Ouzo

OUZO ,  PERNOD , RAKI ,  ANISETTE , RICARD ,  PASTIS ,  SAMBUCA

Al deze dranken baseren zich op het aroma van het miniscuul kleine zaadje van de Primpinella Anisum, een afstammeling van de Schermbloemfamilie. Oorspronkelijk groeide deze plant in het zuiden aan de Middelandse Zee en in het wild in Egypte en Syrie. Uit de zaadjes van de Steranijs, wordt een essence geperst, die ook in de farmaceutische en likeurindustrie wordt gebruikt.

Een andere variant is Venkel. De planten Anijs, Steranijs en Venkel hebben hetzelfde parfum, want het extract Anthol is verantwoordlijk voor het Aroma. Dit essence wordt verkregen door het via stoom te vernevelen en daarna aan een tweede destillatie te onderwerpen. Men kan de gemalen zaden ook gewoon "uitweken" in alcohol.

Anthol is de basis voor de dranken als Anisette, Pastis, Ouzo, Sambuca, Pernod, Ricard, en Raki die we daarom Antholdranken noemen. Een zogenaamde Anis is een drank die gedistilleerd is van neutrale alcohol met toevoeging van kruiden, vooral Sterranijs. Pastis en Raki bv. worden meestal niet gedistilleerd, maar getrokken op een 15-tal kruiden, waaronder veel anijs, kamille , citroenkruid en zoethuid.

Al deze dranken kunnen puur gedronken worden maar meestal met water in verhouding een tot vijf. De dranken verkleuren bij toevoeging van water melkachtig wit.

Tradionele griekse Ouzo wordt gemaakt van alcohol die is afgestookt uit druivenschillen. Ouzo is de nationale drank van Griekenland. Daarom mag deze alleen Ouzo genoemd worden als het in Griekenland gemaakt is. Ouzo is kleurloos en heeft een suikergehalte van maximaal 50 gram per liter.

Aan deze basis worden verschillende kruiden toegevoegd. Deze zijn oa.: ster-anijs, coriander, engelwortel, zoethout, en kruidnagel. Hierna mag de drank enkele weken trekken. De verkregen vloeisof wordt na het filteren herafgestookt en hierbij wordt de voorloop gescheiden van het "hart". Dan wordt de drank gedurende enkele maanden opgeslagen om te rijpen.           Na afzwakken met water tot ca 40% alcohol en eindfiltrering wordt de ouzo gebotteld.

Een zeer gelijkaardige drank is de Turkse Raki. Deze wordt echter van allerlei soorten basis-alcohol (granen, aardappelen, suiker..) vervaardigd zonder eigenlijke distillatie. Hier een zeer specifiek recept voor deze Turkse versie van Ouzo welke hier is samengesteld met Vodka (of Brandewijn), suikersiroop,zoethout en verschillende kruiden.

RECEPT: voor ± 0.5 ltr

Ingrediënten: 0, 4 ltr Vodka (goed merk) of Brandewijn 40-45 AV% ,  100 gr  suikersiroop (30 gr suiker, een halve theelepel citroensap en  70 cc water), 15 gr gemalen zoethout, 3 gr steranijs, 3 gr venkelzaad en 1/2 kruidnagel.

Laat het gemalen zoethout, het gestampte steranijs en de andere gestampte kruiden gedurende een tweetal weken trekken in de Vodka.  Filtreer de drank en voeg de suikersiroop toe. Laat minstens 3 maanden rijpen om de bittere smaak af te vlakken en de antholsmaak te laten primeren. Soms eens schudden.

[Alcohol] [Grondbeginselen] [Praktisch Stoken] [Sterke Dranken] [Kruiden] [Likeuren] [Wijn & Bier] [Technisch] [Informatie]