Bereiding Likeuren

ABSINTH:

Benodigheden: 1/2 ltr alcohol van 80 vol %, 10 gr venkelzaad, 5 amandelen, 4 gr anijszaad, 5 gr zoethoutwortel, 5 gr alsem.

Bereiding: Laat dit alles bij elkaar 1 week trekken. Af en toe schudden. Dan filtreren en op drinksterkte brengen. Suiker naar smaak toevoegen.  2 theelepels glycerine toevoegen. Een maand op fles laten rijpen.

Bijwerkingen: Dranken en likeuren die bereidt worden met absinth (een extract uit absinth-alsemtoppen en anijs) zijn in vele landen verboden. Zo is bv. de met het kruid gemaakte absinth-jenever in België en Nederland verboden. Deze Jenever bevat heel veel van de etherische olie thujon, dat tot vergiftigingen kan leiden (overgeven, darmkrampen, nierbeschadigingen, stoornissen centraal zenuwstelsel; misbruik als arbortus-middel. Wel zijn er andere, onschuldige dranken op de markt zoals Pastis en Anisette. Bijwerkingen en vergiftigingen zijn bij normaal absinth-gebruik niet te vrezen. Het gebruik van dossisen normaal absinthkruid boven de 10 - 15 gram per liter drank is af te raden. Er bestaat tegenwoordig echter een nieuwe soort absinthkruid dat de gevaarlijke stof thujon niet meer bevat. Houdt U echter aan de voorgeschreven hoeveelheid als U niet zeker bent van de afkomst van het kruid. Drink in het buitenland ook geen absinth-drankjes waarvan U de herkomst of samenstelling niet kunt achterhalen. Voorkomen is beter dan genezen....!!!

ADVOKAAT:

Benodigheden: 20 eierdooiers, 400 gr suiker, snufje zout, 2 vanillestokjes, 40 cl alcohol van 80 %. Roer de eierdooiers met de suiker door elkaar en klop het op. Voeg het zout en al kloppend de alcohol toe.

Bereiding: Verwarm dit mengsel au bain marie tot de temperatuur tussen de 50 en 60 C is. Zet dan het vuur laag. Houd het mengsel een uur tussen de 50 en 60 C. Blijf roeren. Laat dan de advocaat afkoelen. U kunt de advocaat naar wens dikker maken door met een klein beetje gelatine te werken. Verse advocaat, U weet niet wat u proeft.

AFTER EIGHT (35 AV%): 

Ingrediënten voor 1 liter:  200 gram suiker, 0,5 liter alcohol 70 - 80 AV%, 0,4 ltr water (daarna aanvullen tot men 1 liter likeur heeft),  25 gram pepermunt of pepermuntolie, 100 gram cacaopoeder

Bereiding: Laat de munt en de cacao een week afzonderlijkweken in de helft van de alcohol. Distilleer deze afzonderlijk af . Maak van het water en de suiker een suikersiroop en laat koelen. Voeg beide distillaten evenredig samen en voeg er de suikersiroop bij. Het is pas hierna dat U de cacoasmaak zult proeven. 2 theelepels glycerine toevoegen. Laat nog een tweetal weken rijpen in mooie fles.

ANIJSLIKEUR:

Benodigheden: 1 ltr alcohol van 50 vol %, 10 gr steranijs,  5 gr venkel, een scheutje citroensap.

Bereiding: Laat dit mengsel 3 dagen trekken.  Daarna distilleerd u alles over. Stop met distilleren als de uitloop erg waterig begint te smaken. Verdun het distillaat met water tot 30 vol%. Voeg suiker naar smaak toe. 3 theelepels glycerine toevoegen.Minimaal 1 maand op  fles laten rusten.

ANIZETTE:

Benodigheden: 20 gr anijs, 1 stokjes kaneel, 1 gr foelie, 10 gr gemalen koriander,1 kruidnagel, Sap van 1 appelsien, 0,4 ltr alcohol (96%), 0.4 ltr plat bronwater, 300 gr suiker

Bereiding: Voeg de kruiden en het appelsiensap samen met de alcohol in een bokaal en sluit deze af. Laat macereren gedurende 1 maand. Kook de suiker in het water zachtjes gedurende een tiental minuten (onder omroering). Dit noemt men "inverteren" van suikers. Laat afkoelen. Filtreer na de wachtijd de alcohol tot deze zuiver is. 3 theelepels glycerine toevoegen.Voeg de suikersiroop erbij en bewaar deze nog minstens 1 maand in een mooie afgesloten fles.

ANANASLIKEUR: Sterkte 30% . Hoeveelheid  1,5 ltr.  Voor kleinere hoeveelheid pas alle ingrediënten aan.

Bestanddelen : 200gr ananasmoes, 1 ltr. alcohol 45 - 50 %, 1/2 gespleten vanillestok , 1/2 kaneelstok , 1 kruidnagel , 2 gr. Safraan. Opm. : Ananasmoes verkrijgt men door een rijpe ananas in 8 stukken te snijden en daarna te schrapen met uitzondering van de witte harde kern.

Bereiding: Voeg alle bestandelen samen. Laat dit 3 weken staan. Af en toe schudden. Verwijder echter na 1 week de kruidnagels en het kaneelstokje. Zijn de 3 weken om dan kan men het geheel filteren  bv. doormiddel van een koffiefilter. Voeg tenslotte nog 200 gr. suiker toe opgelost in 0,2 ltr. water. 3 theelepels glycerine toevoegen.Laat de likeur nog 1 week rusten alvorens er van te genieten.

Enkele opmerkingen: Daar het aroma van de ananas erg teer is wordt aanbevolen deze likeur niet te oud te laten worden, de likeur gaat al na 6-12 maanden in smaak achteruit. Wil men deze langer behouden, verhoog dan alcoholgehalte van 25-30 % naar 40-45%. Safraan is in deze likeur een erg dure ingrediënt en dient hier alleen voor de kleur, men mag gerust wat minder nemen dan hier in het recept staat vermeld. Ik heb hier zelf wel eens mee geëxperimenteerd en 1 zakje safraan (120 mg.) geeft al een aardig resultaat. De likeur wordt dan wat minder geel van kleur.

ANGELICA (30 AV%): ~1 liter

Benodigheden: 30 gram angelica (Engelwortel), 2 cm citroenschil (geen wit) , 3 gram koriander, 2 gram anijszaad , 1 cm kaneelstok , 1,5 gram foelie, 0,5 gram saffraan , 0,03 gram Hysop, 320 gram suiker, 320 ml alcohol van 94 AV%± 480 ml water, aanvullen tot 1 liter

Bereiding: Maak de kruiden fijn in een vijzel of blender en doe ze in een bokaal. Voeg de alcohol en het water toe. Dagelijks de afgesloten bokaal een keer schudden. Na vier weken macereren op een matig warme plek kan worden gefiltreerd door een doek en vervolgens door een papierfilter. De kruiden licht aandrukken. Het gefiltreerde in een schone bokaal doen en de suiker toevoegen. Dagelijks schudden tot de suiker is opgelost, 3 theelepels glycerine toevoegen, daarna bottelen. Als mogelijk de likeur nog zes maanden op fles laten rijpen.

AROMATIQUE (38 AV%):

Ingrediënten voor 1 liter: 2 gram angelicawortel ,10 gram citroenschillen, 2 gram citroenmelisse ,1 gram foelie, 2 gram galangawortel (laos), 3 gram gemberwortel, 1 gram gentiaanwortel, 2 gram kalmoes, 5 gram kamille, 1 gram kardemom ,1 gram kinabast , 2 kruidnagels, 2 gram laurierblad, 2 gram lavendelbloemen, 2 gram pepermunt , 4 gram pijpkaneel, 2 gram piment, 8 gram sinaasappelschillen , 1 gram staartpeper, 2 gram rozemarijn, 0,400 ltr alcohol van 94 AV% , 150 gram suiker, ± 0,500 ltr water, aanvullen tot 1 liter

Bereiding: maak de kruiden gelijkmatig fijn (niet te) in een vijzel of blender en doe ze in een bokaal met de alcohol en het water. Na veertien dagen filteren door papier, de kruiden zacht aandrukken in het filter en het volume en alcoholgehalte meten. Het volume dient ca 910 ml te bedragen en het alcoholgehalte 44 AV%, indien het niet klopt (er blijft alcohol-oplossing achter in de restkruiden). Dan kunt u indien gewenst corrigeren met alcohol en water. Doe de uitgefilterde likeur in een schone fles en voeg de suiker toe. 2 theelepels glycerine toevoegen. Vul, indien nodig, met water aan tot een liter. De suiker lost u op door af en toe te schudden. Voor degene die een wat zoeter drankje prefereren kan in plaats van 150 gram een hoeveelheid suiker van 250 gram worden toegevoegd. De hoeveelheid water dient dan ca 0,400 ltr te bedragen. Bij tussentijdse meting direct na het filteren dient het volume 850 ml en het alcoholgehalte 47 AV% te bedragen.

BAILEYS COFFEE_LIKEUR: (34 AV%)

Ingrediënten voor ruim 0,5 liter: 125 gram suiker, 250 ml alcohol van 70 AV% (of 190 ml van 94 % en 60 ml water) , 100 ml whisky, 200 ml slagroom, 2,5 zakjes vanillesuiker, 25 gram koffie, 3 gram cacao.

Bereiding: Laat de koffie en de cacao 30 minuten macereren in de alcohol, daarna filteren en vanillesuiker, slagroom, whisky en suiker toevoegen. Goed roeren niet kloppen

BASELICA:

Benodigheden:  100  blaadjes gewassen en gedroogde Baselicum,  40  klontjes (van vroeger) suiker, 0,5 ltr alcohol ( 90% AV), 0,5   ltr water (gedistilleerd of plat bronwater), 

Bereiding: Laat de baselicum-blaadjes 4 weken trekken in de alcohol  in een goed afgesloten bokaal. Maak de suikersiroop klaar door de klontjes in het water te  lossen door ze een 10-tal minuten zacht te laten  sudderen. Laat afkoelen..Voeg na de 4-weken de  suikersiroop en 2 theelepels glycerine toe en laat nog een tweetal weken trekken in de afgesloten  bokaal. Filtreer daarna het geheel en sla op in een mooie donkere fles. 

BENEDICTINE: (43 AV%)

Ingrediënten voor 1 liter: 1 gram angelicawortel,1 gram amicabloemen, 2 gram bijvoet, 1 gram citroenmelisse , 2 gram kalmoes, 0,25 gram kaneelstok, 5 gram kardemom, 1 gram koriander, 0,25 gram kruidnagel, 1 gram lindebloesem, 0,25 gram nootmuskaat, 2 gram pepermunt, 0.1 gram saffraan , 4 blaadjes verveine (citroen-verbena), 15 ml glycerine, 250 gram suiker, 460 ml alcohol an 94 AV% , ± 375 ml water, aanvullen tot 1 liter .

Bereiding: doe de fijngemaakte kruiden (vijzel of blender) in een bokaal en voeg de alcohol en het water toe. Na 14 dagen macereren op een matig warme plaats, filtreren door een papierfilter. Druk de kruiden licht aan in het filter. Meet vervolgens het volume en het alcoholgehalte van het filtraat, dit dient 835 ml van bijna 52 AV% te zijn. korrigeer indien nodig. Hierna voegt u de suiker en de glycerine toe en schudt tot de suiker is opgelost.
De originele bénédictine bevat 350 gram suiker per liter en is dus nog zoeter. Bent u een zoet-lip dan moet u dit beslist eens uitproberen, de hoeveelheid toe te voegen water wordt ± 315 ml. De tussentijdse meting van volume en alcoholpercentage voor de suiker en glycerine-toevoeging dient 775 ml van bijna 56 AV% te zijn.

BOERENJONGENS:

Benodigheden: 300 gram grote donkere rozijnen , 200 gram suiker , 1 kruidnagel, 20 gram pijpkaneel, 0,7 ltr inmaak-brandewijn.

Bereiding: De rozijnen in lauw water wassen en in een 0,5 liter (of iets minder) water een nacht laten weken. Ze in het weekwater aan de kook brengen, direkt van het vuur nemen, de suiker oplossen en af laten koelen. De rozijnen met het vocht in een fles met een wijde hals scheppen. De kaneel en de kruidnagel erbij leggen en de brandewijn erop gieten. De fles afsluiten met een goed passende stop en minstens 14 dagen laten staan, af en toe omscheppen. Boerenjongens worden in kleine borrelglaasjes geserveerd: een paar rozijntjes onderin het glas scheppen en vullen met de geurige brandewijn. In koude winterdagen of bij verkoudheid kan de drank opgewarmd genuttigd worden. Heerlijk!

BOERENMEISJES:

Benodigheden: 500 gram gedroogde abrikozen , schilletje van 1 citroen , 1 kruidnagel, 300 gram suiker , 0,7 ltr inmaak-brandewijn

Bereiding: De abrikozen wassen. Het citroenschilletje in 0,5 l water aan de kook brengen en hierin de suiker oplossen. Van het vuur af de abrikozen en de kruidnagel erbij doen en deze, met het deksel op de pan, 24 uur laten weken. De volgende dag de abrikozen met het suikerstroopje in een stopfles doen en de brandewijn erover gieten. Minstens 2 maanden laten trekken. Hoe langer het staat, des te lekkerder wordt het!

CACAO-HAZELNOOT: 38,5 AV%)

Ingrediënten voor 0,65 liter: 250 gram suiker, 500 ml alcohol van 50 AV%, 150 gram cacaopoeder, 25 gram hazelnoten,

Bereiding: los de cacao op in de alcohol, rooster en maal de hazelnoten, voeg ze toe aan de alcohol en laat dit alles 1 tot 2 weken in een fles macereren bij kamertemperatuur. Giet vervolgens alles door een koffiefilter, dit gaat vrij langzaam en de likeur heeft nu een diepbruin-rode kleur. Voeg nu suikersiroop of honing toe.
Ter afronding van de smaak kunt u vanillesuiker of vanillepeultjes, kirschwasser, een kruidnageltje en/of een weinig kaneel toevoegen

CACAO-KRUIDENLIKEUR (35 AV%):

Ingrediënten voor 1 liter: 350 gram suiker, 0,7 ltr alcohol van 40-45 AV% (ongemengde Vodka of Brandewijn is ook goed), 4 gram vanille, 0,15 gram foelie, 0,05 gram gember, 0,4 gram kaneel, 0,15 gram kruidnagelen, 50 gram cacaopoeder

Bereiding: de kruiden in een vijzel fijn maken en in een afgesloten bokaal of fles een week laten trekken in de alcohol bij kamertemperatuur (zonder de suiker en cacao). Soms eens schudden. Na het macereren van de kruiden  het mengsel filtreren doorheen een koffiefilter. Voeg nu de suiker en cacao toe aan het gefiltreerde mengsel en vul de fles of bokaal op met zuiver warm water (max 75° C) tot 1 liter. 3 theelepels glycerine toevoegen Bokaal of fles afsluiten. Goed vermengen en dan enkele dagen laten trekken bij kamertemperatuur. Zo nu en dan goed schudden. Na deze tweede maceratie de likeur voorzichtig overhevelen (zonder eventuele droesem) in een mooie fles. Eventueel nogmaals navullen met zuiver water tot 1 liter. Minst twee weken laten rijpen.

CAMPARI: (1 liter)

Benodigheden: 10 gr gewone appelsienschil (onbespoten en zo weinig mogelijk wit), 2 gr kaneel, 2,5 gr angelica (engelwortel), 2 gr anijs, 3 kruidnagels, 0,5 gr gentiaan , 1 gr kalmoeswortel, 4 jeneverbessen, 0,65 liter Vodka of Brandewijn, sap van ½ pompelmoes, 75 gram suiker (of aangepast aan eigen smaak). Rode wijn.

Bereiding: Maal of plet de kruiden zachtjes platter en fijner en voeg deze samen met de Vodka of Brandewijn in een bokaal of fles. Laat 2 weken trekken bij kamertemperatuur. Zo nu en dan eens schudden. Filtreer het aftreksel na de maceratie door dubbele koffiefilter. Los 75 gr suiker op in deze mengeling, voeg pompelmoessap erbij en giet alles in een fles van 1 liter. Opvullen met rode wijn tot 1 liter. Mag direct gebruikt worden. Narijping verbeterd echter de smaak. (Suiker aanpassen aan eigen smaakbehoefte).

CHARTREUSE - GEEL: (38,4 AV%)

Ingrediënten voor 1 liter: 0,2 gram ambretzaad, 0,5 gram angelicawortel, 0,2 gram amicabloemen, 0,15 gram kaneelstok, 0,2 gram kardemom (de gepelde pitten), 0,2 gram karwijzaad, 0,15 gram saffraan, 1 gram steranijs, 0,1 gram tijm, 0,5 gram venkelzaad, 300 ml alcohol van ± 90 AV%, 700 cl suikersiroop van 450 ml water en 300 gram suiker.

Bereiding: laat de kruiden minstens drie dagen in de alcohol macereren. Filtreer daarna door een doek vervolgens door een papierfilter (koffiefilter). Voeg dan de afgekoelde siroop toe tot 1 liter. Meng de siroop en de alcohol goed en laat vervolgens nog een maand rijpen.

CHARTREUSE - GROEN: (40 AV%)

Ingrediënten voor 1 liter: 3 gram angelicawortel, 0,2 gram anijszaad, 1 gram bijvoet, 4 gram citroenmelisse, 3 gram dennentoppen, 0,1 gram foelie, 1 gram hysop, 0,25 gram kardemom, 10 gram koriande, 0,25 gram kruidnagel, 1 gram lavendelbloemen, 1 gram munt, 1 gram populierenknoppen, 0,1 gram saffraan, groene voedingkleurstof, 15 ml glycerine, 400 gram suiker, 425 ml alcohol van 94 AV%,
± 320 ml water, aanvullen tot 1 liter

Bereiding: maak de kruiden fijn in een vijzel of blender en doe ze in een bokaal, voeg de alcohol met het water toe. Na 10 dagen macereren op een matig warme plek kan worden gefiltreerd door een papierfilter (koffiefilter). Druk de kruiden licht aan in het filter. Meet vervolgens het volume en het alcoholgehalte van het filtraat, dit dient 745 ml van bijna 54 AV% te zijn, corrigeer indien nodig. Hierna voegt u de suiker en glycerine toe en schudt tot de suiker is opgelost. Vindt u de likeur te zoet, probeer het dan met 200 gram suiker per liter. De hoeveelheid toe te voegen water wordt dan ± 440 ml.

CHARTREUSE de SCOTEN:

Benodigheden: 0,2 liter zuivere alcohol  (90-96 AV%), 0,35 ltr Cognac, 0,15 gr kruidnagel,  0,15 gr steranijs (badiaanzaad), 0,6 gr groene anijs,  4 gr gemberwortel, 0,06 gr hysop,  0,12 gr safraan,  0,15 gr kaneel, 1 gram gentiaanwortel, 2,2 gr koriander,  1,5 gr angelika-zaad (Engelwortel),  0,05 gr melisse,   0,200 kgr suiker, 100 gr honing, 0,35 liter water (plat bronwater)

Bereiding: Maal alle kruiden fijn. Laat kruidenmengsel in de zuivere alcohol trekken gedurende 2 maanden. Maak suikersiroop van het water en de suiker door deze samen te mengen en  gedurendende een tiental minuten zacht  te laten  koken.   Voeg de honing al roerend toe na het koken wanneer de suikersiroop nog warm is. Laat afkoelen.  Filtreer de alcoholdrank en voeg de suikersiroop en de Cognac toe.  3 theelepels glycerine toevoegen Laat nog  een maand narijpen. Chartreuse wordt normaal gemaakt van 115 soorten kruiden.  Dit is echter zeker zo goed als de echte……maar veel goedkoper !!!

CHERRY-BRANDY: (35 AV%)

Ingrediënten voor 1,5 liter: 0,5 liter kersensap, 350 cl alcohol van 94 AV%, 100 cl kersenbrandewijn van 40 AV%, 200 gr suiker suike, Kersen- of pruimenpitten-extract, Enzympreparaten, ± 500 ml water

Bereiding: in dit recept is het gebruik van kersenbrandewijn een voorwaarde. Vermeng het sap met suiker en water en roer of schud totdat de suiker is opgelost. Voeg een enzympreparaat toe om het pecto-enzym af te breken en laat het geheel 20 uur staan. Hierna voegen we het sap toe aan de kersenbrandewijn en alcohol. Druppel er vervolgens wat kersenpitten- of pruimenpitten-extract bij en gun de likeur drie weken rust. Indien nodig de likeur nogmaals filtreren en vervolgens bottelen.

CHERRY-BRANDY de SCOTEN: (32 - 38 AV%)

Ingrediënten voor 1 liter: 0,3 liter geconcentreerd kersensap,  50 cl Cocnac of brandy van minstens 40 AV%, 200 gr suiker, Kersen- of pruimenpitten-extract,  ± 150 ml water

Bereiding: Vermeng het sap met suiker en water en roer of schud totdat de suiker is opgelost. Men kan deze mengeling ook kortstondig opwarmen waardoor het vermengen beter en sneller gaat. Hierna voegen we het afgekoelde sap toe aan de cognac of brandy. Druppel er vervolgens wat kersenpitten- of pruimenpitten-extract bij en gun de likeur drie weken rust. Indien nodig de likeur filtreren en vervolgens bottelen.
NOTA: men kan de smaak en houdbaarheid verbeteren door aan de drank 25 gr eiken houtspaanders (van de zomereik) toe te voegen. De houtspaanders eerst laten trekken in oloroso-sherry is nog een extra pluspunt. Deze werkwijze geldt voor bijna alle likeuren...!!! Men moet dan de drank minstens 2 maanden laten "rijpen". Vervolgens filtreren en bottelen.

CINNEMONA (30 AV%): (Cinnamon = Kaneel)

Voor 1 liter: 12 cm citroenschil (geen wit), 3 gram koriander , 5 gram anijszaad , 3 kaneelstokjes, 1 kruidnagel, 1,5 gram foelie,  0,5 gram saffraan, 320 gram suiker, 350 ml alcohol van 94-96 AV%, ± 480 ml water, aanvullen tot totale hoeveelheid 1 liter is.

Bereiding: Maal de kruiden fijn in een vijzel, mortel of blender en doe ze in een bokaal. Voeg de alcohol en het water toe (niet de suiker!). Dagelijks de afgesloten bokaal een keer goed schudden. Na zes weken weken op een matig warme plek kan worden gefiltreerd door een doek en vervolgens door een papierfilter. De kruiden licht uitdrukken (aroma-sappen). Het gefiltreerde in een zuivere bokaal doen en de suiker toevoegen.  2 theelepels glycerine toevoegen  Dagelijks schudden tot de suiker volledig is opgelost, daarna bottelen. Als mogelijk de likeur nog minstens zes maanden laten rijpen.

COINTREAU A LA MAISON:

Bereiding: Doe in een royale weckpot ca 0,5 ltr alcohol  ( 85-90 % sterkte) en voeg er een aantal schelletjes pomerans (± ½ bittere appelsien) aan toe. Hang daar, net boven ( ±0,5 - 1cm), aan een touwtje (of in een netje) een zuivere sinaasappel waarin een viertal kruidnageltjes gestoken zijn, sluit de pot. De zuivere alcohol verdampt, condenseert vervolgens op de sinaasappel, lost wat van de etherische olie uit de schil op, en druppelt terug in de vloeistof. Ondertussen neemt het nog wat van de kruidnagel mee. Liefst op donkere maar niet koude plaats opslaan. Na een twee weken tot een maand kun je de aangemaakte en afgekoelde suikersiroop toevoegen (280-380 gram suiker opgelost in 0,375 ltr water). Daarna 3 theelepels glycerine toevoegen  Minstens een week laten narijpen. Zo nu en dan krachtig doorheenschudden. Filtreren en klaar. De toevoeging van 10 tot 20 cl whisky aan de drank verhoogd nog het smaakgenot (niet verplicht). Beter dan de echte Cointreau !!! Uw mini-likeurfabriekje ziet er ook prachtig uit! Smakelijk!

COINTREAU de SCOTEN:

Benodigheden: 0,5 ltr alcohol (± 90% AV) , 1 zoete appelsien (gewone -  onbehandeld en met schil), vijftal schelletjes pomerans (± ½ bittere appesien), 0,300 kg suiker, 0.375 ltr water (gedistilleerd of plat flessenwater).

Bereiding: Giet de alcohol in een sterilizatiebokaal (bv. Wecks) en hang de appelsien goed vast op ± 0,5 cm (5mm) boven de pure alcohol. Een netje is hiervoor ideaal. Sluit de bokaal goed af en plaats op een ietwat donkere en droge plaats. U kunt ook de bokaal afschermen tegen te sterk licht. Maak een suikersiroop door de 0.300 kg suiker en 0,375 ltr water gedurende een tiental minuten zacht te laten doorkoken. Laat afkoelen. Na een tweetal weken de appelsien verwijderen en de drank filtreren.  2 theelepels glycerine toevoegen Giet samen met de aangemaakte suikersiroop in een mooie fles. De toevoeging van ca 20 cl whisky aan de drank verhoogd het smaakgenot (niet verplicht). Smakelijk!

COUINTREAU (Le Mafioso):

Ingrediënten: Voor deze zelfgemaakte Cointreau heeft men een hoge en brede sterilizatiebokaal van anderhalve liter nodig. Deze wordt gevuld met: 2 goed gewassen en doorgesneden sinaasappels (liefst onbespoten ), met schil en al,  45 hele koffiebonen 1 doorgesneden vanillestokje, 2 kruidnagels. 2 gram anijszaad, 300 gram suiker (of ± 50 klontjes suiker),
Bereiding: Doe de ingrediënten allemaal in de bokaal en overgiet alles met 1 liter Brandewijn, of 1 liter Vodka, of een halve liter 96% alkohol, die daarna met water tot een liter wordt aangelengd. 
De fles ± 2 maand op een donkere plaats wegzetten. De eerste drie dagen eens schudden. Daarna grof-filtreren en in een mooie fles deponeren. 2 theelepels glycerine toevoegen. De toevoeging van ca 20 tot 25 cl whisky aan de drank verhoogd het smaakgenot (niet verplicht). Smakelijk!
Hoe langer je wacht met proeven, des te lekkerder wordt de likeur.

CREME DE CACAO nr.1 (30 - 32 AV%):

Ingrediënten voor 1 liter: 25 ml sterke vers gezette koffie , 50 gram cacao , 1 gram kaneel , 1 gram foelie, 450 gram suiker, 15 ml glycerine, 350 ml alcohol van 94 AV%, ± 340 ml water, aanvullen to 1 liter , 1 stuks opengesneden vanillepeul (stokje).

Bereiding: Voeg de cacao- en kaneelpoeder en de foelie toe aan de alcohol en laat minstens twee à drie dagen trekken. Schud het mengsel gedurende de maceratietijd regelmatig. Warm het water en de suiker op tot ±75-85° C gedurende een 15-tal minuten onder omroering (zacht koken) en laat deze suikersiroop daarna afkoelen. Filtreer hierna (na het "trekken") de alcoholische oplossing tot deze helder is (bv. door dubbele koffiefilter).Voeg na het filtreren vervolgens de voorgeschreven hoeveelheid afgekoelde verse koffie en de afgekoelde suikersiroop toe en roer zolang tot alles goed is opgelost. Laat vervolgens de opengesneden vanillepeul niet langer dan vier dagen in de likeur trekken. Verwijder hierna de peul. Voeg dan 3 theelepels glycerine toe en vul, indien nodig, aan met water tot een liter en sluit de fles goed af. Laat alles nog twee maanden narijpen in een donkere plaats bij kamertemperatuur.

NOTA: Men kan ook in plaats van alcohol van 94 %  ook gewoon vodka of alcohol van 45 - 50 % gebruiken. Men gebruikt dan ± 750 ml alcohol of vodka en vult later water toe tot 1 liter. Voor de aanmaak van 0,5 liter drank alle ingrediënten gewoon halveren.

CREME DE CACAO nr. 2  (30 AV%):

Ingrediënten voor 1 liter: 30 gram cacao, ± 5 cm citroenschil (geen wit), 0,3 ml vanille-extract  350 gram suiker, ± 0,6 ltr  Vodka van 40 AV%  (goed merk), ±0,20 ltr water (daarna bijvullen tot 1 liter drank)

Bereiding: laat de cacao, de vanille en de citroenschil vier à zes weken macereren in de Vodka in een goed afgesloten bokaal. Zet de bokaal op een redelijk warme plaats en filtreer de inhoud na het verstrijken van de gestelde termijn. Als de likeur helder is, de suiker toevoegen en roeren tot deze is opgelost.                                                                                  Best is eerst een suikersiroop te maken van het water en de suiker en deze (na afkoeling) te mengen.  3 theelepels glycerine toevoegen Vervolgens bottelen en indien nodig aanvullen met water tot een liter. Laat de likeur vervolgens vier à zes maanden rijpen op een koele donkere plaats

DRUIVENLIKEUR:

Benodigheden: 1 kg. druiven, 1 kaneel stokje, 5 kruidnagels, 300 gr suiker, 1 ltr. brandewijn.

Bereiding: Was de druiven en dep ze goed af. Verwijder druiven die niet gaaf zijn. Doe de druiven in een pot en doe de kaneel en kruidnagels erbij. Maak een suikersiroop en meng deze met de brandewijn. Doe dit mengsel bij de druiven.  2 theelepels glycerine toevoegen Pot goed sluiten. Na 1 maand is dit al goed verteerbaar. Beter even wachten tot de kerstdagen of tot "Pedro" op bezoek komt…..!

GRAND MARNIER de SCOTEN (38 vol%):

Benodigheden: 1 fles cognac, Armagnac of Brandy. Schillen van 2 st bittere appelsienen. schillen van 2 citroenen (zo weinig mogelijk wit), 3 gram anijszaad , 1 kruidnagel, en 200 gr suiker.
NOTA: de schillen van de bittere appelsien (pomerans) en citroenen zijn gedroogd verkrijgbaar. Deze zijn beter geschikt omdat het hier "onbespoten" en dus chemisch zuivere vruchtdelen betreft. In het andere geval geval de schillen goed afwassen in sodawater. Het suikergehalte mag verhoogd worden tot 250 gram indien een zoetere versie gewenst is.

Bereiding: Giet de cognac, Brandy of Armagnac in een inlegbokaal van ± 1,5 liter. Voeg de appelsien- en citroenschillen, het geplette anijszaad en de andere kruiden toe en laat dit gedurende minstens 1 maand trekken bij kamertemperatuur. Voeg hierna de suiker toe en laat weer 1 maand trekken. Zo nu en dan goed schudden om de suiker goed op te lossen. Hierna zeven en overhevelen in een mooie grote fles (of twee kleinere). 2 theelepels glycerine toevoegen  Kan hierna gedronken worden maar de likeur verbeterd nog tijdens het narijpen..

Men kan ook andere varianten creëren door, met bovenstaande drank als basis, nog volgend toe te voegen en te macereren 1) passievuchten-essence (rode Marnier-versie), 2) kersenconcentraat (robijnrode versie) en 3) door toevoeging van 0,1 gram safraan (snuifje), 2 vanille-staafjes en 2 geplette kaneelstokjes (wordt gele Marnier-versie). Ook gebruik van andere vruchten-essences (zoals o.a. frambozen) zijn natuurlijk mogelijk voor de ontwikkeling van een eigen "Grand Likeur de la Maison".

GRANAATAPPEL LIKEUR (± 0,7 liter 25-30%)

Het zelf aanmaken van een granaatappeldrank is zeer eenvoudig. Koop granaatappelsap  hoe zuiverder hoe beter. Ikzelf gebruik fruitsap met een inhoud van 56 % granaatappelsap. Voor een fles van 70 Cl gebruikt men ca 40 cl sap en 20 tot 25 cl zuivere alcohol. Voeg hierbij dan 5 tot 10 Cl Honing en klaar is kees. Laat de drank na het mengen nog enkele dagen "narijpen". Deze drank paart werkelijk het nuttige met het aangename...!
Men kan ook aangelengde Grendinesiroop gebruiken indien deze vervaardigd is van echt granaatappelsap (inhoudsopgave kontroleren...!)

Extra Informatie:
Van gecondenseerd en aangezoet granaatappelsap wordt een zeemzoete "Grenadine-siroop" gemaakt. Deze siroop wordt gebruikt voor het aanzoeten en op smaak brengen van dranken, limonades, coctails en bieren. (Opgelet: grenadine wordt gemaakt van granaaappelsap maar groseille van rode aalbessen....).
Tegenwoordig wordt granaatappelsap ook veel gbruikt in zogenaamde "longdrinks". Ook worden er verschillende  likeuren mee bereid, meestal een lage tot matige alcoholinhoud.. Het gefilterde sap wordt ook toegevoegd aan andere dranken zoals vodka, brandewijn en/of  jenever en wordt dan, als een meestal zoete longdrink op de markt gebracht.
NOTA: Bedenk dat alle dranken met een alcoholsterkte van minder dan 20 a 25 % slecht zeer beperkt houdbaar zijn en zeker binnen de 2 tot 3 jaar moeten geconsumeerd worden.

HAZELNOTEN LIKEUR (± 1 liter)

Benodigheden: 0,5 liter zuivere alcohol (80%) 50 gr. hazelnoten , 1 gr. foelie, halve citroenschil
250 gram suiker en water

Werkwijze: Maal 50 gram lichtgeroosterde hazelnoten fijn, voeg 1 gram foelie toe en de helft van de schil (geraspt) van één citroen. Marcereer (in de alcohol leggen, om kleur smaak en aroma aan de vruchten te onttrekken) enige weken op een halve liter alcohol van 80 % en filtreer daarna de likeur.
Voeg de suikersiroop (gemaakt van de 250 gram suiker en 0,25 liter zuiver water) toe na afkoelen ervan.
Laat de likeur een week narijpen.  2 theelepels glycerine toevoegen Daarna bottelen in een mooie fles van 1 liter en bijvullen met gedistilleerd of zuiver bonwater..

Nota: Indien men een fles Brandewijn of Vodka gebruikt dan geen water meer toevoegen. In dit geval de suiker zuiver toevoegen na de maceratie van de kruiden in de drank en oplossen door veelvuldig schudden onder de "narijpingstijd.

HAZELNOTENLIKEUR "PEDRO":  (35 AV%)

Ingrediënten voor 0,5 liter: 30 gram hazelnoten, 2 druppels foelie-extract, 0,25 schil van een citroen (geen wit), 180 ml alcohol van 94 AV%, 125 gram suiker, 2-3 theelepels glycerine, ± 250 ml water, later aanvullen tot 0,5 liter.

Bereiding: rooster de hazelnoten lichtjes op een bakplaat in de oven. Maak de noten fijn in een vijzel en
doe ze daarna in een glazen bokaal. Voeg de alcohol, het foelie-extract en de dun gesneden citroenschil toe. Zet de bokaal weg op een rustige plaats (bij kamertemperatuur) en laat drie weken macereren. Filtreer vervolgens door een dubbele papierfilter (bv. koffiefilter). Druk het filterpapier voorzichtig uit zodat ook dit extract wordt herwonnen. Verwarm en meng de suiker en het water tot een suikersiroop en laat deze afkoelen. Doe dit daarna bij het gefilterde maceraat samen met 2 tot 3 koffielepels glycerine. Hierna kan, indien nodig, nog wat water worden toegevoegd tot men een halve liter drank heeft bekomen. Schud de bokaal zo nu en dan eens flink door elkaar zodat alles goed gemengd wordt, herhaal dit van tijd tot tijd. Laat de likeur nog zes weken rijpen. Indien een meer donkerbruine kleur gewenst is voeg dan enkele lepels caramel toe. Daarna bottelen in een mooi en liefst donkerkleurig flesje.
NOTA: In plaats van alcohol en water kan ook gewoon ± 400 ml Vodka van 40 AV% gebruiken en geen, of zeer weinig water. Het inmengen van de suiker duurd dan wel iets langer. In plaats van hazelnoten kunnen ook andere noten zoals bv. amandelen worden gebruikt. Men verkrijgt dan een ander soort notenlikeur. De werkwijze blijft echter gelijk.

IRISH COFFEE-LIKEUR: (30 - 35 AV%)

Ingrediënten voor 0,5 liter: 35 - 45 gram versgemalen koffie, 15 gram cacao, 380 ml whisky van minst 40 AV% , 1/2 zakje vanillesuiker, 100 gram rietsuiker, ± 65 ml zuiver water (voor het aanvullen tot 0,5 liter)

Bereiding: voeg de whisky aan de versgemalen koffie en cacao toe en laat het mengsel gedurende twee weken macereren in een goed afgesloten pot op huiskamertemperatuur. Na deze tijd tweemaal door een
papierfilter (bv. koffiefilter) filtreren waarna de rietsuiker en de vanillesuiker toegevoegd worden. Door
regelmatig te schudden lossen de suikers op. Zodra dit gebeurd is bottelen en water toevoegen
tot 0,5 liter.

NOTA: Het hierboven beschreven recept kunt u tevens als een basisrecept beschouwen. Door een variatie van de te gebruiken soort sterke drank, de hoeveelheden koffie (snelfilterkoffie mag ook), cacao (wel of niet) en soort suiker (rietsuiker, bruine basterdsuiker, donkere kandijsuiker) en het al of niet toevoegen van glycerine en/of karamel (voor de kleur), kunt u tal van koffielikeur-recepten creëren. Enkele voorbeelden:
- rum voor rum-koffie-likeur (bv. Een Jamaica-rum)
- gelijke delen Jamaica-rum en Tia Maria voor Jamaica-likeur
- Vodka voor Russian coffee
- cognac, vieux, Cointreau of Grand Marnier voor diverse French Coffee-likeuren
- crème de cacao met jenever voor Flemisch Coffee-likeur
- gelijke delen crème de cacao en crème de mint voor Bavarian mint-likeur
- eau de vie mint (pepermunt) voor Alpine-likeur
- anisette voor Florentine-likeur
- gelijke delen Kahlúa en Brandy voor Spanish-likeur

IRISH COFEE-LIKEUR 2 (30 AV%):

Ingrediënten voor 1 liter: 60 - 95 gram versgemalen koffie, 25 gram cacao, 750 ml whisky van 40 AV%, 1 zakje vanillesuiker, 200 gram rietsuiker , ± 130 ml water, daarna aanvullen tot 1 liter

Bereiding: Voeg de whisky aan de versgemalen koffie en cacao toe en laat het mengsel gedurende twee weken trekken in een goed afgesloten pot op huiskamertemperatuur. Na deze tijd tweemaal door een papierfilter filtreren waarna de rietsuiker en de vanillesuiker toegevoegd worden. Door regelmatig te schudden lossen de suikers op. 2 theelepels glycerine toevoegen  Zodra dit gebeurd is bottelen en water toevoegen tot een liter.

IRISH CREAM  (22 AV%):

Ingrediënten voor ~ 1 liter: 350 ml room, 350 ml whisky, 300 ml crème de cacao, 2 soeplepels sterke koffie.

Bereiding: Klop de room even met een garde om deze glad te krijgen en roer er met een houten lepel de whisky en crème de cacao door. Doe het niet andersom, want dan kan de room gaan schiften. Roer er dan de koffie door. Koel bewaren en serveren.

KAHLUA KOFFIELIKEUR: (32-35 AV%)

Ingrediënten voor 0,5 liter: 8 gram cacao, 50 gram versgemalen koffie, 200 gram bruine basterdsuiker, 8 ml glycerine (2 koffielepels), 1 opengesneden vanillepeul, 180 ml alcohol van 90 AV% ,± 200 ml water, aanvullen tot 0,5 liter, evt enkele theelepels Caramel.

Bereiding: los de cacao op in de zuivere alcohol, voeg hierbij ± 70 ml water toe en laat dit twee dagen staan, af en toe flink schudden. Hierna deze alcoholische oplossing filteren tot deze helder is. Maak dan een flink sterke en verse koffie en voeg hiervan 130 cl toe aan de drank. Voeg hieraan dan de suiker toe en los deze op door flink te roeren. Zodra de drank goed is afgekoeld de glycerine. Mocht de koffie nog te licht van kleur zijn, voeg dan wat karamel toe volgens wens.

KALMOESBITTER:

Benodigheden: 15 gr gentiaan, 1 klein stukje pijpkaneel, 8 gr laurierbes, 10 gr jeneverbes, 50 gr kalmoes, 4 gr gemberwortel of 2 lepels gembersiroop.

Bereiding: Laat dit allemaal op 200 cl alcohol van 80 vol % 1 maand trekken. Vervolgens zeven, verdunnen naar 40 vol % en op smaak brengen met suiker.  2 theelepels glycerine toevoegen Als u bitters een tijdje laat rijpen op de fles dan verbeterd de smaak aanzienlijk.

KANEEL-LIKEUR  ( 30 AV%):

Ingrediënten voor 1 liter: 3 stokjes kaneel, 1 Kruidnagel,  3 gram anijszaad , 1 theelepel gemalen koriander, 0.5   ltr  Vodka  (goed merk - goedkopere merken hebben veel te sterke "eigen aroma,s" ), 0.25  ltr  Brandy, 0.25  ltr  suikersiroop.

Bereiding: Laat alle kruiden in de alcohol weken geurende 2 weken. Indien geen Brandy voorradig neem dan 70cl fles Vodka (ipv. Vodka+Brandy). Filtreer de vloeistof tot deze klaar is en voeg daarna de suikersiroop toe (hoeveelheid aanpassen volgens smaak).  2 theelepels glycerine toevoegen Laat nog minstens 1 week narijpen. Nu en dan schudden. Is een uitstekende "hotdrink" als toegevoegd in kokend water.

KERSENLIKEUR:

Benodigheden: 4 kg Kersen, 2 á 2,5 kg suiker, 2 vanille staafjes, 2 kaneel stokjes, 1 thl kaneelpoeder, 8 kruidnagels, 4 laurierblaadjes, 2 stukjes foelie, 3 liter alcohol (bv  vodka) van 40 %),

Bereiding: Kersen goed uitpersen tot ongeveer 2,5 á 3 ltr sap over is. De suiker goed oplossen in het sap en de alcohol. Alle ingrediënten in een grote gesloten bokaal of fles doen. Ongeveer 3 maanden laten weken, elke week een keer goed omschudden. Na 3 maanden de likeur goed filtreren tot ze helder is.  ½ theelepel glycerine toevoegen en herbottelen.

KOFFIELIKEUR: 

Benodigheden: 1/2 ltr alcohol van 40 vol %. 100 gr koffiebonen, 250 gr suiker.

Bereiding: Maal de koffiebonen niet te fijn. Doe de koffiebonen in een koffiefilter en laat hier heel langzaam de alcohol overheen lopen. Men kan om de smaak een nuance te geven er een snufje cacaopoeder bij door doen. Maak de drank af op drinksterkte en doe er naar behoefte suiker bij. U kunt ook suikersiroop nemen omdat deze beter oplosbaar is. 2 theelepels glycerine toevoegen

KOFFIELIKEUR PEDRO (32 AV%):

Ingrediënten voor 1 liter: 60 gram koffie , 10 gram cacao , 200 gram kristalsuiker, 800 ml alcohol van 40 AV% , ± 100 ml water, daarna aanvullen tot geheel 1 liter is.

Bereiding: De koffie malen en de cacao en de alcohol erbij doen. Zo nu en dan schudden en na een week filtreren en de suiker in siroopvorm erbij doen.  2 theelepels glycerine toevoegen Enkele weken laten rijpen op fles.

LIKEUR de SCOTEN:

Benodigheden: 300 gr kandijgruis, 0,1 gram (snuifje) saffraan, 3 kruidnagels, 1 gr kardemom, 15 gr steranijs, 1 kaneelstokje, 2 eetlepels gembersiroop, 0,700 ltr Brandewijn of Vodka, stopfles of inlegbokaal.

Bereiding:. Alles in de stopfles of bokaal doen, nu en dan goed schudden tot de kandij is opgelost. Na 3 weken rijpen (soms schudden) filtreren en in fles opslaan. Eerst nog  2 theelepels glycerine toevoegen Kan dan direct geconsumeerd worden. De smaak en het aroma van de likeur verbeterd nog door het langduriger narijpen, zoals dit trouwens het geval is, bij zogoed als alle likeuren.

LIMONCELLO

Limoncello is een Italiaanse alcoholische drank, met een alcoholpercentage van tussen de 25 en 30 procent,
die wordt gemaakt van citroenen. Het is vergelijkbaar met de Nederlandse citroenbrandewijn
Het is een likeur die vooral bereid wordt in het zuiden van Italië, rond de golf van Napels, langs de Amalfikust en op het eiland Capri. Limoncello wordt ook geproduceerd op Sicilië, Sardinië en Malta en zelfs in Frankrijk en Californië.

Limoncello is een likeur die in Italië door particulieren zelf wordt gemaakt. Voor het beste resultaat worden
citroenen van Sorrento en (pure) alcohol van 96% gebruikt. De hoeveelheden variëren, maar over het algemeen wordt, voor het aanmaken van 1 liter Limoncello,  aan een halve liter pure alcohol de schil van vijf citroenen toegevoegd. Na drie weken (of iets langer) wachten wordt een siroop van 400 gram suiker en 500 ml water toegevoegd. Na circa 10 dagen wordt de drank na filtrering overgegoten in flessen en is de limoncello geschikt voor consumptie.

Limoncello is even lekker ook als deze met andere citroenen wordt geproduceerd. Hoodzaak is: de citroenschillen eerst in zuivere alcohol af te trekken. Het is dan dat men de gele kleur van de citroenen onttrekt. Indien men niet de beschikking heeft over 96% alcohol kan men een andere alcoholbasis gebruiken, zoals grappa, wodka of jenever. Het verschil is het ontbreken van de gele kleur en het duidelijk zwakkere aroma, omdat dan de olies uit de citroenschil niet optimaal opgelost worden in dranken met een lager alcoholgehalte.

MORELLEN OP ALCOHOL: (alcohol 40%, Vodka of Brandewijn)

Benodigheden: 1 liter alcohol (40 vol%), 1 vanille staafje, 1 kaneel stokje, 4 kruidnagels, 150 á 250 gr suiker , 1 kg morellen.

Bereiding: De morellen (met pitten) eerst licht kneuzen. Alles in een grote fles of bokaal doen ,  ½ theelepel glycerine toevoegen en afsluiten. Na 2 maanden afhevelen. De morellen zelf kan men dan als dessert verorberen.
NOTA: Dit kan ook met elk ander fruit toegepast worden. Bij zeer zure vruchten echter meer suiker toevoegen (300 - 350 gram per liter).

NOTENLIKEUR:

Maal 50 gram lichtgeroosterde hazelnoten fijn, voeg 1 gram foelie toe en de helft van de schil (geraspt) van één citroen. Marcereer (in alcohol leggen, om kleur smaak en aroma aan de vrucht te onttrekken) enige weken op een halve liter alcohol van 80 % en filtreer de likeur. Voeg suikersiroop en water toe, tot de juiste verhouding (30% alcohol en 35% suiker) bereikt wordt, en laat de likeur minstens een week rijpen.  2 theelepels glycerine toevoegen. Daarna bottelen

PEPERMUNT-LIKEUR: 30 Vol % Voor 1 liter.

Benodigheden: 50 gr. verse pepermunt- bladeren of 25 gr. gedroogde peper- muntbladeren, 40 cl. alcohol van 80 Vol %, 300 gr. suikersiroop.

Bereiding:: Het aardigst is een likeur te bereiden met een natuurlijke zachtgroene kleur (vergelijk deze met de kleur van Pisang Ambon). Dit kunt u bereiken door verse bladeren te plukken van de pepermuntplant, bij voorkeur vóór de bloei. Etherische olie is ook handig maar is moeilijk te doseren: 0,2-0,4 gr. per liter likeur. Marcereer (laten trekken) 50 gr. verse bladeren of anders 25 gr. gedroogde bladeren, een paar dagen in 40 cl. alcohol van 80%. Voeg 300 gr. suikersiroop toe en vul aan met zuiver water tot 1 liter. 2 theelepels glycerine toevoegen. Er zijn ook kant en klare essences te verkrijgen voor de bereiding van deze (vind ik zelf) overheerlijke likeur.

PRUIMEN OP ARMAGNAC:  ( Rum, Vodka, Of Brandewijn )

Benodigheden: 500 g kleine pruimen, 200 g donkere kandijsuiker, 1,5 dl water, 2 stokjes kaneel, 4 kruidnagels, 2 gr gemalen venkelzaad en 0,7 l  Armagnac (1 fles).

Bereiding: De kandij met het water aan de kook brengen en de kandij laten oplossen. De pruimen wassen, in een zeef leggen en de zeef 3 minuten in kokend water hangen. De zeef uit het water nemen en de pruimen goed laten uitlekken.De afgekoelde pruimen doorprikken en in een pot van 1,5 liter scheppen en de kruiden ertussen leggen. De suikerstroop en de Armagnac toevoegen. 2 theelepels glycerine toevoegen. De pot sluiten en minstens een maand laten rijpen. Pruimen kan men samen met drank verorberen…anders afhevelen en drank filtreren.Deze drank kunt U ook maken met Rum, Vodka of Brandewijn (met ± 35 tot 40% sterkte). Indien te zoet en/of te sterk voor Uw bek voeg dan wat plat bronwater toe aan het geheel.

ROZEBOTTELLIKEUR:

Benodigheden: 250 gr rozebottels, 0,700 ltr brandewijn (of Vodka), 3 soeplepels honing

Bereiding: Was de bottels grondig en droog met een theedoek. Snij ze door en verwijder de pitjes. Doe in een grote fles of bokaal die is uitgespoeld met sodawater en giet de brandewijn erover. Zet 3 weken op een zonnige plaats en schud af en toe om. Giet daarna door een vochtige doek om te filtreren en breng op smaak met de verwarmde honing. 2 theelepels glycerine toevoegen Doe over in een mooie fles om te rijpen.

SCHNUPFENELEXIR:

Benodigheden: 1 fles gewone Cognac, Brandy of Armagnac. 250 gram zwarte borstsuiker, 15 kruidnagels, 40 gram gemalen kaneel, gedroogde en gemalen schillen van één mandarijn, 1/6 gemalen muskaatnoot, 1 stukje foelie.  

Werkwijze: Maal en meng 15 kruidnagels met de 40 gr gemalen kaneel,de gedroogde en gemalen schil van de mandarijn en voeg 1 gemalen muskaatnoot en een het stukje foelie erbij . Macereer de geplette kruiden in de sterke drank in een gesloten bokaal of grote fles bij kamertemperatuur gedurende minstens 1 maand. Filtreer na 1 maand 3 keer door een fijne doek of koffiefilter. Los de zwarte borstsuiker (zoiets als kleine kandij) op in de licht opgewarmde en gefilterde drank. Giet hierna alles in een mooie zuivere fles. 2 theelepels glycerine toevoegen Sluit  fles af. Laat nog enkele dagen staan, zo nu en dan schudden. Bewaar op een donkere plaats. Laat de bacillen nu maar komen.....!!! Goed om puur (koud of opgewarmd) of in een thee te gebruiken als verlichting bij verkoudheden of gelijkaardige aandoeningen.

VIOOLTJESLIKEUR: (35 AV%),

Ingrediënten voor 0,5 liter: 35 gram verse bloemblaadjes van geurige viooltjes, 13 gram iriswortel poeder, 1 gram anijszaad, 1 gram kaneel, 1 stuks kruidnagel , 1 gram sinaasappelschil zonder wit, 120 gram suiker, 7 ml glycerine, ± 270 ml water aanvullen tot 0,5 liter , 180 ml alcohol van 90 - 94 AV% (of 450 ml van 40 - 45 % en dan geen water meer)

Bereiding: Gebruik alleen geurige vioolblaadjes bijvoorbeelddeze van het paarse viooltje. Doe alle ingrediënten, de suiker uitgezonderd, in een bokaal van ± 1 liter en sluit deze goed af. Zet de bokaal op een redelijk koele plaats en laat deze zes weken staan. Af en toe schudden kan geen kwaad. Vervolgens filtreren we het vocht eruit door een kaasdoek of koffiefilter. Aan dit alcoholische vocht wordt de suiker toegevoegd waarna de likeur nog drie weken afgesloten wordt weggezet, regelmatig schudden tot de suiker is opgelost is nu een voorwaarde. 2 theelepels glycerine toevoegen. Met wat zuiver water vullen we daarna aan tot ½ liter drank.

NOTADit recept kan ook toegepast worden met het meiklokje (Lelietje van dalen). Men krijgt dan een likeur voor hartlijders. Door de relatieve giftigheid (digitalis) van het meiklokje mag men dan van deze drank slechts één enkel glaasje per dag drinken. De huisdokter in dit geval op de hoogte brengen.

VLIERBESSENLIKEUR:

Bereiding: Kneus 350 g vlierbessen en doe ze met een 0.35 liter brandewijn (minst 40% alcohol) , 2 stokjes kaneel en een kruidnagel in een ruime fles. Laat het geheel minst 1 maand weken (of trekken). Kook dan anderhalf kopje suiker op in ¼ liter water. De afgekoelde suikeroplossing wordt aan de inhoud van de fles toegevoegd. Laat weer 1 week rijpen. Zeef tenslotte de massa uit,  2 theelepels glycerine toevoegen. Doe de likeur in goed afgesloten flessen en laat dit hart-verwarmende drankje nogmaals enkele weken rijpen.

Opgelet: Pluk alleen rijpe bessen en/of bloemtrossen van de Gewone Vlier (Sambucus nigra). Onrijpe vruchten kunnen diaree veroorzaken. Nooit bessen van de Kruidvlier (Sambucus ebulus) oogsten. Deze veroorzaken misselijkheid en duizeligheid bij bepaalde personen. Deze plant ruikt gelukkig zeer onaangenaam …..! Voor meer informatie en omschrijving van de vliersoorten zie "Vlier" onder hoofdstuk "kruiden Q-Z" of activeer de onderlijnde titel.

VOGELKERSENLIKEUR: (28 - 30 AV%)

Ingrediënten voor 1 liter: 350 gram vogelkersen, 300 gram suiker, 300 ml alcohol 90 - 94 %  cl, 350 ml water, 1 stuks kruidnagel, 1 pijpje kaneel, 1 schillen van een citroen, 1 beetje amandelolie of likeur naar smaak, 1 scheutje kirsch (of kersensap).
NOTA: Men kan ook 650 ml alcohol van 40 - 45 % gebruiken en hierbij dan natuurlijk geen water.
Het inmengen van de suiker na maceratie duurd dan wel iets langer (nu en dan goed schudden).

Bereiding: Macereer de geplette vogelkersen zes weken in de alcohol met de kruidnagel, kaneel en de
citroenschil. Los de suiker op in het water door deze siroop ca 15 minuten zacht te koken en om te roeren, laat daarna afkoelen. Filtreer na een zestal weken de drank doorheen bv. een koffiefilter en doe er na het zeven of filtreren de kirsch (of kersensiroop) en een paar druppels amandelolie of 4 cc (klein glaasje) amandellikeur bij. Voeg 3 theelepels voedings-glycerine toe. Voeg hierna (na filtreren) de suikersiroop (of suiker) erbij. Na het klaren kunt u indien gewenst nogmaals filteren en bottelen. Laat nogmaals 1 week narijpen. zo nu en dan goed schudden.. Deze likeur is zeer donker van kleur.

Nota: Dit recept kan ook voor andere kersen en/of bessensoorten toegepast worden.

WESTMALLE TRAPPIST DUBBEL-LIKEUR:  (24 AV%)

Ingrediënten voor 1 liter: 650 ml Westmalle trappist dubbel (7 AV%) 1 pakje vanillesuiker, 240 gram bruine basterdsuiker, 206 ml alcohol van 94 AV%

Bereiding: giet eerst de alcohol en daarna de trappist voorzichtig in een bokaal, denk om het depot van de trappist doe er dan de overige ingrediënten bij. 3 theelepels glycerine toevoegen Zodra de suiker is opgelost is de likeur goed maar hoe langer je hem laat staan hoe lekkerder hij wordt.

WHISKEY-LIKEUR "DON PEDRO":  (± 35 %)

Ingrediënten voor 1 liter: Whisky essence (of extract) voor 700 ml whisky (gewoonlijk 1 klein flesje), 6 gram gemberwortel, 50 gram cacao, 250 gram suiker, ± 450 ml water aanvullen tot 1 liter, 380 ml alcohol van 94 AV%

Bereiding: doe de alcohol in een bokaal van ± 1,5 liter en voeg daaraan de whisky-essence, de fijngemaakte gemberwortel en cacao aan toe. Macereer de afgesloten bokaal een week bij kamertemperatuur en schud deze regelmatig. Hierna de drank filtreren door molton of papierfilter. Giet de gefilterde drank in een zuivere bokaal of fles en voeg vervolgens de suiker en het water toe. Regelmatig schudden totdat de suiker is opgelost. Zet de bokaal tenminste twee maanden weg op een koele en donkere plaats om te rijpen en te klaren.. Na deze periode wordt het geklaarde deel voorzichtig afgeheveld en het restant gefilterd door een dubbel koffiefilter. Bottelen, nog wat laten narijpen en daarna.....mums!!!.
NOTA: In plaats van alcohol en water kan ook ± 1 liter zuivere vodka of brandewijn van ± 40 % gebruikt worden.

ZWARTE BESSENLIKEUR (CASSIS) (19,2 AV%):

Ingrediënten voor ongeveer 1 liter: 500 gram zwarte bessen, 100 á 200 gram suiker , 0,5 ltr alcohol van 40 AV%

Bereiding: Was de bessen, rits ze (kuisen en ontdoen van steeltjes) en doe ze in een pot met alcohol, laat drie maanden trekken. Zeef de bessen uit de alcohol en voeg de suiker aan de alcohol toe . 2 theelepel glycerine toevoegen

Variaties:  Week wat zwarte bessenblad mee. Doe wat rode bessensap erbij voor een wat frissere smaak. Een handje frambozen geeft een mooi aroma. Bruine suiker of rietsuiker verdiept de kleur. Een scheutje kruidenextract, wat kaneel en/of een beetje honing maakt de smaak nog wat complexer.

ZWARTE BESSENLIKEUR 2:

Benodigheden: 500 gr zwarte bessen, 250 gr suiker, 3 kruidnagels, 1 st pijpkaneel, 1 fles (0,7 ltr) Brandewijn of Vodka.

Bereiding: Bessen, kruidnagels, kaneel en suiker in de fles doen. Brandewijn of Vodka erbij. Laat minstens 2 maanden in de zon staan. Nu en dan schudden. Filtreer daarna de bessen er uit. Eventueel nog wat suiker erbij indien niet zoet genoeg.  2 theelepels glycerine toevoegen. In de kelder bewaren (hoe langer hoe beter).

ZWARTE KERSENLIKEUR:

750 gr goed rijpe zwarte kersen, ½ stokje pijpkaneel, 1 kruidnagels, 4 gr gemberwortel, 125 gr suiker, 1 ltr vanillebrandewijn Weeg 375 gr kersen af en doe in glazen pot. Stamp de rest met de pitten stuk en doe ze erbij. Voeg kaneel, kruidnagel en suiker toe. Giet brandewijn erover en sluit de pot. Laat minstens 4 weken in de zon staan. Zo nu en dan schudden. Filtreren door dubbele kofiefilter. Daarna 2 theelepels glycerine toevoegen, in mooie flessen vullen en opslaan.

 

[Alcohol] [Grondbeginselen] [Praktisch Stoken] [Sterke Dranken] [Kruiden] [Likeuren] [Wijn & Bier] [Technisch] [Informatie]