Vraag maar

Start biografie boeken verhalen weetjes vraag maar reacties en nu?

 

Je bent biologe. Dat ligt niet voor de hand voor een jeugdauteur.

Waarom niet? Een bioloog bestudeert planten en dieren, een auteur bestudeert mensen. En vermits een mens een dier is , is de overstap snel gemaakt.

 

Je vindt 'mensen bestuderen' boeiend?

Boeiend en spannend! Dit is het voordeel van een schrijver. Je kunt een personage van op een afstand bekijken en dan, bijna tegelijkertijd, zelf in zijn huid kruipen en voelen waarom hij zo handelt en spreekt. Dat levert soms verassende ervaringen op.

 

Staan mensen die je kent soms model voor een personage?

Nooit letterlijk, want dan voel ik me te sterk gebonden aan dat ene specifieke karakter. Maar ik leen soms wel een gezicht, een manier van spreken, een karaktertrek.

 

Je  schrijft wel over eigen ervaringen.

Meestal is de aanleiding tot een boek een persoonlijke belevenis, een interessepunt of zelfs alleen maar een toevallige opmerking van een toevallige kennis. Maar natuurlijk steekt in elk boek een stuk van mezelf. Ik ben wie ik ben en ik kan niet het boek van een ander schrijven.

 

Je bent in ArgentiniŽ geboren en hebt er ook gewoond. Herinner je je nog veel van toen?

Ja. Al zijn die herinneringen sterk gekleurd door foto's en verhalen van familieleden. Maar de beelden die ik in 'Spanning op de San Martin' oproep, zijn wel uit mijn herinneringen geboren.

 

Je schrijft over ArgentiniŽ, Zweden, EthiopiŽ. Heb je een voorkeur voor vreemde culturen?

In zekere zin wel, al spelen andere boeken en verhalen zich hier bij ons af. Toch vind ik het knap hoe je, in de confrontatie met andere gewoonten en een andere manier van denken, je eigen cultuur scherper gaat aanvoelen. Wat mij bijzonder aanspreekt, is de geschiedenis van die andere volkeren. Hoe ontwikkelden zij zich? Wat is de betekenis van hun rituelen, hun kledij, hun kunst? Hoe ervaren zij de confrontatie met ons?

Toch vind ik het soms jammer dat wij zo weinig over onze eigen cultuur weten want die is ook heel rijk (kijk maar naar 'De Blauwe Schuit')

 

'Heb je al prijzen gewonnen?'

Ja, voor 'Stroomversnelling' kreeg ik een boekenwelp ťn de prijs van de stad Beringen.