Claudius Ptolemaeus
 
 
TigillumKeizertijdCultureel domeinClaudius Ptolemaeus 

ptolemy.jpg

http://ptolemy.eecs.berkeley.edu/image/ptolemy.jpg

Ptolemaeus was astronoom en wiskundige. Zijn astronomische theorieën en uitleg domineerden het wetenschappelijk denken tot de 16de eeuw. Hij is ook bekend voor zijn bijdragen aan de optica, wiskunde en aardrijkskunde.

Ptolemaeus’ werkelijke naam, Claudius Ptolemaeus, weerspiegelt zijn afkomst: de naam 'Claudius' suggereert een Romeinse achtergrond, terwijl 'Ptolemaeus' duidt op een mogelijke Egyptische stamboom. Antieke bronnen melden dat hij tijdens het grootste deel van zijn leven woonde en werkte in Alexandrië, Egypte.

Ptolemaeus vroegste en bekendste werk, oorspronkelijk geschreven in het Grieks, werd vertaald in het Arabisch als ‘al-Majisti’ (grote werken). Middeleeuwse Latijnse vertalingen gebruikten als titel ‘Almagesti’ en het is sindsdien bekend geworden onder die titel.

In dit werk beschreef Ptolemaeus een geometrische theorie over de bewegingen en posities van de planeten, zon en maan tegen een achtergrond van onbewogen sterren. Zijn idee waarbij de aarde het centrum van het heelal was en de planeten en de zon in cirkels rond de aarde draaien, bleef een standaard tot in de 16de eeuw. Toen bracht Copernicus een andere theorie aan het licht, waarbij niet langer de aarde, maar de zon het centrum van het heelal was.
Ptolemaeus heeft ook bijdrages aan de wiskunde geleverd door de studie van de trigonometrie. Hij paste zijn theorieën toe met de bouw van een astrolabium en zonnewijzers. Hij schreef ook een werk om op een eenduidige manier de wereld in kaart te brengen. Dit werk, dat gebruik maakt van een systeem van lengte- en breedtegraden, beïnvloedde kaartenmakers voor honderden jaren. Ptolemaeus schreef ook een verhandeling, Harmonica, gewijd aan muziektheorie.