Lierde
onder de pen
Tegenwoordig kan men de beeldbuis niet meer open zetten
of men komt hier of daar al zappen wel ergens een kookprogramma tegen.
Meesterchef,dagelijkse kost, S.O.S Piet, komen eten, de beste hobbykok en
zoveel anderen waar ne mens met zijn sloffen in de zetel het water van in de
mond krijgt.
Ver van de trippen die helemaal niet moesten evenwijdig liggen op het bord
en van de puree of “teutjespap” waar ik een kuiltje in maakte om mijn saus
in te gieten staan ze nu bijna af te meten hoe alles gedresseerd moet
worden.
De nieuwste technieken worden naar voor geschoven en men moet al een perfect
uitgeruste keuken hebben om zelf de kunstwerken op het bord te kunnen
toveren.
Ja, waar is den tijd dat mijnen bompa juist de ton mest in de groentetuin
had gekapt en dat hij mij daarna met nageurende handen een boterham met
gekapt kwam smeren.
En wie lag er nu wakker van wat grond of zelfs een slak die nog tussen de
sla kroop?
’t Was een teken dat alles vers was en van eigen teelt.
Er werd toen zoveel tralala niet gemaakt voor een biefstuk of een kotelet te
bakken en niemand die ervan wakker lag dat het spek de muur en de grond had
vol gespat.
Mijn mond kleurde rood van de balletjes in tomatensaus en met een wreef aan
mijn mouw was het grotendeels opgelost, volgens de etiquette volgde er dan
nog een lap rond mijn oren en zo wist ik dat er ook nog met de hand moest
gewassen worden en had ik ook weer iets bijgeleerd.
Tegenwoordig moet men bijna in de keuken staan met naast het receptenboek
ook een verklarend woordenboek om juist te weten wat nu juist het
bindweefsel van een biefstuk is en wat moleculair koken wil zeggen.
Niemand die vroeger ooit maar op het gedacht kwam van “bleu,saignant” of
”bien cuit” te vragen omdat oma perfect wist hoe het voor de eters moest
geserveerd worden.
Een klomp solo verving toen de verschillende oliën om het vlees bruin te
bakken en niemand die kloeg dat het ongezond was.
Zolang het woord calorieën en dikmakers niet bestond voelde iedereen zich
goed in zijn vel en hoe meer er op uw taloor lag hoe beter men zich voelde.
Ja, de nouvelle cuisine zou heel wat veranderen en vooral veel jonge
snotters hun neus en lip doen krullen.
Men leerde vroeger alles eten en wat men niet graag had kwam meestal toch
niet op tafel opdat het te duur was.
Ik heb in mijn jonge jaren nooit oesters of kaviaar gezien en kreeft zwom
zeker al niet in de watermolenbeek.
Op een houten tafel met een plastieken tafelkleed stonden een paar borden
met hier en daar een stuk af en als bestek lag er een mes en een vork en in
de winter een lepel voor de soep.
Er stond een limonadeglas en daar schonk opa wat groene limonade in met de
woorden dat men eerst moest eten want als men eerst de limonade zou drinken
de honger over zou zijn.
Ja en er was ook de etiquette en de proper manieren, ge moest niet met
snottebellen aan tafel komen en ook het meeste vuil moest van uw handen
gewassen zijn.
’t Was verboden van met één hand te eten en het andere te gebruiken om uwe
kop te ondersteunen en ne mens moest ook recht op zijne stoel zitten.
Verboden te smekken of in uwe neus te peuteren als er te weinig karpertjes
op uw bord lagen en het best van al was te zwijgen als de grote mensen het
woord namen aan tafel.
Nee ’t was niet nodig van de pink in de lucht te steken omdat we toch wat
ver van de adel woonden en het was dan weer geen enkel probleem om de
kiekenpoot of het been van de kotelet in uw handen te nemen en zich eventjes
terug in de middeleeuwen te wanen.
Och…en liet er eens iemand een boer of een scheet aan tafel, geen mens die
er wakker van lag, integendeel ’t was soms een manier om eens goed te lachen
aan tafel tussen al dat serieus gedoe.
Ja, tegenwoordig moet ge dat niet meer proberen!
De tafels zijn om ter mooist gedekt op een wit tafellaken allemaal dezelfde
borden en bestek van één of ander duur servies.
’t Zal je maar overkomen dat ge eens uitgenodigd wordt bij een familielied
of vrienden die ge al jaren niet meer hebt gezien en dat ze daar alles
willen uit de kast halen om te tonen dat ze hunne standing in stand houden
en ge daar dan met drie lepels, zes vorken en evenveel messen naast uw bord
ligt.
’t Is voor mij altijd wennen als ik zo een aperitief krijg waar het fruit
dat op de rand van het glas hangt na vijf minuten op uwe schoot ligt.
Ja, en dan zwijg ik nog over die amuse dat ze u komen opdienen in een kromme
lepel of die twee garnalen op een mousse van selder dat ge met moeite uit
dienen vingerhoed krijgt.
Bescheiden vertellen ze dan dat het één of ander gerecht is dat ze op tv
hebben zien passeren en hopen dat iedereen tussen de verschillende glazen
wijn met een paar complimenten over het tafellaken zal komen om de
kookkunsten te bestoefen.
De tomatensoep klinkt schoner als velouté de saveurs d’Italie en zo leert ne
mens nog eens wat Frans aan tafel.
De borden wisselen van voorgerecht naar hoofdschotel en soms is het al eens
denken welk bestek men nu juist moet nemen.
’t Is dan vaak naar elkander kijken om te zien hoe een ander zijn oester uit
de schelp slurpt en ook de dode kreeft wil nog wel eens tegenwerken en is
het opletten dat de schaal geen drie plaatsen verder vliegt of tegen het
behang beland.
Ja, het culinaire landschap heeft een metamorphose ondergaan en dus zijn
onze smaakpapillen verplicht van soms tussen anders klinkende gerechten te
reizen.
Niet dat ze altijd anders zijn maar ze worden dan toch anders gepresenteert
of voorgesteld.
Eten is kunst geworden en binnen een paar jaar zal de oudere generatie wreed
zijn best moeten doen om het eten van vroeger terug te vinden.
Och…we passen ons wel aan en op tv zullen ze ons wel blijven bestoken met
allerhande kookwedstrijden die binnen een paar jaar misschien wel uitgroeien
tot olympische discipline.
De enige die ik vroeger op tv met groenten zag verschijnen was Armand Pien
die tijdens het weerbericht een vervormde aardappel of een raar uitziende
wortel kwam presenteren tussen het lage en het hoge drukgebied
Waarschijnlijk is dat de evolutie van het leven van de dagelijkse dingen
anders beginnen voor te stellen en het zelfs aan een zekere competitie te
linken.
Wie weet vervangen ze binnen een paar jaar de kookprogramma’s door iets
anders omdat iedereen er op uitgekeken is.
Een programma waar men de properste was in de wasmand kan toveren of waar
men om ter vlugst met de hand de onderbroeken proper krijgt.
Volgens mij zou het niet slecht zijn moesten ze er ook eens aan denken om
een paar programma’s te maken over opvoeding en wie weet terug een beeld te
schetsen van hoe het vroeger allemaal was toen men nog kon koken zonder
moleculair gedoe en waar alles niet afgemeten op het bord moest liggen om
voor de gewone men een ster te verdienen.
Och…ik heb me al lang aangepast en ik zal zonder blazen mijn bord wel leeg
eten terwijl ze op tv verder koken en straks misschien de herinneringen van
vroeger op het menu zetten.
Groeten chauffeurke
Terug naar 'Lierde onder
de pen'
Terug naar
homepage Lierde Online
|