Het op punt zetten van het schaalmodel voor wetenschappelijk onderzoek 


dissectie


 Nadat de komplete malariacyclus  knaagdier -> mug -> knaagdier vlotweg kon bekomen worden in haalbare laboratoriumomstandigheden, kwam het er op aan de parameters te bepalen om er een bruikbaar onderzoeksinstrument van te maken. Niet alleen de studie van de gametogenese vroeg daarom, ook de cyclus in de mug en de veel minder gekende levercylus wachtten op die kans.
Als kandidaat mugvector voor het laboratorium werd twijfelloos geopteerd voor Anopheles stephensi, het was de soort die in aanmerking kwam voor relatief gemakkelijke kweek op grote schaal, en ze leverde vlot massale infecties op. Dat 
Anopheles stephensi in de natuur voorkwam vanaf Irak en Iran tot in Zuid China, en ondermeer in West- en Noordwest Indie de voornaamste overbrenger is van menselijke malaria, is een bijkomend aspect dat niet onbelangrijk is.  Als gewervelde gastheer viel de keuze om voor de hand liggende redenen op albinomuizen, zij het van zuivere stam en gekende oorsprong.
Het kwam er in de praktijk op neer een massale, doch gekende hoeveelheid sporozoieten, op het juiste moment in de bloedbaan te brengen van de eindgastheer. Met het juiste moment bedoelen we, rekening houdend met de cyclus die daarmee op gang wordt gebracht en die in fasen opvolgbaar moest zijn bij de verschillende groepen proefdieren. Belangrijk was over enkele specialisten te beschikken die snel en efficient dissecties van speeksleklieren konden uitvoeren. (zie foto hierboven) Ook het gebruikte suspensiemilieu en het aanwenden van de juiste technieken waren mede bepalend voor het succes.
Een en ander leidde in 1968 tot de publicatie van "
Méthode de standardisation de l'inoculum de sporozoites de  Plasmodium berghei."  door Vincke I.H. en Bafort J. in het tijdschrift "Annales de la Societé Belge de Medecine Tropicale". Met dit standaardwerk als basis kon ieder gespecialiseerd laboratorium aan de slag om in de daaropvolgende decenia belangrijke observaties  te verrichten inzake gametogenese, sporogonie cyclus en de pre-erythrocytaire fase in de lever van de eindgastheer. Daarover nog een woord meer uitleg in opties. (click)

TERUG