Toeristische Website Oud-Heverlee

Natuur

> Natuur

> Heverleebos
> Meerdaalwoud
> Vijvers van Oud-Heverlee
> Doode Bemde
Ongeveer 1400 ha of iets meer dan 40 % van de totale oppervlakte van Oud-Heverlee is bebost. Ter vergelijking: in Vlaanderen is gemiddeld 10 % van de oppervlakte bedekt met bossen. Oud-Heverlee kan dus met recht en reden de 'groene long van Leuven' genoemd worden. Het merendeel van die bossen maakt deel uit van het boscomplex van Heverleebos en Meerdaalwoud. Beide bossen zijn restanten van het eens zo uitgestrekte Kolenwoud dat het grootste gedeelte van midden-BelgiŽ bedekte. Het is er heerlijk wandelen, fietsen of paardrijden... Zonsopgang over de Steenberg

Buiten die immense bossen is er ook nog de prachtige Dijlevallei in het westen van de gemeenten Oud-Heverlee en Sint-Joris-Weert. Hier stroomt de kronkelende Dijle door een voor Vlaanderen nog haast ongerept landschap.

Geen wonder dat de toerist hier kan genieten van prachtige natuurreservaten zoals de Doode Bemde en de Vijvers van Oud-Heverlee. Het hele gebied is trouwens uitgeroepen tot internationaal vogelrichtlijngebied van de EU.

De vermelde natuurgebieden zijn vrij toegankelijk mits men op de paden blijft. Pluk er dus geen planten en laat de dieren met rust. Men moet er zich van bewust zijn dat men slechts een bezoeker is in hun biotoop.

Valid HTML 4.01!