Ignace Vincke en zijn ontdekking van 

het Plasmodium berghei


I.Vincke


 Behalve geneesheer was Ignace Vincke vooral ook een zeer goed entomoloog, met zin voor  terreinkennis en een ongelooflijke feeling voor alles wat met broedplaatsen en biotopen van steekmuggen te maken had. Het was een waar genoegen hem op het terrein in actie te zien en vast te stellen hoe grondig hij vertrouwd was met de diverse Anopheles soorten die overal in de natuur voorkomen. Nadat hij in 1948 de knaagdiermalaria had ontdekt kreeg hij ook internationale erkenning. Enkele jaren later maakte hij deel uit van het "Expert commitee" voor malaria van de Wereld Gezondheids Organisatie en ondernam voor hen talrijke zendingen in met malaria besmette regio's. In 1961 werd hij professor aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen waar een speciale onderzoekseenheid voor malaria werd opgericht. In 1963 werd hem in Rio de Janeiro de prijs "Carlos Chagas" voor Tropische Geneeskunde  toegekend. Hoe belangrijk het ontdekken van Plasmodia van kleine knaagdieren was, wordt het best geillustreerd door  de uitspraken van bekende wetenschappers, ter gelegenheid van een Internationaal Colloqium in 1964:

The prolonged and painstaking field observations by Vincke and his colleagues in the years 1943-1950 in the forest galleries of Upper Katanga have culminated in the discovery of Plasmodium berghei and have given us new ways and methods of studying malaria infections under experimental conditions.” (Meir Yoeli, M.D. - New York University school of Medicine)


La découverte du Plasmodium berghei suivie par celle du Plasmodium vinckei a permis non seulement d'enrichir nos connaissances en matière de parasitologie et d'étendre les possibilites de la chimiothérapie experimentale, mais aussi d'étudier les rapports biologiques entre l'hôte et le parasite” (Dr. J.J. Bruce-Chwatt – Organisation Mondiale de la Santé – Genève)


Grâce â cette découverte, l'étude du paludisme a pu être abordée sous les aspects les plus divers.” (Prof. Dr. J. Jadin – Instituut voor Tropische Geneeskunde – Antwerpen)


 Op het ogenblik dat bovenvermeld colloqium plaatsvond waren reeds honderden wetenschappelijke publicaties bekend waarin Plasmodium berghei essentieel, of als bijkomend vergelijkingsmateriaal werd gebruikt, heden ten dage zijn dat er duizenden!
De no-nonsense mentaliteit van Prof. Vincke en ook zijn Westvlaamse koppigheid, brachten hem in conflict met zowat alle administraties waarmee hij ooit te maken kreeg, maar de namen van die "administrators" zijn inmiddels al lang vergeten, terwijl Ignace Vincke zal blijven voortleven als een naam van betekenis in het wetenschappelijk onderzoek van een van de belangrijkste ziekten in de menselijke geschiedenis.

TERUG