In onderstaande tabel zijn de aanbevolen serveringstemperaturen aangegeven van een aantal wijnen en wijnsoorten.
Vergelijkbare wijnen kunnen dus best bij dezelfde aangegeven temperatuur geconsumeerd worden. De tabel is opgemaakt met de temperaturen in dalende lijn.
LAND
|
WIJN
|
°C
|
|
|
|
Australië
|
Shiraz
|
18
|
Frankrijk
|
De betere rode Languedoc-wijnen, Madiran Hermitage Crozes-Hermitage, Cornas
|
18
|
Italië
|
Barolo Barbaresco
|
18
|
Portugal
|
Rode Douro-wijnen
|
18
|
Verenigde Staten
|
California Cabernet, Petite Sirah, Zinfandel
|
18
|
Opmerking: ongeveer vier uur op kamertemperatuur laten rusten (chambreren)
|
|
|
|
Australië
|
Cabernet Grenache
|
17
|
Bulgarije
|
Cabernet
|
17
|
Chili
|
Goede Cabernet
|
17
|
Frankrijk
|
Rode Bordeaux, Côte-Rôtie, Châteauneuf-du-Pape
|
17
|
Italië
|
Chianti en van de Sangiovese gemaakte rode wijnen,
Amarone di Valpolicella
|
17
|
Nieuw-Zeeland
|
Cabernet, Cabernet-Merlot
|
17
|
Portugal
|
Dão Bairrada, Rode Alentejo-wijnen
|
17
|
Spanje
|
Ribera del Duero
|
17
|
Verenigde Staten
|
Washington State Cabernet, Washington State Merlot,
California Sangiovese, California Barbera
|
17
|
Zuid-Afrika
|
Cabernet Shiraz
|
17
|
|
Australië
|
Pinot Noir
|
16
|
Bulgarije
|
Mavrud
|
16
|
Chili
|
Cabernet Merlot
|
16
|
Frankrijk
|
Rode Bourgogne, Côtes-du-Rhône, Eenvoudige rode Languedoc wijnen
|
16
|
Hongarije
|
Rode wijnen
|
16
|
Italië
|
Barbera Dolcetto, Cabernet Merlot uit Alto-Adige en Friuli
|
16
|
Nieuw-Zeeland
|
Pinot Noir
|
16
|
Spanje
|
Rioja
|
16
|
Verenigde Staten
|
California Pinot Noir, Jonge California, Zinfandel, Oregon Pinot Noir , Jonge Oregon Zinfandel, Washington State Pinot Noir Jonge
|
16
|
Zuid-Afrika
|
Pinot Noir Pinotage
|
16
|
|
Frankrijk
|
Beaujolais Villages, Beaujolais Crus, Bourgueil, Chinon
|
15
|
Roemenië
|
Pinot Noir
|
15
|
|
|
|
Duitsland
|
Spätburgunder
|
14
|
Italië
|
Valpolicella, Bardolino, Lago di Caldaro
|
14
|
|
|
|
Frankrijk
|
Goede witte Bourgogne, Witte Hermitage Savennières
|
12
|
|
Australië
|
Chardonnay
|
11
|
Frankrijk
|
Eenvoudige witte Bourgogne
|
11
|
Spanje
|
Houtgerijpte witte Rioja
|
11
|
Verenigde Staten
|
California Chardonnay
|
11
|
|
Australië
|
Semillon
|
10
|
Bulgarije
|
Chardonnay
|
10
|
Chili
|
Chardonnay
|
10
|
Frankrijk
|
Elzas Pinot Gris
|
10
|
Italië
|
Chardonnay
|
10
|
Nieuw-Zeeland
|
Chardonnay
|
10
|
Verenigde Staten
|
Oregon Chardonnay, Oregon Pinot Gris, Washington State Chardonnay
|
10
|
Zuid-Afrika
|
Chardonnay
|
10
|
|
Frankrijk
|
Droge witte Bordeaux, Chablis, Elzas Pinot Blanc, Elzas Gewurztraminer, Witte Côtes-du-Rhône
|
9
|
|
Alle landen
|
Rosé
|
8
|
Australië
|
Sauvignon Blanc, Droge Riesling
|
8
|
Bulgarije
|
De meeste witte wijnen (behalve Chardonnay)
|
8
|
Chili
|
Sauvignon Blanc, Droge Riesling
|
8
|
Duitsland
|
Alle droge witte wijnen, Witte Kabinett-wijnen
|
8
|
Frankrijk
|
Sancerre, Pouilly Fumé, Muscadet sur lie, Droge witte Anjou, Elzas Riesling
|
8
|
Hongarije
|
De meeste witte wijnen (behalve Chardonnay)
|
8
|
Italië
|
Alle witte wijnen (behalve Chardonnay)
|
8
|
Nieuw-Zeeland
|
Sauvignon Blanc Droge Riesling
|
8
|
Roemenië
|
De meeste witte wijnen (behalve Chardonnay)
|
8
|
Slowakije
|
De meeste witte wijnen (behalve Chardonnay)
|
8
|
Spanje
|
Niet-houtgerijpte witte Rioja
|
8
|
Tsjechië
|
De meeste witte wijnen (behalve Chardonnay)
|
8
|
Verenigde Staten
|
California, Sauvignon Blanc, California droge Riesling, Washington State Sauvignon Blanc, Washington State droge Riesling
|
8
|
|
Duitsland
|
Spätlese Auslese Beerenauslese Trockenbeerenauslese Eiswein
|
7
|
Engeland
|
Droge witte wijnen
|
7
|
Frankrijk
|
Sauternes, Zoete Anjou- en Vouvray-wijnen, Betere Champagnes
|
7
|
Portugal
|
Vinho Verde
|
7
|
Opmerking: inclusief alle wijnen gemaakt van druiven met botrytis (edele rotting)
|
|
|
Frankrijk
|
Eenvoudige Champagne
|
6
|
Frankrijk
|
Zoete Champagne
|
5
|
Italië
|
Asti Mousserende Muskaatwijnen
|
5
|
Inclusief alle andere mousserende- of schuim-wijnen. Ongeveer 4 uur koelen
|
5 - 6
|
|
|
|
NOTA:
denk eraan dat er meestal een verband bestaat tussen de gebruikstemperatuur en de de kwaliteit van dranken. Deze met een zeer lage (tot zelfs ijskoude) serverings-temperatuur zijn doorgaans de dranken van matige tot zelfs lage kwaliteit. Deze dranken worden dan ook meestal alleen "gedegusteerd" als dorstlessers en/of bij bachanale feestelijkheden. De kostprijs ervan is echter niet altijd evenredig aan de kwaliteit....!!!
|