··· LIERDE INFO UIT WEEKENDKRANT DE BEIAARD ··· TELEX ··· TELEX ··· TELEX ··· LIERDE INFO UIT WEEKENDKRANT DE BEIAARD  ···

Wateroverlast in Lierde

Tijd voor nieuwe acties

Tijdens de jaarwisseling bleef de wateroverlast hier gelukkig vrij beperkt. Maar dat betekent geenszins dat we passief wachten op mogelijk verder onheil. We hebben al enkele acties ondernomen om onze ‘waterhuishouding’ te verbeteren. En er staan nog andere plannen op stapel,” meldt een strijdlustige burgemeester Marc de Brakeleer.
Voor meer informatie lopen we even langs bij milieuambtenaar Monique De Henauw en Schepen voor landbouw en milieu, Etienne Vekeman.

Vroegere beslissingen

Monique De Henauw haalt er meteen het gemeentelijk reglement bij van 28 december ’99. Toen besloot de gemeenteraad om subsidies toe te kennen bij de installatie van een hemelwaterput en een infiltratievoorziening.
Bij nieuwbouw of vernieuwbouw is de eigenaar nu al verplicht om een hemelwaterput aan te leggen in verhouding tot de totale dakoppervlakte. De overloop van een hemelwaterput wordt bij voorkeur aangesloten op een infiltratievoorziening. Voor beide werken verleent het gemeentebestuur een tussenkomst van 75 Euro of 3.000 frank. Deze tussenkomst is ook voorzien voor bewoners die het initiatief nemen om bij hun bestaande woning een hemelwaterput en infiltratievoorziening aan te leggen. Daarenboven geldt voor nieuwbouw en vernieuwbouw ook al de verplichting om afvalwater en (overtollig) hemelwater gescheiden af te voeren. Bij ruimere toepassing zou deze maatregel zeker kunnen helpen om de overvloed aan hemelwater te beperken.

Nieuwe acties 

Schepen Vekeman voorzag op de begroting kredieten voor nieuwe acties. “Allereerst willen we het gebruik van hemelwater en de installatie van een infiltratievoorziening verder aanmoedigen en sterker financieel ondersteunen. Daarnaast komt er ook een tussenkomst voor de aanleg en herstel van kleine landschapselementen. Bomen, hagen en struiken herstellen het landschap en zijn daarenboven zeer belangrijk om wind en water af te remmen.”
Er werden ook al veel gesprekken gevoerd om de erosieplaag aan te pakken. Dit jaar komt er zeker een gemeentelijk erosiereglement. Maar voor acute problemen willen we snel optreden. Ter hoogte van de Eekhoutdries en Langemunte willen we een ‘klein’ wachtbekken installeren. In overleg met Brakel en Zottegem willen we ook gelijkaardige acties ter hoogte van het Kloosterbos langs de N8.

Ieders verantwoordelijkheid

De milieuambtenaar en Schepen Vekeman zijn er zich van bewust dat de overheid alle maatregelen moet nemen om de wateroverlast uit de wereld te helpen. In Lierde, zoals op veel andere plaatsen, kan men vaststellen dat eigenaars met veel ijver de grachten langs de straatkant inpalmen en de grond ‘bewerken’ tot op de straat. De straat wordt dan de plaats voor de veel te snelle afvoer van alle hemelwater. “Wij willen hier graag alle problemen oplossen in onderling overleg. Na overleg doen we beroep doen op de verantwoordelijkheid van de inwoners. Daarom zullen we alle eigenaars van gronden langs de Haltbaan aanschrijven om de grondbuffer van 1 meter langs de weg(staatseigendom) te respecteren. Zoals, bij de zorg voor de aanpak van afval, moeten overheid en bewoners samenwerken om de wateroverlast en de erosie grondig aan te pakken. Enkel op die manier kunnen we snel blijvende resultaten bekomen,” gelooft de Schepen.

AM 


Bron: De Beiaard 25/01/2003 A.M.

Terug naar : voor u gelezen ...

 

Terug naar homepage Lierde Online