* Ik heb vernomen dat het verschil tussen een vrouwtjesgans en een mannetjesgans (gent) is dat bij een vrouwtje de buik doorhangt. Dit zou zeker te zien zijn in de broedperiode.

* Zoals gezegd in hoofdstuk 'verzorging' paren de ganzen het best in het water (een vijvertje). De ganzen kunnen ook op het land paren, maar dan is de kans op bevruchting kleiner. Hoe dieper het water, hoe meer kans op bevruchting.

* In de lente kan je best wat stro leggen, daar leggen ze dan pluimen en takjes bij en leggen er eieren in. Zelfs al hebben ze geen stro, dan maken ze zelf een nest in een kuiltje in de grond met wat takjes die ze in de buurt vinden en dons.

* Een gans is pas vruchtbaar vanaf haar 3e jaar, maar ik heb gehoord van iemand dat zijn ganzen al het eerste jaar vruchtbaar waren.

* Elke gans legt normaal om de anderhalve dag één ei.

* We hadden in totaal 32 eieren, dat komt omdat we de eieren soms weghaalden, en dan blijft het vrouwtje langer eieren leggen (zoals ook bij een kip), maar ook omdat we twee vrouwtjes hebben.

* Ze hebben een broedtijd van 28-30 dagen.

* Soms delen twee vrouwtjes één nest, waarbij de verdeling van de broedtijd meestal oneerlijk verdeeld is. De meest broedende gans vermagert dan nogal, maar komt daarna wel weer terug bij.

* Normaalgezien gaat een broedende gans maar één keer van het nest om wat te eten en even in het water te gaan om haar eieren vochtig te houden. Daarna gaat ze snel weer broeden. De eieren worden geregeld omgerold, om ze gelijkmatig te verwarmen.

* Ganzeneieren zijn eetbaar, wel bevatten deze eieren een hoger cholesterolgehalte, dit komt omdat de eieren veel groter zijn dan de eieren van bv. een kip. Men kan de eieren koken, liefst minstens 15 minuten om eventuele ziektekiemen te doden. Omelet en roereieren blijken heel lekker te zijn, de smaak hangt natuurlijk ook af van wat ze eten. Ook moet je uitkijken dat het ei nog niet lang geleden gelegd is, anders zou het nog al eens een vies smaakje kunnen hebben ! Een tip is dat je elke dag de datum op de nieuwe eieren schrijft met een viltstift.

* Ze kunnen soms agressief uit de hoek komen als je te dicht bij hun nest komt (zie foto hierboven). Dan maken ze een sissend geluid om hun eieren te beschermen.