boudewijn cox
Boudewijn Cox

c o m p o s i t i e s

Symfonie #1 (2006-2009)

voor groot symfonisch orkest

“Mijn eerste symfonie werd gecomponeerd in opdracht van het 'Tsjechisch Filharmonisch Orkest’ [CPO] en wordt door hen gecreëerd op 12 & 13 maart 2009 in de Dvorakzaal van het Rudolfinum te Praag. Het Tsjechisch Filharmonisch Orkest wordt gedirigeerd door Charles Olivieri-Munroe.

Ontstaansgeschiedenis
Veel mensen vragen zich af hoe een kleine Belg zomaar een opdracht krijgt van een van de meest prestigieuze orkesten ter wereld. Dit alles is echter te danken aan professor Vaclav Riedlbauch, de 'General Manager' van het Rudolfinum. Sedert enkele jaren gaf hij een andere invulling aan het 'Prazské Premiery', een Festival van hedendaagse muziek dat elk jaar aan het begin van de lente doorgaat in Praag. Voor de editie van 2006 werd er een selectie gemaakt uit orkestwerken en kamermuziekwerken die na 2000 werden geschreven en nog niet in Praag opgevoerd waren uit de Germaanse wereld. Ca 50 componisten uit Nederland, Vlaanderen, Luxemburg, Zwitserland, Duitsland, Oostenrijk kregen een Praagse première en werden geconfronteerd met Tsjechisch werk. Tijdens die editie werden er ook orkestwerken gespeeld van Luc Brewaeys, Raoul Desmet en Wim Henderickx en kamermuziekwerk van oa Luc Van Hove.

In 2007 volgde een selectie composities uit de Romaanse wereld, in 2008 uit Scandinavië en omgeving en 2009 is voorbehouden voor de Angelsaksische wereld.

specifiek
  • opgedragen aan Ymke Cox
  • lengte : ca 30"00'
  • eerste uitvoering : Tsjechisch Filharmonisch Orkest, 12&13 maart 2009, Praag.
  • geschreven in opdracht van het CPO.
  • uitgever : sonus mundi Musikverlag, München mlochar(@)ricordi.de
Mijn ‘Tableau’ voor orkest, in 2002 voor het VRO gecomponeerd, werd tijdens Prazské Premiery 2006 schitterend uitgevoerd door het Brno Filharmonisch Orkest olv Jakub Hrusa. Naar aanleiding van dit succes, kreeg ik de opdracht een symfonisch werk te componeren van 25 à 30 minuten. Het Tsjechisch Philharmonisch Orkest nam deze symfonie op in haar abonnementsreeks.
Met ondersteuning van een Vlac Fellowship via de Koninklijke Vlaamse Academie van België, kon ik mij gedurende een periode van een jaar vrijmaken om uitsluitend aan deze symfonie te werken.

"Hang", een nieuw melodisch percussieinstument De symfonie bestaat uit 3 delen. Aan deel 1 ligt een sonate ten grondslag. Deel 3 is in een variatie-vorm geschreven. In het midden-deel krijgt de 'hang'
een prominente plaats toebedeeld. De 'hang' is een nieuw, prachtig melodisch percussieinstrument dat geconcipieerd is in Bern, Zwitserland in 2002.

In Amsterdam ontmoette ik hangspeler Davide Swarup, die mij het instrument uitvoerig heeft gedemonstreerd.

links
  • Davide Swarup, Hangspeler
  • Tsjechisch Filharmonisch Orkest
  • Charles Olivieri-Munroe
Pers

interview met Maarten Beirens in De Standaard - 20nov2006

De Standaard - 20 November 2006

.-------------------.