··· LIERDE INFO UIT HET NIEUWSBLAD ··· TELEX ··· TELEX ··· TELEX ··· LIERDE INFO UIT HET NIEUWSBLAD  ···

"Wij werken op een mijnenveld" - 03/08/2004 

Actiegroep protesteert tegen komst derde hoofdaardgasleiding

BRAKEL/ LIERDE - "Landbouwers worden verplicht op een mijnenveld te werken", vat Guido Calcoen uit Everbeek de plannen samen om een derde hoofdaardgasleiding doorheen Brakel en Lierde aan te leggen. De lijn komt tussen Brakel en Haaltert over het grondgebied van Lierde, Geraardsbergen en Ninove. 

Guido Calcoen is al geruime tijd niet te spreken over de aanleg van een derde hoofdaardgasleiding doorheen Brakel. De ramp in Ghislenghien doet hem nu nog harder aan de alarmbel trekken. "Deze ramp heeft bewezen dat dergelijke pijpleidingen niet veilig zijn", stelt Guido Calcoen, die samen met zijn zoon een biologisch landbouwbedrijf heeft in Everbeek. 

"Er liggen in Brakel al twee hoofdaardagsleidingen en nu wenst Fluxys er nog een derde bij te leggen. Op die manier leeft Brakel op een gasbel en werken boeren als op een mijnenveld. Daarbij komt nog de schamele vergoeding van 3 euro de lopende meter pijpleiding." 

"Wat men verzwijgt is dat Fluxys langs weerskanten van de meterdikke buis 25 meter mag openleggen. Dit betekent dat de sleuf op landbouwgebied vijftig meter breed is. Pijpleidingen in het verleden aangelegd tonen aan dat zelfs tot dertig jaar na de aanleg de landbouwer nog steeds inkomensverlies leidt, doordat de grond er minder vruchtbaar is." 

"Weliswaar neemt men nu tijdens de aanleg de grond in lagen weg, maar men vergeet er bij te zeggen dat de waterhuishouding toch volledig verstoord is. Bij lange droogte worden de vruchten op die strook het eerst getroffen, bij hevige regenval wordt de grond er vlugger drassiger, waardoor oogsten met zware machines onmogelijk wordt. Vooral als de oogst gerijpt is, kan je visueel vaststellen dat de opbrengst 50 tot 100% lager ligt." 

"Iedereen weet dat Brakel erosiegevoelig is. De leidingen worden op 110 cm aangelegd, maar wie kan bijhouden hoeveel grond er boven de leiding wegspoelt en wie weet dus na jaren nog de precieze diepte van de buizen?" 

Bezwaarschrift

"Ook de manier waarop de contactpersoon van Fluxys de contracten bij de landbouwers afsluit, roept vele vragen op", vervolgt Guido Calcoen. "Mensen wordt afgeraden om bezwaar in te dienen met het smoesje dat een advocaat veel geld kost en toch niets zal kunnen beginnen omdat het om nutsvoorzieningen gaat. Zelf heb ik het dossier grondig onderzocht en heb ik de actiegroep SOS-Distrigas in het leven geroepen. Ondertussen dienden al 25 landbouwers mijn opgestelde bezwaarschrift in bij het schepencollege." 

"Behalve onze burgemeester staan ook de schepen van Milieu en Landbouw pal achter ons. Ook onze collega's van Lierde krijgen steun van hun gemeentebestuur. Voorts staat ook de Stichting Omer Wattez achter ons en zullen we steun krijgen van het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen. Voorlopig hebben we al verkregen dat er een alternatieve route voor de leiding wordt gezocht." 



door Eric DE PESSEMIER 


Bron: Het Nieuwsblad 03/08/2004

 

Terug naar homepage Lierde Online