boudewijn cox
Boudewijn Cox

c o m p o s i t i e s

Blend (2010)

voor saxofoonensemble en orgel

“Blend voor saxofoonensemble en orgel werd geschreven in opdracht van Gerard De Clercq.
Bij het schrijven van Blend ben ik ervan uitgegaan dat deze compositie steeds gespeeld zal worden in ruimtes waar het orgel thuis is : in kerken. Kerken hebben van nature meestal een zeer lange galm.
Hiervan heb ik gebruik gemaakt door de saxen deze galm te laten aanspreken met korte staccatonoten die gekleurd worden met toonhoogte en dynamiek. Geleidelijk aan komt er in deze “percussieve klankwolk” een melodisch fragment tevoorschijn door de melodienoten langer en duidelijker aan te zetten. Dit gebeurt eerst bij de saxen, die groeien naar een polyfone zetting. Deze polyfone zetting deint uit van zodra het orgel inzet, eerst met een korte percussieve passage in het hoge register waarbij eveneens de galm wordt aangesproken. Op het moment dat het pedaal in de diepte bespeeld wordt, en het orgel vanaf dan meer legato begint te spelen, geven de saxen ruimte aan het orgel door terug percussiever te spelen, dit keer een cascade realiserend.
Een tweede cascade wordt besloten met een 7-tonig akkoord waarna het orgel solo verder speelt. Het orgel begint meer en meer legato te spelen en bouwt reeksgebonden clusters op.
Zodra het pedaal in het orgel wegvalt, zetten de saxen nogmaals een melodisch fragment in. Van hieraf speelt het orgel in het hoogste register en daalt geleidelijk aan af naar de diepte. Op het moment dat het pedaal alleen speelt, bouwen de saxen een percussieve klankwolk op die verdwijnt in de hoogte.


Blend werd gecreërd in de Sint-Gertrudiskerk in Ternat op 26 maart door het Telos Ensemble olv Gerard De Clercq en Ben Van Nespen aan het orgel.

specifiek
  • lengte : ca 11"00'
  • eerste uitvoering : Telos Ensemble olv Gerard De Clercq, 26 maart 2010, Ternat.
  • geschreven in opdracht van het Telos Ensemble.
  • uitgever : sonus mundi Musikverlag, München mlochar(@)ricordi.de
  • om minstens 4 seconden galm te garanderen, is electronica aan te raden.
score

Blend p1-2 pdf (117 Kb)

links
volgende uitvoering :

16 november 2010, 20u00 : Telos Ensemble, dir.G. De Clercq - Lemmensinsituut, Leuven. www.leuven.be/orgelsymposium"