Nog geen foto gevonden

Naam : Brandgans
Wetenschappelijke naam : Branta leucopsis
Leefplaats : Nova Zembla, trekt in het begin van de herfst naar Noordzeekust van Duitsland en Nederland. Wordt het in de winter heel erg koud, dan vliegen enkele duizenden exemplaren door naar de Belgische kust. De broedkolonies liggen op klippen langs de kust en op eilandjes.
Grootte : ---
Kenmerken : De kop is crèmekleurig. Doordat de zwarte veren van de hals en nek zich tot halverwege de kop voortzetten, is het alsof de gans een kapje draagt. De bovenzijde van de romp is donkergrijs, de borst lichtgrijs-wit gestreept, de buik wit, evenals de randen van de dekveren. Staart en snavel zijn zwart, de poten donkergrijs.
Broedtijd : 24 dagen
Eieren : 3-6 eieren / grijswit
Kuikens : ---
Opmerking : Brandganzen zijn als siergans van groot belang. Ze zijn tam, prettig van karakter en fraai van uiterlijk. Ook deze soort is sterk in aantal achteruit gegaan. In Nederland geldt voor de brandgans al sinds 1950 een jacht- en vangverbod. Onze fokkers hebben echter gezorgd voor een ruim aanbod van gekweekte exemplaren.