Speleo en alpinismeKlub Orpheus

SKO

CVO aarschot antwerp rugby club edegem laakdal nijlen
Vroeger waren er speleo_leden uit: geel geer Sint-Truiden grobbendonk herentals vorselaar westerlo
Ook speleo_s uit: averbode balen hasselt lier lille mol heist-op-den-berg e.a.
we grotten in belgi?, france, wales, portugal, yorkshire, deutschland, e.a.
interesse uit tremelo, kortessem

toffe sport, sportclub, jongeren, jeugd, voor iedereen, kempen, hageland, bergen

jeugdclub alfa hulshout kapao olen logo foto rally

dirkvd, baume des cretes, doubs 29 avril 2012, EFS initiateur

http://www.rtbf.be/video/v_speleologie-a-la-basilique-de-koekelberg?id=1722653&category=info

Onze clubgeschiedenis sinds we met het grotten of speleologie zijn begonnen?

  • Jaren 70-80
  • Jaren 90
  • Jaren 2000

Jaren 70

Bij 2 kempische jeugdclubs zijn er regelmatig speleoactiviteiten: bij jeugdclub Kapao in Olen sinds 1972, bij jeugdclub Alfa in Hulshout sinds 1976. Beide jeugdclubs kenden 2 gidsen uit de omgeving van Luik.

Jaren 80, ook leden uit de limburgse kempen , ...

Wellicht in 1980 werd besloten een speleoclub op te richten. SKO, Speleo en alpinismeKlub Orpheus, was geboren. Het was al direct een vrij grote en zeer actieve club, met leden uit de 2 jeugdclubs. Later is er een groep uit Geel bijgekomen. Einde jaren 80 hebben we enkele helmen en wat ander materiaal overgenomen van een ter ziele gegane club uit Tessenderlo.

Onze touwtechnieken gingen we toendertijd aanleren in een leegstaande steenfrabriek in Ravels. Grotten deden we natuurlijk in de Ardennen, maar ook in het buitenland. Reeds in 1980 verkenden we onze eerste buitenlandse grotten, namelijk in de Doubs, met verblijf in Déservillers. Nadien grotten we ook elders in Frankrijk, in Engeland/Wales (Bristol Caving Club, SWCC), Yorkshire, Portugal,…, maar ook achter het “Ijzeren Gordijn” in Polen en Tsjechoslovakije.
Ook waren er klimactiviteiten, trekkingen,... In 1986 bereikten 7 SKO-ers de top van de Mont Blanc.

Jaren 90

Ook in de jaren 90 bleven we grotten. Wat buitenland betreft, weer vooral in Frankrijk, maar ook in Joegoslavi?, Wales, Hongarije (met Technico) en met een expeditie naar de Filippijnen.We ontvingen speleo's uit Tsjechoslovakije en Engeland. Daarnaast werd er door sommigen geklommen in Zwitserland, Oostenrijk,... en waren er trekkingen in IJsland, in de Andes in Ecuador, in de Himalaya, ... Er werd vaak deelgenomen aan de VVS-interclubs in november.
In de tweede helft van de jaren 90 volgden sommigen opleidingen bij het VVS (Brevet A en B,...) en elders (o.a. in Frankrijk) en werkten mee aan de opleidingen door de WSV.
In 1998 werden we de peterclub van een nieuwe club "6A" in Lommel., later "KSL" (Klim en Speleo Lommel).  We gingen vaak samen grotten; touwtechnieken werden aangeleerd aan torens,..., in het ondertussen afgebroken lokaal van de Bergstijgers in Herselt en in de zomer werd geoefend tijdens weekends in Villers-le-Gambon. Samenwerking is goed verlopen, want hedentendage doen we bijna alle activiteiten samen.
Sinds 1992 werden in de Ardennen een aantal grotten afgesloten. In 1997 werd bij het VVS een huishoudelijk reglement opgesteld, waardoor het aantal gidsingen werd beperkt. Binnen de club heeft dit er toe geleid dat er na enkele jaren bijna geen gidsingen meer gebeurden. Terwijl ouderen begonnen af te haken, kwamen er weinig nieuwe leden bij, waardoor de club kleiner werd maar toch vrij actief bleef.

Jaren 2000

Zoals de vorige jaren waren we regelmatig in Frankrijk, maar ook in Duitsland ( Speleo_gruppe Letmathe ). Sommigen waren weerom in Wales (met TRT, Antwerpen). Enkelen bleven actief binnen WSV en VVS-jongeren.

Nog steeds hebben we half augustus samen met KSL ( Klim en Speleo Lommel ) een (verlengd) weekend in de carriére van Villers-le-Gambon (foto hiervan gebruikt als achtergrond), waar we onze touwtechnieken kunnen verbeteren en ’s avonds in alle rust eten, drinken, … Sinds 2006 zijn er ook speleo’s van het duitse Letmathe aanwezig.team

In één van de kelders van de basiliek van Koekelberg heeft speleoclub Redan een vast touwenparcours uitgehangen en daar kan elke speleo gaan oefenen. Om de 3 of 4 jaar wordt dit parcours uitgebreid op de zolders en aan de buitenkant van de basiliek, zo ‘n 2000 meter touw, speleorally genoemd. Sinds 2002 gaan sommigen van onze club hun kennis van touwtechnieken hier uitproberen, de laatste keren, in 2009 en 2012 met 4 leden, in 2014 waren waren we met 2.
Klik op foto hierboven voor een Youtubefilmpje van SC Redan/Rtbf over deze speleorally 2009.

De laatste jaren hebben we rond 1 november een interclubje met Myotis (club is gestopt eind 2013) en Speleo Kempen en doen we af en toe een via-ferrata. In 2014 beklommen 4 leden, na een jaartje trainen, met succes de Mont Blanc.