Dagboek juni - augustus 2006
Verleden jaar heb ik een plant meegenomen bij vrienden, het speciale blad trok mij geweldig aan. In mijn tuintje geplant en wachten wat een mooie bloem het zou dragen. De verrassing was groot toen ik de bloem zag en de geur. Volgens dat ik kan uitmaken wordt deze plant niet door bijen maar door vliegen bevrucht, daarom verspreid ze waarschijnlijk een ondraaglijke stinkende geur, gelukkig duurde dat maar enkele dagen. Alleszins geen aanrader voor iemand met een fijne neus. De plant staat achteraan in de tuin zo hebben we niet veel hinder van de geur.
Dracunculus vulgaris - Draken-Aronskelk
De bevruchting van de plant gebeurt door vliegen die aangetrokken worden door de geur. Na bevruchting verwelkt de bloem snel, en er ontstaat er een grote samengestelde vrucht die tegen het einde van de zomer uit feloranje bessen bestaan. De bladeren sterven af, tegen het einde van de zomer gaat de plant in rust. Op droge standplaats is de plant winterhard.
Grote:                          1,50 a 2 m
Bloei:                           juni - juli
Grote van de bloem :  30cm en groter soms tot 50 cm
Kleur bloem:               rood paars
Standplaats:               zon - half schaduw
Soort:                          vaste plant
                                  winterhard indien op een droge Standplaats
Oorsprong:                Middellandse zeegebied
Van dit vetplantje kochten we 2 aan, een in volle grond geplant  en dit herbloemde niet. Het andere die gewoon op de zijkant stond bloemde om het meest. Vlug was ik mij bewust dat het om een rotsplantje ging. Gezocht naar een plaatsje vond ik de geschikte plaats namelijk op een grote steen aan de zijkant van de vijver.
Snel wat passende stenen bij elkaar gezocht, wat knutselwerk en het resultaat is verbuffend. Met tec 7 kan men snel en gemakkelijk stenen aan elkaar lijnen.
Geruime tijd vind ik mijn moeras aan de zijkant van de vijver niet meer mooi. Een helse karwei. De uitgenomen grond moet uitgewassen worden om het zand een de keitjes van elkaar te scheiden. De beste is uitwassen dan wordt het zand en de aarde van elkaar gescheiden omdat aarde minder zwaar is loopt de aarde gewoon weg en blijft het zand over. Nadien blijft op het zift de keitjes over en de planten resten. Nu kan het zand en de keitjes opnieuw herbruikt worden.
Het heraanleggen van het moeras moet in delen gebeuren ten einde de filters niet te moeten stil leggen wat nadelig zou zijn voor de bacterien in de filters. Nog wat zelf gekweekte irissen bij planten en terug aanvullen met gewassen keitjes.
Bepaalde planten overwoekeren het moeras, daarom is het noodzakelijk dat bepaalde planten verwijdert worden tevens is het nu gepaste het ogenblik om de grond te vernieuwen. Een karwei waar voorzichtig moet mee om gesprongen worden om folie niet te beschadigen.
Het moeras is nu volledig leeg gemaakt. De ontbrekende boordstenen gelegt, het is nu klaar om opnieuw te vullen en te beplanten. Nu de grond gewassen is blijft er enkel nog zand en kleitjes over.
Nu wordt het moeras terug gevuld met het gewassen zand. Mooiste planten worden op nieuw herplant.
De keitjes vormen de laatste afwerking. En mijn doel een volledig zicht op de tuin van af terras is bereikt.
Nu kan ik vanop het terras genieten met zicht op de volledige tuin.


Nu de werkzaamheden  aan het moeras klaar zijn moeten we toch nog even stilstaan bij de bloemen die ondertussen weelderig verder bloeien.







23 juli 2006
Deze mooie bloemen behoren tot de aronskelk familie bloeien eind juli tot september. Niet winterhard, op een zonnige plaats of half-schaduw.. De knollen rooien voor de winter en vorstvrij bewaren in droge turfmolm.
SOLIDAGO
Bloeid van eind zomer tot begin herfst.
Middagbloem of ijsbloem
De bloemen gaan open na de middag en sluiten savond.
ZANTEDESCHIA
ZONNEBLOEM
De zonnebloem is een grootste ponker in de tuin. Een bloem de fier  met de zon meedraait. De zaadpitten zijn geliefkoost voedsel voor de vogels.
ASTILBE
Passiflora Caerulea
De blauwe passiflora is een snelgroeiende groen-blijvende klimplant. Bloeit van zomer tot herfst.  Hier onder de zaaddoos van de passiflora.
Canna
Deze mooie moerasplant bloemt van eind augustus tot september. Deze canna maakt deel van de groep bloemriet en voelt zich het beste in de 1/2 zone van de vijver of moeras. De fel orange bloemen bloeien enkel dagen en worden snel vervangen door nieuwe.