boudewijn cox
Boudewijn Cox

w o r k s

Endosmosis (2000)

voor dubbel houtblaaskwintet, piano & dans

Endosmosis, of endosmose is een verschijnsel dat zich voordoet bij de diffusie van vloeistoffen en gassen doorheen een membraan.

Wanneer twee vloeistoffen door een membraan van elkaar gescheiden zijn, ontstaat een vloeistofstroom doorheen het membraan. Als de ene vloeistof zuiver water is en de andere een waterige oplossing, dan is de normale stroomrichting die van zuiver water naar de waterige oplossing omwille van het verschil in osmotische druk. Tegelijk loopt er ook een stroom in omgekeerde volgorde, die exosmose genoemd wordt. Dit proces eindigt op het moment dat de twee vloeistoffen perfect gemengd zijn.

Vertaald naar het fenomeen van communicatie tussen mensen, kun je je afvragen of een endosmose eigenlijk wel voleindigd wordt. In een poging een idee over te brengen, zijn er evenveel interpretaties als er luisteraars zijn, wat het leven uiteraard dan ook weer boeiend houdt.
Verscheidene 'storende' factoren bemoeilijken een echte communicatie. Dit gaat van een verschil in (snelheid van) denken tot weigering om open te staan voor nieuwe ideeën.

De compositie 'Endosmosis' is een poging tot verklanking van dit fenomeen op muzikaal communicatief vlak.
In het ensemble worden de twee vloeistoffen verzinnebeeld door enerzijds de piano, gekoppeld aan danser 1, en anderzijds de blazers met danser 2.
De interactie tussen beide groepen is een poging om dit proces weer te geven.
In de verschillende delen van de compositie worden telkens andere fasen van "endosmose" belicht.

specifiek
  • lengte : ca 22"00'
  • eerste uitvoering : I Solisti del Vento, CC De Doos, 3 maart 2001, Hasselt
  • geschreven in opdracht van I Solisti del Vento, gesubsidieerd door het Ministerie van Cultuur van de Vlaamse Gemeenschap.
  • nomenclature : 2 fl, 2 ob, 2 cl, 2 fg (1contrafg) 2 hoorns, piano
  • huurmateriaal : www.cebedem.be
audio

Endosmosis - live opname door I Solisti del Vento

fragment, 1 min. (1Mb)

speel mp3

score

Sibeliusfile (niet beschikbaar)

Press