Marcus Furius Camillus
 
Burgeroorlog tussen Pompeius en Caesar
 
TigillumRepubliekPolitiek domeinMarcus Furius Camillus 

200px-Furius-Camillus.jpg

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b3/Furius-Camillus.jpg/200px-Furius-Camillus.jpg

Marcus Furius Camillus was van patricische afkomst en een belangrijk staatsman. Hij bewandelde een roemrijke politieke loopbaan. Hij werd maar liefst vijfmaal tot dictator verkozen en hield viermaal een triomftocht in Rome. Ondanks hij een echte patriciër was, deed hij toch toegevingen aan de plebejers. Hij wordt ook wel eens de ‘tweede stichter van Rome’ genoemd.

Camillus veroverde de Etruskische stad Veii. Veii was destijds een geduchte tegenstander en was te sterk om met een directe aanval onderworpen te worden. Daarom besloten Camillus en zijn handlanger Cornelius Scipio om Veii lange tijd te belegeren. Het beleg zou tien jaar geduurd hebben en uiteindelijk wist Camillus door de stadsmuren te ondergraven Veii binnen te dringen. Veii werd grotendeels verwoest en velen werden gedood. De rest van de inwoners werden als slaaf verkocht. De buit werd verdeeld onder de Romeinen. Hier werd Camillus van oneerlijkheid beschuldigd en hij ging vrijwillig in ballingschap. De burgers van Rome verweten hem zijn hoogmoedig patricisch gedrag nadat hij tijdens een triomftocht de stad binnenreed getrokken door vier witte paarden. Bovendien herinnerde hij hen aan de verdreven koningen.

Toen in 390v. Chr. de Galliërs echter voor de stadsmuren van Rome stonden keerde het tij. De Romeinen werden verslagen door het Gallische leger. Volgens de legende hield één garnizoen stand op het Capitool. Toen de Galliërs de heuvel ’s nachts wilden innemen werden de Romeinen gewaarschuwd door het gesnater van enkele ganzen. De Romeinen riepen Camillus terug die een leger samenstelde en naar Rome trok. De Gallische leider Brennus werd ondertussen met 1000 pond goud omgekocht op voorwaarde dat hij de stad zou verlaten. Het was ook Brennus die de gekende uitspraak ‘Vae Victis’ (‘Wee de overwonnenen’) deed. Camillus echter had een plan uitgedokterd om terwijl de Galliërs zich terugtrokken hen alsnog aan te vallen. Dit plan bracht hij tot een goed einde en hij versloeg het Galllische leger. Vandaar de eretitel ‘tweede stichter van Rome’. Tot op heden wordt er wel getwijfeld aan de waarheid van dit tweede deel van het verhaal.

Nadien streed Camillus nog met succes tegen naburige volkeren zoals de Aequi, de Volsci en de Etrusken. Hij stierf op 81-jarige leeftijd bij een pestepidemie.




http://www.latijnleren.be/images/Les6Camillus.jpg