Mac OS X Logo

Uw website hier.


In Mac OS X kunt u met 'Persoonlijke webserver' uw eigen webpagina's publiceren of bestanden uitwisselen via het internet of het lokale netwerk (LAN) van uw bedrijf of school, rechtstreeks vanuit een map op de harde schijf.

U kunt uw documenten via het internet aan iedereen laten zien, of de toegang beperken tot een paar gebruikers van het netwerk. Met 'Persoonlijke webserver' van Mac OS X is het allemaal even gemakkelijk.

Het werkt als volgt. Zodra u on line bent, hoeft u alleen maar een bestand in HTML-structuur naar de map 'Sites' in de thuismap op de harde schijf van de computer te kopiëren. Uw pagina is nu direct klaar om te worden bekeken. Dat is alles.

Het is zo eenvoudig dat zelfs een beginner dit kan. (Bent u een beginner? Lees dan de tekst hiernaast. Daar wordt beschreven hoe u met behulp van uw tekstverwerker een HTML-document kunt maken met een paar klikken met de muis.)

En als u werkt met 'Persoonlijke webserver' van Mac OS X zal u nog iets opvallen: zoals voor alle serverprogrammatuur geldt, is ook 'Persoonlijke webserver' uitzonderlijk stabiel. Dat komt omdat dit onderdeel is gebaseerd op de Apache-webserver, een van de vele, krachtige standaardtechnologieën die deel uitmaken van Darwin, het kernbesturingssysteem dat de basis vormt van Mac OS X.

Apache-webserver

Apache is, in een notendop, serverprogrammatuur die voortdurend verder wordt ontwikkeld en die tegelijk gratis en van onschatbare waarde is. Apache, een van de pareltjes die zijn voortgekomen uit de open source-beweging, is gratis in de zin dat het van niemand is. Ontwikkelaars zijn in principe vrij om te doen wat ze willen met de broncode, mits ze andere ontwikkelaars dezelfde rechten verlenen om de broncode te wijzigen die ze zelf hadden toen ze er voor het eerst de beschikking over kregen.

Powered by Apache

Het Apache-serverproject begon aan het National Center for Supercomputing Applications van de Universiteit van Illinois in Urbana-Champaign. Sinds dat moment is Apache voortdurend verder ontwikkeld en verbeterd door de leden van de Open Source Community (die ook hebben meegewerkt aan de ontwikkeling van een aantal belangrijke onderdelen van Mac OS X). De Apache-server staat bekend als uiterst solide. Inmiddels draait dan ook meer dan de helft van alle websites op Apache, waaronder de meest interessante en drukst bezochte. Zoals de website van Apple, en straks ook die van u.

Beknopte handleiding voor 'Persoonlijke webserver'

1. Zorg ervoor dat u een werkende netwerkverbinding tot uw beschikking hebt. (Raadpleeg de netwerkbeheerder of een andere deskundige als u hulp nodig hebt.)

Start Web Sharing 2. Open 'Systeemvoorkeuren' en selecteer het paneel 'Samengebruik'. Schakel 'Persoonlijke webserver' in door op de knop 'Start' te klikken. Noteer het IP-adres dat in het voorkeurenpaneel wordt weergegeven. (Zorg ervoor dat u het adres exact overneemt. Als er twee adressen worden weergegeven, kunt u een van beide adressen gebruiken.)

3. Sleep de HTML-documenten die u openbaar wilt maken naar de map 'Sites' in uw thuismap.

4. U kunt ook de tekst, afbeeldingen en koppelingen in het document 'index.html' vervangen door uw eigen materiaal. Zo creëert u een eigen startpagina. Dit document bevindt zich in de map 'Sites' in uw thuismap.

5. De URL van uw nieuwe website is: http://jouwIPAdres/~jouwkortegebruikersnaam/. U vindt uw korte gebruikersnaam door 'Systeemvoorkeuren' te openen en het paneel 'Gebruikers' te selecteren. Klik op uw naam en vervolgens op 'Wijzig gebruiker'.

Geef dit adres aan de gebruikers die zijn aangesloten op uw intranet (en zorg ervoor dat ze de laatste “/” niet vergeten). Ze kunnen vervolgens een verbinding tot stand brengen met uw server en de documenten bekijken die u hebt gepubliceerd door dit adres in te voeren in hun webbrowser.

Voor meer informatie over het beschikbaar maken van webpagina's raadpleegt u de Apache-handleiding.

HTML voor iedereen?

Jazeker. Want het goede nieuws is dat u HTML niet meer hoeft te leren om het te kunnen gebruiken: de meeste tekstverwerkingsprogramma's genereren automatisch HTML-bestanden.

Mocht dit allemaal nieuw voor u zijn: HTML (Hypertext Markup Language) is de taal die webmasters en websiteontwerpers gebruiken om tekst en afbeeldingen op het internet te publiceren in een vorm die gelezen kan worden door iedere Mac- of pc-gebruiker.

In de nieuwste versie van 'Microsoft Word' hoeft u bijvoorbeeld het document dat u wilt publiceren alleen maar te openen en 'Bewaar als HTML' te kiezen uit het Archief-menu. Dat is alles. Uw document wordt vervolgens opgeslagen als HTML-document en is gereed voor publicatie op het internet. In 'AppleWorks 6' selecteert u 'Bewaar als' uit het Archief-menu en vervolgens 'HTML' uit het venstermenu. Daarna voert u de naam in waaronder u het document wilt bewaren, klikt u op de knop 'Bewaar' en uw HTML-bestand is klaar.