Boudewijn Cox

Biografie


Home       Nieuws       Biografie       CV       Composities & Concerten       Catalogus       Pers       Foto's       CD's       Links      


Boudewijn Cox, geboren in Huijbergen (Nl) in 1965 en opgegroeid in Rijkevorsel (B), behaalde einddiploma's voor gitaar, kamermuziek, harmonie, contrapunt, fuga en compositie aan het Lemmensinstituut te Leuven.

In de compositiewedstrijd voor klassieke gitaar, georganiseerd door "BAP SABAM", won Boudewijn Cox de 1ste prijs met zijn werk 'Hommage à Ohana' (1994). Deze compositie werd opgelegd werk in de halve finale van de Internationale Gitaarwedstrijd "Printemps de la Guitare - 1994" te Walcourt. In 1995 won hij de "Prometheusprijs" met zijn 'Octet' voor houtblaaskwintet, viool, cello en percussie. De compositie 'Onyx' voor orkest, werd te Wenen onderscheiden met een "Highly Special Commendation" in de "Vienna Modern Master's 6th International Orchestral Recording Award Competition - 1997". Onyx is te beluisteren op CD VMM 3044 van het VMM label door het Moravisch Symfonisch Orkest olv Toshi Shimada. Eind maart 1998 werd Boudewijn Cox bekroond met de "Jeugd en Muziekprijs 1998 voor compositie". Bekendheid bij een breder publiek kreeg hij met het pianowerk 'Prelude' dat werd uitgevoerd op de halve finale van de "Internationale Muziekwedstrijd Koningin Elisabeth - 1999". In maart 2006 werd deze Prelude geselecteerd voor het ISCM-Festival in Miami, Florida. 'Da Una Certa Distanza' voor orkest werd in november 2006 bekroond met een eerste prijs door de “Förderverein Brandenburger Philharmoniker” tijdens de 2° editie van de “Brandenburger Biennale” en werd uitgevoerd door de Brandenburger Philharmoniker tijdens het seizoen 2008-'09. Da Una Certa Distanza werd eveneens in november 2007 bekroond met een tweede prijs in de vierde competitie "Ivan Spassov"-Bulgarije. Programmatie is voorzien tijdens het volgende Winterfestival in Pazardjik. Boudewijn Cox kreeg in 2008 een beurs van de "Koninklijke Vlaamse Academie van België" om er gedurende drie maanden in residentie te werken aan zijn eerste symfonie.

Zijn werken worden wereldwijd gespeeld door o.a. Myriam Bogaerts, Jenny Lin, I Solisti del Vento, Worldbrass, het Vlaams Radio Orkest, de Beethoven Academie, het Moravisch Filharmonisch Orkest, het Brno Filharmonisch Orkest, het Tsjechisch Filharmonisch Orkest in concertzalen gaande van 'deSingel' (Antwerpen), de 'Berliner Philharmonie' (Duitsland) tot in 'Carnegie Recital Hall' (New York) en de 'Dvorakzaal in het Rudolfinum' (Praag).

Hij is gevraagd als jurylid van de internationale compositie competitie voor symfonische muziek in de derde editie van de Brandenburger Biennale.

In april 2004 organiseerde Boudewijn Cox een concert in deSingel ten voordele van SaSel, een educatief ontwikkelingsproject in El Zaïte in El Salvador dat hij samen met zijn echtgenote sedert 1998 ondersteunt. Tijdens dit concert kreeg "Onyx" voor orkest een Belgische première.

Recentelijk schreef hij 'Symfonie #1' in opdracht van het Tsjechisch Filharmonisch Orkest, en 'pravaasaH', een piano solo werk voor Jenny Lin, in opdracht van "concertvereniging Euterpe - Christian Vereecke", en 'Blend', een compositie voor 12 saxofoons en orgel, een opdracht van het Telos ensemble. Volgende compositieopdrachten van o.a. het Festival van Vlaanderen zijn voor Raphaëlla Smits en Eric Robberechts voor gitaar en viool en een quatre-mains voor piano op vraag van Elise Simoens.

Verscheidene composities zijn verkrijgbaar in partituur of op CD.

Boudewijn Cox geeft les aan de academie van Wemmel sedert 1993. Tijdens het schoolljaar 2009-'10 is hij eveneens docent ad interim voor compositie aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel (EHB).

(mei 2010. Gebruik a.u.b. geen ongedateerde of vroeger gedateerde info.)Home       Nieuws       Biografie       CV       Composities & Concerten       Catalogus       Pers       Foto's       CD's       Links