Naam : De andesgans
Wetenschappelijke naam : Chloephaga melanoptera
Leefplaats : Hij bewoont het Andesgebergte van Peru en Bolivië tot Chili, waar hij voorkomt tot aan de sneeuwgrens op hoogten boven de 3000 m. Hier broedt hij in rotsspleten.
Grootte : ---
Kenmerken : Forse witte vogel met zwarte vleugels en een zwarte staart. De snavel en poten zijn rozerood.
Broedtijd : 30 dagen
Eieren : 6-7 eieren / crèmekleurig
Kuikens : ---
Opmerking : Hij blijft in het algemeen op het droge maar brengt de jongen het water in. Bij deze soort zijn de twee geslachten gelijk van kleur. Er is echter een opvallend verschil in grootte. De andesgans is een grasetende bewoner van de overwegend koude bergtoppen. In ons land behoort hij tot de sterke soorten.