Wijn - Gebruikstemperaturen

Aanbevolen serveringstemperaturen van wijnen :

In onderstaande tabel zijn de aanbevolen serveringstemperaturen aangegeven van een aantal wijnen en wijnsoorten. Vergelijkbare wijnen kunnen dus best bij dezelfde aangegeven temperatuur geconsumeerd worden. De tabel is opgemaakt met de temperaturen in dalende lijn.

 

LAND

WIJN

  °C

 

 

 

Australië

Shiraz

18

Frankrijk

De betere rode Languedoc-wijnen, Madiran Hermitage Crozes-Hermitage, Cornas

18

Italië

Barolo Barbaresco

18

Portugal

Rode Douro-wijnen

18

Verenigde Staten

California Cabernet, Petite Sirah, Zinfandel

18

Opmerking: ongeveer vier uur op kamertemperatuur laten rusten (chambreren)

 

 

 

Australië

Cabernet Grenache

17

Bulgarije

Cabernet

17

Chili

Goede Cabernet

17

Frankrijk

Rode Bordeaux, Côte-Rôtie, Châteauneuf-du-Pape

17

Italië

Chianti en van de Sangiovese gemaakte rode wijnen,                                 Amarone di Valpolicella

17

Nieuw-Zeeland

Cabernet, Cabernet-Merlot

17

Portugal

Dão Bairrada, Rode Alentejo-wijnen

17

Spanje

Ribera del Duero

17

Verenigde Staten

Washington State Cabernet, Washington State Merlot,                                  California Sangiovese, California Barbera

17

Zuid-Afrika

Cabernet Shiraz

17

 

Australië

Pinot Noir

16

Bulgarije

Mavrud

16

Chili

Cabernet Merlot

16

Frankrijk

Rode Bourgogne, Côtes-du-Rhône, Eenvoudige rode Languedoc wijnen

16

Hongarije

Rode wijnen

16

Italië

Barbera Dolcetto, Cabernet Merlot uit Alto-Adige en Friuli

16

Nieuw-Zeeland

Pinot Noir

16

Spanje

Rioja

16

Verenigde Staten

California Pinot Noir, Jonge California, Zinfandel, Oregon Pinot Noir , Jonge Oregon Zinfandel, Washington State Pinot Noir Jonge

16

Zuid-Afrika

Pinot Noir Pinotage

16

 

Frankrijk

Beaujolais Villages, Beaujolais Crus, Bourgueil, Chinon

15

Roemenië

Pinot Noir

15

 

 

 

Duitsland

Spätburgunder

14

Italië

Valpolicella, Bardolino, Lago di Caldaro

14

 

 

 

Frankrijk

Goede witte Bourgogne, Witte Hermitage Savennières

12

 

Australië

Chardonnay

11

Frankrijk

Eenvoudige witte Bourgogne

11

Spanje

Houtgerijpte witte Rioja

11

Verenigde Staten

California Chardonnay

11

 

Australië

Semillon

10

Bulgarije

Chardonnay

10

Chili

Chardonnay

10

Frankrijk

Elzas Pinot Gris

10

Italië

Chardonnay

10

Nieuw-Zeeland

Chardonnay

10

Verenigde Staten

Oregon Chardonnay, Oregon Pinot Gris, Washington State Chardonnay

10

Zuid-Afrika

Chardonnay

10

 

Frankrijk

Droge witte Bordeaux, Chablis, Elzas Pinot Blanc, Elzas Gewurztraminer, Witte Côtes-du-Rhône

9

 

Alle landen

Rosé

8

Australië

Sauvignon Blanc, Droge Riesling

8

Bulgarije

De meeste witte wijnen (behalve Chardonnay)

8

Chili

Sauvignon Blanc, Droge Riesling

8

Duitsland

Alle droge witte wijnen, Witte Kabinett-wijnen

8

Frankrijk

Sancerre, Pouilly Fumé, Muscadet sur lie, Droge witte Anjou, Elzas Riesling

8

Hongarije

De meeste witte wijnen (behalve Chardonnay)

8

Italië

Alle witte wijnen (behalve Chardonnay)

8

Nieuw-Zeeland

Sauvignon Blanc Droge Riesling

8

Roemenië

De meeste witte wijnen (behalve Chardonnay)

8

Slowakije

De meeste witte wijnen (behalve Chardonnay)

8

Spanje

Niet-houtgerijpte witte Rioja

8

Tsjechië

De meeste witte wijnen (behalve Chardonnay)

8

Verenigde Staten

California, Sauvignon Blanc, California droge Riesling, Washington State Sauvignon Blanc, Washington State droge Riesling

8

 

Duitsland

Spätlese Auslese Beerenauslese Trockenbeerenauslese Eiswein

7

Engeland

Droge witte wijnen

7

Frankrijk

Sauternes, Zoete Anjou- en Vouvray-wijnen, Betere Champagnes

7

Portugal

Vinho Verde

7

Opmerking: inclusief alle wijnen gemaakt van druiven met botrytis (edele rotting)

 

 

Frankrijk

Eenvoudige Champagne

6

Frankrijk

Zoete Champagne

5

Italië

Asti Mousserende Muskaatwijnen

5

Inclusief alle andere mousserende- of  schuim-wijnen.  Ongeveer 4 uur koelen

5 - 6

 

 

 

NOTA: denk eraan dat er meestal een verband bestaat tussen de gebruikstemperatuur en de de kwaliteit van dranken. Deze met een zeer lage (tot zelfs ijskoude) serverings-temperatuur zijn doorgaans de dranken van matige tot zelfs lage kwaliteit. Deze dranken worden dan ook meestal alleen "gedegusteerd" als dorstlessers en/of bij bachanale feestelijkheden. De kostprijs ervan is echter niet altijd evenredig aan de kwaliteit....!!!

[Alcohol] [Grondbeginselen] [Praktisch Stoken] [Sterke Dranken] [Kruiden] [Likeuren] [Wijn & Bier] [Technisch] [Informatie]