Lierde
onder de pen
|
DE SMAAK VAN HET VERLEDEN
|
’t Was tijdens één van die mooie zomerdagen dat ik daar
zat te ontbijten op mijn terras, achter mij kwam de zon op terwijl de warmte
van de dag voordien nog blijven hangen was.
Voor mij één van die mooie panorama’s van Lierde dat met het opkomen van de
zon verlicht werd.
Eerst een roze gloed over een nevelige weide waar ook de koeien aan het
ontbijten waren en naarmate de zon hoger kwam te staan schoof het
nevelgordijn open om alles in de grote schijnwerper van de fel stralende zon
boven mijne kop te zetten.
Op tafel stond de broodzak en naast mijn bord een pakje margarine “licht”
met een pot confituur van kersen.
Waar is de tijd van vroeger zat ik zo te denken, terwijl ik een snede van
het brood aan het smeren was en ook al de helft van mijn hand onder de
margarine zat.
Vroeger waren de boterhammen dikker en dat kwam waarschijnlijk niet omdat ik
nog veel moest groeien maar omdat oma het brood zelf sneed tegen haar
voorschoot.
Ze maakte er een kruisje over en drukte het brood tegen haar buik om met een
groot getand mes een dikke snede met donkere korst af te snijden.
Soms zo dik dat ik ze eens dubbel gevouwen nog amper in mijne mond kreeg.
Margarine stond er nooit op tafel maar wel lekkere boter van op het
boerenhof of smout van bij den beenhouwer.
Confituur stond er vroeger ook al op tafel en dat in alle mogelijke smaken
maar vooral van het fruit dat hier zelf geplukt werd.
De kersenbomen stonden hier met de rode blos in hun kruin en ze hadden ze
maar te trekken.
Pruimen, “stekelbezen”, rode bessen, rabarber en nog een paar andere soorten
werden tot confituur gemaakt.
En bompa kwam soms terug met zwarte bessen maar hij at ze liever zo op want
eens in de confituur vond hij dat er teveel pitjes tussen zijn tanden bleven
steken.
Ik zie mij daar nog staan bij het gasvuur waar ze een grote pot op de vlam
hadden gezet met het te koken fruit en daar een hoop suiker op.
Af en toe trok oma aan mijn “onderlijveke” of aan mijn oor om mij wat op
afstand te houden van het vuur.
Ja, alles wat met vuur te maken had was gevaarlijk en elk moment was goed om
mij dat in mijn opvoeding duidelijk te maken.
-Blijf van dat vuur weg, zie dat ge u niet verbrand, laat die “stekskes”
liggen, speel niet met die kaarsen en nog zoveel andere verwittigingen waar
ik soms bijgeschaafd werd met een snok aan mijn haar of een stamp onder mijn
broek.
Zelfs het spatten van de confituur kon u naar het schijnt voor het leven
verminken en telkens oma ging roeren moest ik een meter achteruit.
Als beloning omdat ik altijd direct luisterde nadat ze een paar keren hadden
moeten roepen mocht ik dan het schuim van de confituur opeten dat ze op een
klein bordje schepte.
Ook daar moesten ze mij eerst nog verwittigen dat ik eerst moest blazen
omdat ik anders mijn tong en mijn gehemelte zou verbranden van gulzigheid.
-Is ze zoet genoeg?
Vroeg oma dan, precies of ik was de chef kok in huis en dat ze mijn orders
zou volgen om er nog een pak suiker bij te kappen omdat het voor mij nooit
zoet genoeg was.
Op het werkblad stonden de proper gewassen glazen potten die deels
recuperatie waren van gekochte confituur of van potten die uit een kist van
het oud glas kwamen en die anders toch bij de ene of de andere voor de
vuilkar waren.
En ook daar kreeg ik de verwittiging van de potten niet aan te raken omdat
ze nog gloeiend heet waren met de belofte als ik braaf zou zijn ze voor mij
dan een pot apart zou maken.
In feite was die ene pot voor mij niet meer dan de overschot dat in de
andere potten niet meer in kon.
Ongeduldig stond ik te wachten tot alles bijna afgekoeld was om er dan met
een lepel gulzig in te scheppen tot de pot binnen de kortste keren leeg was
en er zoveel confituur om mijn armen en kaken hing dat ik een wandelen
vliegenvanger was.
Oma nam dan vlug een washandje en blijkbaar mocht daar het water dan wel
heet zijn om mijn vel te wassen en de confituur van mijn lijf te wrijven.
Thuis hadden we geen wijnkelder maar wel een confituurkelder waar de potten
volgens grootte schoon gerangschikt stonden.
En af en toe werden de potten uitgewisseld tussen de buren en kreeg men voor
een pot met kersen ene met pruimen in de plaats.
Er waren potten genoeg om de ganse winter door te komen en daarna begon
alles opnieuw.
Elk jaar opnieuw als het fruit het rijpste kleed hadden aangetrokken werd
hetzelfde ritueel in ere gehouden.
En ik die zoveel van confituur hield wou af en toe een handje helpen en voor
de verrassing zorgen met mijn eigen recepten.
In de garage had ik een oude kom gevonden en meer had ik niet nodig om
confituur te maken.
Een paar appels en peren had ik tot moes geslagen met bompa zijn hamer en
met een doos “stekskes” trok ik de tuin in om achter een struik een vuurtje
te stoken zodat ik oma haar keuken niet zou vuil maken.
Boven een paar takken die al goed begonnen te branden stond ik dan te kijken
naar mijn kookkunsten waar het vooral draaide rond alles wat anders verboden
was.
Het was pas toen oma vanachter de struiken kwam gevlogen dat mijn confituur
rapper gaar was dan voorzien.
Zij voegde er nog een paar oorvijgen aan toe en aan haar reactie te zien
lustte ze niet echt appel of perenconfituur.
’s Avonds wist iedereen het van mijn kookkunsten en voegde ze er nog eens
aan toe “diene kleine gaat hier nog eens ons kot in brand steken” wat de
zaken alleen maar erger maakte en waardoor ik gedurende één week “Kapitein
zeppos” en “Nonkel Bob” moest missen!
Alle ogen waren op mij gericht en zelfs bompa keek maar streng in mijn
richting en dat wou zeggen dat het wreed serieus was.
Telkens ik nu nog een boterham eet met confituur bijt ik terug in die
herinneringen van toen en ik moet zeggen dat het vroeger toch anders
smaakte.
Misschien lag het aan dat kruisje dat ze over het brood maakten of aan de
opvoeding die ik naast de kookpot kreeg?
Of misschien ligt het aan de herinneringen?
Mijn kinderen lusten ook confituur maar hebben ze nooit zien maken, nee zij
smaken het modernisme waar machines potten vullen en wie weet staan zij er
later bij stil als ze ooit ontbijten bij een opkomende zon.
Groetjes chauffeurke
Terug naar 'Lierde onder
de pen'
Terug naar
homepage Lierde Online
|