Metten-tijd feest van 7 juli 2002

Een organisatie van de cultuurraad Lierde met steun van het gemeentebestuur van Lierde

De cultuurraad van Lierde organiseerde reeds twee maal een relatief bescheiden 'metten-tijd' zomerfeest. De Metten-tijd edities van 2000 en 2001 waren reeds een groot succes, maar tevens een voorbereiding, een geleidelijke aanloop naar het feest van 700 jaar Vlaanderen 2002.
11 juli 1302: Jan Breydel, Pieter De Koning, het Groeningenveld, gulden sporen,,, zijn geen onbekenden in onze vaderlandse geschiedenis.

Door het aanklikken van de miniatuurfoto's kan men een vergroting zien, terugkeren naar deze bladzijde kan door 'vorige' in de browser aan te klikken.

Op 18/06/2002 stelden de initiafiefnemers; de cultuur- en minaraad en het gemeentebestuur hun feestprogramma van 7 juli 2002 voor aan de pers.


Op zondag 7 juli 2002 was Lierde het toneel van een grote stoet,samengesteld uit gesymboliseerde wagens, gebouwd door iedere deelgemeente.
Lierde telt zeven wijken en de Cultuurraad gaf iedere wijk enkel het thema dat ze kon uitwerken en zag er enkel op toe dat alles historisch wel klopte.
De symboliek werd gebouwd vertrekkende rond een feit dat zich ooit in de deelgemeente voordeed.

Aan elke eeuw en wijk werd telkens een specifieke culinaire specialiteit gekoppeld.
Vanuit zijn kerndorp of gehucht vertrok iedere wagen langs Lierdse wegen om rond 15u30 te verzamelen aan de Kwaadstraat te Sint-Martens-Lierde.

De inwijding van de stoet
Pastoor Antoon Uyttendaele zegent de stoet
v.l.n.r. 
Schepen Theo Van Santen, Schepen Etienne Vekeman en Burgemeester Marc De Brakeleer
Schepen Nadia Droesbeke Eerste schepen Rudy Mortier Voorzitter van de cultuurraad Dr. René Van Ongevalle

Na de inwijding en een allerlaatste controle werd de stoet op gang getrokken door de notabelen en ging het gezamenlijk richting gemeentehuis.  

Wagen1 : Sint-Martens-Lierde Kartuizer toonde het leven van de monniken van  Sint-Maartens-Bos. 


Sint-Martens-Lierde 1329

In 1329 kwamen de Kartuizermonniken in Sint-Martens-Lierde aan om er te beginnen met de bouw van priorij Sint-Maartens-Bos.

De stichting van de kartuizers in 1329 kon niet zonder een Chartreuse-likeur,op basis van 130 kruiden,specerijen en alcohol.


Chartreuse - likeur
De Chartreuse is een klein bergmassief in de buurt van Grenoble in Frankrijk. In dat berglandschap stichtte de H. Bruno "La Grande Chartreuse"; de eerste vestigingsplaats van de kartuizermonniken (Chartreuse: vandaar het Vlaamse Kartuizer). De monniken stookten de Chartreuse-likeur volgens een geheim en ingewikkeld recept, waarbij 130 kruiden, specerijen en uiteraard alcohol nodig zijn. Er zijn steeds 3 kartuizermonniken die weten hoe de likeur gemaakt moet worden.

Wagen2 : Deftinge dorp bracht het gevecht tussen de Gentse soldeniers en de Henegouwse rovers, gevolgd door de terechtstelling van hun hoofdman in beeld.

De slag in Deftinge, juni 1452, overwonnen door Gentenaars op de Henegouwers werd gevierd met kop of "hoofdvlakke": mals vlees uit een varkenskop, gestoofd met laurier, kruidnagel, zout, peper en ui. En uiteraard mocht hier de Gentse mosterd niet ontbreken. Deze wordt gemaakt van een selectie van bruine en gele mosterdzaden, wat de lichtbruine mosterd halfsterk maakt met een typische smaak.

Wagen3 : Sint-Martens-Lierde bracht de luisterrijke terugkeer van de relieken van de H.Bartholomeus vanaf de (oude) kerk van Sint-Martens-Lierde naar Geraardsbergen weer tot leven.


Op 16 juli 1515 werden mattentaarten gegeten om de inspanningen te belonen voor de overbrenging van de relieken van de H. Bartholomeus, bewaard in de Kartuizerpriorij, naar Geraardsbergen.

 

Wagen4 : Hemelveerdegem toonde ons de kerk van Hemelveerdegem waar moeders met hun kinderen komen beevaarden. De wagen wordt gevolgd door de jaarlijkse processie.

De bedevaart in 1608 naar Hemelveerdegem daarentegen werd bekrachtigd met semouletaarten of griesmeeltaart. Een gegeerde lekkernij op basis van water, melk en "wat zoetmaker", die ook in Sint Jans op de jaarmarkt te krijgen was.

Wagen5 : Sint-Maria-Lierde  laat ons kennis maken met het boerenleven in de 18de eeuw.

De talrijke kleine boerderijtjes en een aantal grotere - pachthoeven ,vormen in de 18de eeuw het decor van het landelijke Sint-Maria-Lierde.


Op de boerenbuiten was 't maar feest als er een varken werd geslacht.
Bij een 'Kermis ten trip' mochten de witte en zwarte pensen  niet op het appel ontbreken.

Wagen6 : Gemeldorp (Deftinge) 8 januari 1890 toonde ons de tooghangers van het volkse café 'Metser' zoals het was eind 19de eeuw.

Het café 'De Poorter', bij 'Metsers' in Gemeldorp,  bestaat reeds meer dan 100jaar in dezelfde familie. De eerste tap vond plaats op 8 januari 1890. Sinds 1 juli 1984 staat Vera er achter de toog. Het blijft een volkscafé, bruincafé,  waar tussen pot en pint spontaan veel leute en plezier wordt gemaakt.

 

Wagen7 : Sint-Maria-Lierde december 1942 brengt ons het verhaal van de neergestorte Lancaster als eerbetoon aan de zes gesneuvelden en aan Roden Pickford die als enige de crash overleefde


De wagen van Sint-Maria-Lierde dorp beeldt het neerstorten van de lancaster op Kakebeke weer.
en dit vraagt om oorlogskost ;wijting een droge gezouten vis.
De talrijke deelnemers en kijkers maakten zelf op 7 juli 2002 een onvergetelijke herdenkingsdag.

met27.jpg (97715 bytes)

met28.jpg (131064 bytes) met29.jpg (75944 bytes) met30.jpg (78030 bytes)

 

Totaalprogramma 7 juli 2002

7uur  De mettentijd begon reeds 's morgens met een veldtocht door Lierde, geleid door de Mina-raad en gevolgd door ontbijt.
11uur aperitiefconcert met de harmonie 'Amicato' uit Tollembeek.
Locatie: plein aan het gemeentehuis

met33.jpg (146581 bytes)

13u30 De historische wagens vertrokken in de verschillende deelgemeenten.
Na een feestelijke tocht doorheen Lierde werden ze aan de Kwaadstraat opgewacht door paarden gesierd met oorspronkelijke schilden van de deelgemeenten en het huidige schild van Lierde.
De 7 wagens en acht paarden reden vervolgens naar het Gemeentehuis, verwelkomd door de fanfare van Hemelveerdegem.
17uur Culinaire markt met doorlopend optreden van de Pajot Swing Jazzband uit Liedekerke.

met31.jpg (88665 bytes)

 

De kraampjes boden de zeven historische specialiteiten van de deelgemeenten aan :Chartreuse, Kop en Gentse mosterd, mattentaarten, semouletaart, witte en zwarte pensen, wijting en het bruincafé met aangepaste volksspelen.

20uur Prijsuitreiking "Bebloemingswedstrijd 2002"
21uur De dag werd afgesloten met het kleinkunstfestival ' de Zotte Avond' met gastvedetten als Bart van den Bossche met live orkest, Sabien Tiels en Walter de Buck.
De toegang was gratis en de pinten aan een Vlaamse vriendenprijs (€1)

 

Terug naar homepage Lierde Online