Methylalcohol-Test

 "Van zelf gestookte alcohol kun je blind worden", dat proberen sommige tegenstanders van het zelf distilleren of stoken de goedgelovigen wijs te maken. In commerciële dranken zit echter meestal veel meer methylalcohol dan in zelf-gestookte dranken. Dat is niet verontrustend, zolang de hoeveelheid maar beneden de gevarengrens blijft.    

Wat is methylalcohol? Alle vruchten bevatten een bepaald gehalte aan pectine en ook enzymen om die pectine af te breken. Er zijn twee soorten enzymen: pectase en pectinase. Het eerste enzym vormt methylalcohol bij de splitsing van pectine en is van nature werkzaam in de most of beslag. Het tweede enzym is afkomstig van schimmels en wordt in de wijn- en drankproductie gebruikt. Het splitst pectine in kleine stukjes, waarbij geen methylalcohol ontstaat.

Als men wijn of alcohol wil aanmaken van vruchten is het best dat men de vruchten kneust en meteen uitperst, er kan dan bijna geen methylalcohol ontstaan. Bij een pulpgisting van 3 à 4 dagen heeft u een maximum aan methylalcohol. Als u de pulpgisting langer laat duren, bijvoorbeeld een week, dan zal het gehalte aan methylalcohol niet meer noemenswaardig toenemen. Pulpgisting is echter alleen nodig voor extra kleur aan de wijn of drank te geven. Bij het aanmaken van alcohol, verliest men de kleur toch weer bij het distilleren, dus pulpgisting heeft hier eigenlijk weinig of geen zin. Het bespaart alleen het werk van het uitpersen, dit moet men echter na het uitgisten van de pulp of het beslag alsnog doen om te voorkomen dat de pulp aanbrandt tijdens distilleren. Of men moet dit weer au bain marie doen. Laat echter na de gisting de most of het beslag niet te lang op de droesem (het bezinksel, de vaste delen) staan, hierdoor kan anders weer methylalcohol ontstaan. Heeft men geen tijd om direct af te stoken hevel dan de wijn of het beslag (zonder het bezinsel op de bodem) over in een een andere gistingsfles of vaatje. Dit is steeds aan te raden....ook bij het aanmaken van wijnen! Laat het beslag steeds enkele dagen "klaren" bij een lagere temperatuur en stook alleen het zuivere gedeelte van het beslag af...
Een gouden raad: Fermenteer (vergist) wijnen nooit in houten vaten. Alle dranken, die daarna niet afgestookt worden, mogen alleen "rijpen" in deze vaten maar nooit gisten of nagisten..!!!!

Maatregelen tegen te veel methylalcohol: 

Als u vruchten gebruikt die veel pectine bevatten, kunt u eventueel de volgende maatregelen nemen:

1) De vruchten kneuzen en uitpersen, dus liefst geen pulpgisting.
2) De eigen enzymen van de vruchten vernietigen door hitte (30 minuten op 80 ºC), en na afkoelen pectinase toevoegen. Op deze manier wordt 40 à 90 % minder mythylalcohol gevormd.
3) Steeds de pitten en kernen zoveel mogelijk verwijderen alvorens de most te laten gisten.
4) Bij gebruik van distillatie-apparatuur waarvan de temperatuur niet goed te regelen is moet men tijdens de tweede distillatiebeurt minstens de eerste 2 % als voorloop beschouwen. en dit distillaat verwijderen.
5) Zeer traag distilleren met een hoge kolom (liefst 60 cm of hoger). Bij aanvang van het distilleren de temperatuur vasthouden op 65 -68ºC gedurende minstens 15 minuten (bij grotere installaties zelfs langer). Het bij deze temperatuur geproduceerde distillaat verwijderen (of gebruiken voor spoeling van autoruiten na aanlengen ervan met water). Markeer de recipiënt met dit restproduct duidelijk (en permanent) zodat dit niet ongewild toch voor consumptie wordt gebruikt.
6) Testen of er methylalcohol is, en zo ja, kontroleren hoeveel methylalcohol er is en dit gehalte vergelijken met dat van commerciële dranken.
7) Bij het afstoken van stookwijnen die gefermenteerd werden van zuivere suikers is het gehalte methylalcohol zo goed als onbestaande.

Bijna alle zelf-gestookte of zelf-geproduceerde dranken (met aangekochte zuivere alcohol) zijn meestal veel zuiverder dan de industieel vervaardigde dranken. Ze zijn dan ook zo goed als vrij van methyl. Indien U twijfelt gooi de drank beter weg of voer er een methyltest op uit.
Dikwijls leest men artikelen en zelfs inslagen op TV waarin met fierheid wordt aangehaald dat hun wijnen of dranken gefermenteerd worden op houten (meestal eiken) vaten. Koop of gebruik zulke vuiligheid nooit...!!! Het fermenteren (vergisten) in houten vaten is nu juist de uitgelezen manier om zeer veel methylalcohol te produceren ! Zuiver vergif dus !.

Methyl-test:

Benodigdheden: 

3 ml kaliumpermanganaat-oplossing 
2 ml fosforzuur van 25 %.
2 ml oxaalzuur .
1 ml zwavelzuur van 96 %.
3 ml ontkleurde fuchsine- oplossing  

Werkwijze:  

Verdun de alcohol tot ongeveer 10 % en neem hiervan 5 ml. Voeg 3 ml kaliumpermanganaat-oplossing toe. De sterkte van deze oplossing is 3,16 g. in 100 ml. Voeg 2 ml. fosfor- zuur van 25 % toe en wacht 15 minuten. Er ontstaat een bruine neerslag. Voeg nu 2 ml. oxaalzuur toe. De sterkte hiervan is 6,3 g. in 100 ml. Verwarm dit mengsel voorzichtig in een reageerbuisje door dit in een pan met warm water te houden en steeds te schudden. De vloeistof moet nu kleurloos worden. Voeg 1ml. zwavelzuur van 96 % toe. Laat dit voorzichtig langs de wand van het reageerbuisje lopen. Voeg daarna 3 ml. ontkleurde fuchsine-oplossing toe en wacht 30 minuten. Daarna moet de oplossing nog steeds kleurloos zijn. Als er een roze of paarse kleur te zien is, is dat het bewijs dat de alcohol ook methylalcohol bevat.  

Aanmaken van ontkleurde fuchsine:

Verwarm 120 ml. water tot het kookpunt en los in de warme vloeistof 200 mg. fuchsine op en 0,4 g natriumsulfiet. Laat dit mengsel afkoelen en voeg dan toe een mengsel van 6 ml. verdund zoutzuur, 75 ml. water en 100 mg. absorberende kool. Laat dit mengsel onder herhaald schudden een dag staan en filtreer het dan. Voor verdund zoutzuur moet u 340 ml. technisch zoutzuur aanvullen met gedistilleerd water tot 1 liter.  

Opmerking:   Deze methyl-test is ook als kant-en-klaar-pakket verkrijgbaar bij bijvoorbeeld Farma Import in Beverlo België. De prijs hiervan bedraagt ongeveer 6 Euro. Voor adressen zie "Adressen & Referenties" onder hoofdstuk "informatie. Indien U direct wilt overschakelen klick dan op de onderlijnde titel hierboven.

[Alcohol] [Grondbeginselen] [Praktisch Stoken] [Sterke Dranken] [Kruiden] [Likeuren] [Wijn & Bier] [Technisch] [Informatie]