Speleo en alpinismeKlub Orpheus

SKO

CVO aarschot antwerp rugby club antwerpen ARC laakdal nijlen
Vroeger waren er speleo_leden uit: geel geer Sint-Truiden grobbendonk herentals vorselaar westerlo
Ook speleo_s uit: averbode balen hasselt lier lille mol heist-op-den-berg e.a.
we grotten in belgi?, france, wales, portugal, yorkshire, deutschland, e.a.
interesse uit tremelo, kortessem

toffe sport, sportclub, jongeren, jeugd, voor iedereen, kempen, hageland, bergen

jeugdclub alfa hulshout kapao olen logo foto rally school sportdag 2012 kalmthout

dirkvd, baume des cretes, doubs 29 avril 2012, EFS initiateur

 

              Nieuwe website

 

Wie, Wat, Waar...?

Is een speleoclub uit de Kempen. De leden komen vooral uit de grensstreek van de provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant. Begin jaren 80 ontstaan als speleo- en alpinismeclub, nu is de hoofdactiviteit speleologie / grotten, maar andere activiteiten zoals (berg)wandelen, via-ferrata, ? doen we ook. Momenteel komen de leden uit Paal-Beringen, Bekkevoort, Geer, Ham, Herselt, Hulshout, Olen, Zelzate, ... Bijna alle activiteiten plannen en doen we tegenwoordig samen met KSL, Klim en Speleo Lommel, soms ook met nog andere clubs (o.a. speleo Kempen).De meeste leden hebben ondertussen opleidingen gevolgd bij het VVS (Verbond van Vlaamse Speleologen) of bij de Bergstijgers_Kempen/Natuurvrienden of elders en werken er mee aan de opleidingen/begeleidingen.

Welke activiteiten:
Om de 2 maanden komen we samen om de kalender van de volgende weken op te stellen en om reeds eerder geplande activiteiten verder uit te werken of voor te bereiden. Grotten doen we in de Ardennen, maar tijdens verlengde weekends en Allerheiligenverlof exploreren we meestal in Frankrijk, vaak samen met andere clubs. Half augustus kunnen we tijdens een (verlengd) weekend in alle rust onze touwtechnieken verbeteren in de Carri?re van Villers-le-Gambon. 's Avonds samen gezellig eten, drinken,?

Nieuwe leden - speleo-initiatie/grot-initiatie - gidsing.

Initiatie:
Wie interesse heeft in speleologie, eens kennis wil maken met het ondergronds milieu in al zijn facetten (stalagtieten en stalagmieten, ontstaan van grotten, geologie, ?) kan per mail of via info-formulier kontakt opnemen met onze club. Je kan dan mee naar een beginnersgrot en kennismaken met onze club en het speleogebeuren. Welkom in onze club.

Gidsingen:
Door de speleoverbonden in Vlaanderen en Walloni? werd het gidsen jarenlang ingeperkt, omdat in die tijd veel grotten dreigden gesloten te worden om diverse redenen: beschadigingen in de grotten en hun omgeving, lawaai- en andere hinder voor de omwonenden, invloed van het frequent bezoek van grotten op het leven aldaar,? Veel grotten zijn ondertussen afgesloten, maar de clubs beschikken over sleutels. Het VVS beseft ondertussen het belang van gidsingen voor het aantrekken van nieuwe leden en zal er soepelder mee omgaan. Voor gidsingen kan je kontakt opnemen met het VVS; onze club is materieel niet meer voldoende uitgerust om grotere groepen te begeleiden: vragen staat evenwel vrij en misschien doen we het toch.

Sport voor jongeren / jeugd.

Ook voor jongeren is speleologie een toffe sport, die kan uitgroeien tot je bijzonderste hobby, met tevens activiteiten in het buitenland.
Als lid van de club kan je deelnemen aan onze clubactiviteiten maar ook aan de jongerenweekends van het Verbond van Vlaamse Speleologen, VVS. Er is een jongerenwerking, met om de 3 maanden een grotweekend voor jongeren. Foto's van voorbije jongerenweekends kan je zien via de fotogalerij van het VVS.

 

 

 

              Nieuwe website