··· LIERDE INFO UIT WEEKENDKRANT DE BEIAARD ··· TELEX ··· TELEX ··· TELEX ··· LIERDE INFO UIT WEEKENDKRANT DE BEIAARD  ···

Doctor Stefaan De Henauw uit Deux-Acren:
Kleuters eten verre van gezond


Er zijn zes knelpunten in de voeding van vele kleuters: “Ze drinken te weinig water en te veel frisdrank. Ze gebruiken te weinig volkorenbrood, te weinig groenten en fruit. Daarnaast drinken ze te weinig melk en melkproducten. Tenslotte eten kleuters te weinig vis en snoepen veel te veel.” De Henauw(41) is afkomstig van Deftinge. Aan de Gentse Universiteit coördineert hij de cel Voeding binnen de Vakgroep Maatschappelijke Gezondheidskunde. Hij klinkt erg bezorgd als hij de resultaten van zijn laatste onderzoek doorneemt. 

Ruim Onderzoek
In opdracht van de Vlaamse Vereniging voor Kindergeneeskunde en Nice (Nutrition Information Centre) startte het onderzoek in 2002. De Henauw: ”Doel was om mogelijke problemen bloot te leggen in de voedingsgewoonten van kleuters. Meteen moest een informatiecampagne startten naar de ouders en de opvoeders. Ons onderzoek gebeurde bij een vijftigtal scholen, verspreid over het Vlaamse land. We konden rekenen op een uitstekende en ruime medewerking. De resultaten vergeleken we met de aanbevelingen van de Vlaamse vereniging voor Kindergeneeskunde en de bekende organisatie Kind en Gezin. Er zijn redenen voor groeiende bezorgdheid omtrent de voedingsgewoonten van de kleuters (3 tot 6 jaar).” 

Zwaarlijvigheid
Obesitas of zwaarlijvigheid is een toenemend probleem bij kinderen, stelt onderzoeker De Henauw vast. Recent onderzoek toont aan dat dikkere kinderen steeds dikker worden. Op langere termijn kunnen deze kinderen allerlei klachten ontwikkelen. Het gaat over hoge bloeddruk, suikerziekte, gewrichtsklachten en hart en vaatziekten. Het onevenwichtig voedingspatroon speelt hier een belangrijke rol naast de mogelijke erfelijkheidsfactoren en het gebrek aan voldoende lichaamsbeweging.” Ook de Wereldgezondheidsorganisatie stelt dat het terugdringen van overgewicht een belangrijke uitdaging blijft voor de meeste (rijkere) landen.” 

Kan het anders?
Ook inzake voedingsgewoonten is de kinderleeftijd zeer cruciaal. Het aangeleerde voedingspatroon is meestal bepalend hoe kinderen later zullen omgaan met voeding. Het voorbeeld van de ouders en grootouders is erg belangrijk. Ook de school, waar de kinderen veel verblijven, speelt een zeer belangrijke rol.
De onderzoeksploeg van Stefaan De Henauw ontwikkelde een set van allerlei hulpmiddelen om ouders en opvoeders te helpen in het werken naar gezondere voedingsgewoonten. “Daarbij komt vooral de bekende ‘voedingsdriehoek voor kleuters’ aan bod. Ook blijft veel bewegen voor kleuters een belangrijk en blijvend aandachtspunt.

Struikelblokken
De Henauw weet intussen dat de weg naar gezonde voedingsgewoonten zeer moeilijk is. “We staan eigenlijk voor een merkwaardige paradox in de Westerse wereld: er was nooit eerder zoveel gezonde voeding beschikbaar. Toch stellen we vast dat de voedingsgewoonten globaal zeer sterk afwijken van de aanbevelingen voor gezonde voeding.
Als leek is het moeilijk om de weg te vinden in het grote aanbod van voeding en voedingssupplementen. Vooral deze al dan niet gezonde supplementen vormen een winstgevende zaak voor vele bedrijven. En niet alleen volwassenen maar ook kinderen, worden in toenemende mate bewerkt door de allesoverheersende reclame.
Daarnaast blijft de maatschappelijke ongelijkheid. Voor de groep van mensen met minder (financiële) mogelijkheden is het niet eenvoudig om gezonde voeding en voedingsgewoonten te vinden en toe te passen.
” 


Bijkomende info:
- Gratis Boekje “123 aan tafel” over gezonde voeding voor kleuters: bestellen via nummer 02/510.62.33 of www.123aantafel.be 
- Website van het Vlaams Instituut voor Gezondheidsopvoeding: http://www.vig.be  Thema: voeding 


Armand Matthijs
armand.matthijs@pi.be 

Bron: De Beiaard 

 

Terug naar homepage Lierde Online