Toeristische Website Oud-Heverlee

Industriële archeologie

> Architectuur

> Sint-Annakerk
> Sint-Joriskerk
> Sint-Jan-Evangelistkerk
> Onze-Lieve-Vrouwekerk
> Maria-Magdalenakapel

> OLV van Steenbergen
> Kapelletjes
> Kloosters

> Kasteeltjes
> Hoeven
> Industriëlearcheologie
> Herdenkingsmonumenten
Voormalig Tramstation Sint-Joris-Weert Tegenover het treinstation van Sint-Joris-Weert staat het voormalige tramstation van Sint-Joris-Weert. Het werd gebouwd in art nouveaustijl. Tussen 1905 en 1957 was het een belangrijke stopplaats op de tramlijn Tervuren - Tienen. Nu is er een bank in gevestigd. Het gebouw is als monument beschermd.

Oud-Heverlee en Sint-Joris-Weert hebben beide een treinstation langsheen de spoorlijn Leuven - Ottignies. Beide gebouwen dateren van rond 1855, het jaar waarin de lijn werd opengesteld. Het treinstation van Oud-Heverlee is nu een privéwoonst. Het lot van het station van Sint-Joris-Weert is nog onzeker. Maar dat dit gebouw ook een historische waarde heeft, bewijst de bescherming van het spoorwegstation in 2005. Hierbij werden ook de oude goederenloods en de verschillende gebouwen van de tramstelplaats, waaronder de locomotievenloods en loods voor wagons als monument beschermd.

In de Brainestraat te Blanden vinden we de Ekstermolen, een bakstenen windmolen van het bovenkruiertype. Hij werd gebouwd omstreeks 1830 en werkte nog tot 1920. De ronde romp is het enige restant: de wieken en het oorspronkelijke dak werden verwijderd. Het is de enige overgebleven windmolen in het Dijleland.

In de Molenstraat in Sint-Joris-Weert kan men nog een watermolen op het riviertje de Nethen zien. 'Molens Vandenbempt' maalt er nog graan tot bloem.

Op de hoek van de Waversebaan en de Ophemstraat in Oud-Heverlee, vinden we een oude watermolen. De molen heeft een kern uit de 17e eeuw maar werd veranderd in 1782. Nu is er het café 'In de Molen' in gevestigd. Het gebouw is met zijn onmiddelijke omgeving als dorpsgezicht beschermd. In de Molen

Aan de Dijlestraat in Sint-Joris-Weert herbergt een oude chemische fabriek (achtereenvolgens witselfabriek, schrijnwerkerij, papierfabriek, kopersulfaatfabriek) langsheen de Dijle de 'Appelfabriek'. Men kan er biologisch geteelde appelen en appelsap kopen.

Valid HTML 4.01!