Ganzen van Tinne Braakman

        

Begin april 2000, de wens om zelf ganzen te hebben komt uit, we halen Gijs en Dobbeltje op. Na wat wennen over en weer (en niet te vergeten de "strijd" tussen de ganzen en onze drie katten!) gaat het al snel erg goed.

Wel hebben we alsnog een vijver voor ze gemaakt. Men vertelde ons bij aankoop dat ze eigenlijk geen vijver nodig hadden (opmerking: "het zijn droge ganzen"). Natuurlijk hebben ze wel water nodig om te drinken, en voor dat drinken hadden we een kuip ingegraven en gevuld met water. Daar gingen ze uitgebreid in badderen, voor zover dat mogelijk was, want zo'n kuip is toch wat klein voor dat doel. Na een week gingen ze ook een poging tot paren doen in die kuip.

Met de vijver waren ze erg blij, ze hadden het toch al vrij snel naar hun zin hoor, maar dit vonden ze echt fantastisch. Getuige ook het feit dat Dobbeltje eind april ging broeden en dat er eind mei 3 kleine gansjes rond liepen te piepen.... Helaas heeft één van de drie het niet overleefd (we vermoeden gepakt door een kraai, die hadden al behoorlijk wat eieren kapot gepikt. Onze katten hadden even huisarrest toen de kuikentjes er waren, dus die kunnen we niet de schuld geven).

Nu hebben we dus vier volwassen ganzen, de kinderen hebben we Bep & Toos genoemd. Toos bleek uiteindelijk toch geen vrouwtje te zijn trouwens, tja..

Vorig jaar zijn er door zowel Dobbeltje als Bep de nodige eieren gelegd, weer veel eieren ten prooi gevallen aan kraaien helaas. Ze hebben allebei wel 1 1/2 maand gebroed, wel grappig dat ze soms allebei samen op hetzelfde nest zaten (ruzie!), dan weer allebei op hun "eigen" nest, of andersom. Er is maar één kuikentje uitgekomen, die is helaas verdronken (heeft maar een dag geleefd)..

__________________________________________________________________________
Met dank aan Tine Braakman