··· LIERDE INFO UIT WEEKENDKRANT DE BEIAARD ··· TELEX ··· TELEX ··· TELEX ··· LIERDE INFO UIT WEEKENDKRANT DE BEIAARD  ···

Gemeenteraad Lierde 

Nog wat geduld gevraagd voor een gezond leefklimaat

Er was een tijd dat de gemeenteraadszittingen in Lierde zeker binnen het uur rimpelloos werden afgehandeld. De raad van maandag 19 maart duurde zomaar eventjes drie uur. Er was nog een geheime stemming nodig om afgevaardigden aan te duiden voor allerlei organisaties. Intussen wachtten de bewoners van de Triepstraat geduldig: zou het gemeentebestuur eindelijk actie ondernemen om de wateroverlast en het hoge afvalstort in hun straat aan te pakken en een gezond leefklimaat te herstellen?

Raadslid Johan Persyn (Sp.a-Groen) drong daar sterk op aan. Hierbij kreeg hij ook steun van de andere oppositiepartij (Derde partij) van Guy Depraetere. Even voordien drong Persyn er ook op aan dat het gemeentebestuur initiatieven zou nemen voor een plaatselijk krachtig klimaatplan. Burgemeester de Brakeleer stelde voor om dit punt op de agenda te plaatsen van de eerstkomende Milieuraad.

Kleine uitgaven

De raad keurde de aankoop goed van een grondbak (1.500 euro), boomzaag (700 euro),vijftien stoeltjes voor de kleuterschool (500 euro). Ook de voorraad columbariumnissen (4.800 euro) wordt aangevuld.
Op de kerkhoven komt er ook (eindelijk) een zitbank. Na vraag van raadslid Nadia Droesbeke kwam de mededeling dat er ruimte komt voor grondcolumbaria.

Raadslid Depraetere vroeg toelichting bij de nieuwe vzw Landschapsbeheer Vlaamse Ardennen. Bij gebrek aan een duidelijk antwoord zochten we dit even zelf op. Binnen het gebied van het regionaal Landschap Vlaamse Ardennen worden een groep mensen aangesteld die anders moeilijk aan een job raken. Zij voeren in de streek, ook in Lierde, natuurbeheerswerken uit van aansluitingen en onderhoud van bomen, struiken en landschappen.

Schepen Mortier kondigt ook herstellingswerken aan in de Brugstraat, Kouterstraat, Kleine Hoogstraat en het fietspad aan de Gentse Steenweg voor een totaal bedrag van 75.000 euro.

Raadslid Christine Waeremoes vroeg nog info over de mast op de stationsparking: "Geen GSM-mast, enkel voor NMBS-communicatie." was het antwoord.

Dagelijks bestuur

De gemeente is ook een klein bedrijf dat goed moet geleid worden met de precieze aflijning van de verantwoordelijkheden.

Raadslid Persyn vroeg een aanpassing van het huishoudelijk reglement zodat de raadsleden daadwerkelijk worden gesteund om hun taak goed te kunnen uitoefenen.
Dagelijkse uitgaven voor de vlotte werking zijn beperkt tot een bedrag van 2.500 euro. Het managementteam bestaat uit de gemeentesecretaris, de ontvanger en de milieuambtenaar.
Het dagelijks bestuur (nieuwe naam voor College van Burgemeester en Schepenen)kan beslissingen nemen tot een bedrag van 22.000 euro (gewone begroting) en 5.500 euro (buitengewone begroting).

Raadsleden Guy Depraetere en Theo Van Santen hadden
kritiek bij deze hoge bedragen en drongen aan op het volgen van alle wettelijke procedures.
Burgemeester De Brakeleer bevestigde dat alle beslissingen worden opgenomen in de verslagen van het College van Burgemeester en Schepenen en door alle raadsleden kunnen gecontroleerd worden.

De zes leden van de oppositie onthielden zich bij de stemming van dit punt.

Klimaatplan

Raadslid Johan Persyn had vooraf een vrij gedetailleerd plan uitgewerkt om ook in Lierde iets te doen aan de problemen die zich stellen door de klimaatopwarming. "Vooral vraag ik me af waarom we niet intekenen op de sterk gesubsidieerde samenwerkingsovereenkomsten met de Vlaamse overheid."

Raadslid Carine Koppens reageerde meteen met de vraag en het voorstel: "Wie is hier met de fiets naar de raadszitting gekomen?"

Voorzitter Herregods-Van De Pontseele is zich als docent klimaatbeheersing en milieuzorg al veel langer bewust van het probleem. "We kunnen als overheid heel wat initiatieven nemen en ondersteunen: school en openbare gebouwen energiezuinig maken, een wagenpark met biodiesel, de
energie-intercommunales aanzetten tot meer groene energie, verplaatsingen met openbaar vervoer, meer sensibilisatie... We kunnen ook navragen bij de Vlaamse overheid welke initiatieven ondersteund
worden. Dit alles is de bevoegdheid van de schepen
voor Milieu en in overleg met de begrotingsschepen.
"

Milieuschepen Eeman reageerde eerder sceptisch op het voorstel. "Iedereen wordt klimaatdeskundige en het verhaal van veel subsidies klopt dikwijls niet met de werkelijkheid.
Begrotingsschepen Mortier huiverde bij heel wat adviezen en deskundigen die 'gebakken lucht' verkopen terwijl de wereldmachten (Verenigde staten,
China) het slechte voorbeeld geven.

Raadslid Depraetere: "Wij volgen het voorstel Persyn. Wij stellen voor om er de bruikbare elementen uit te halen en daarbij het kostenplaatje te vermelden. Dat moet kunnen in een technische werkgroep die een werkplan opstelt."

Raadslid Verhelst pleitte nog voor een sterker fietsbeleid.
"Waarom geen windmolens op het ambachtelijk terrein? Waarom niet een sterker openbaar vervoer ontwikkelen richting station Lierde?"

Uiteindelijk stelde burgemeester de Brakeleer voor om dit punt op de agenda te plaatsen van de eerstvolgende bijeenkomst van de Milieuraad. Iedereen kon zich vinden in dit voorstel, als het ook betekende dat de zaak niet op de lange baan
werd geschoven.

Acht jaar stortellende

Raadslid Persyn verdiepte zich in dit stortdossier van 1999 aan de Tripstraat en vroeg om dit op de agenda van de gemeenteraad te zetten. "Sinds 2002 heeft het gemeentebestuur niets meer ondernomen
om deze onhoudbare toestand recht te zetten. We kunnen wel actie ondernemen: ons burgerlijke partij stellen, een bodemonderzoek van de milieu-inspectie vragen, zelf een rechtszaak beginnen, contact nemen met het beheer van het deelbekken Molenbeek, maatregelen nemen in het kader van de Volksgezondheid van de benadeelde bewoners...
"

Raadslid Van Santen haalde zwaar uit naar het bestuur omwille van deze aanslepende schande. "Mijn bevoegdheden werden afgenomen in het vroeger Schepencollege en ik werd niet meer betrokken bij beslissingen." reageerde hij naar schepen Mortier.

Schepen Mortier analyseerde het (juridisch) dossier. "Er kwam een eerste rechterlijke uitspraak in 2004, niet omwille van een bouwovertreding, maar voor de natuurovertredingen: vernietiging bronnen, landschapselementen en houtkanten, dichten van waterlopen... De veroordeling is omgeschort omwille van het beroep bij het Hof van Beroep in Gent."

Milieuonderzoek en volksgezondheid

Uiteindelijk vatte burgemeester de Brakeleer de voorstellen en mogelijke acties samen.
"We kunnen de klachten bundelen en uitschrijven. Ik schrijf deze week de diensten van Volksgezondheid met de vraag naar adviezen voor een mogelijk optreden. Ik vraag ook schriftelijk de provinciale milieudiensten om de mogelijke milieuschade te onderzoeken.
We informeren ook bij de rechtbank naar de stand van zaken.
We maken de klachten ook over aan het deelbekkenbeheer van de Molenbeek. Omdat er momenteel een onderzoek is voor dit beheer, worden
de bewoners aangezet om schriftelijke klacht in te dienen bij het College van Burgemeester en Schepenen.
"


Na de zitting krijgen we nog een aanvullende bericht van Guy Depraetere: "Vanuit de Derde Partij willen wij deze brief voor het deelbekkenbeheer Molenbeek te onzen laste nemen. Ik heb terzake heel wat ervaring bij de verdediging van landbouwers. Wij komen binnen twee weken samen met de omwonenden en op basis van hun gegevens formuleren we een klachtenbundel

AM



Bron: De Beiaard 23/03/2007

Terug naar vorige pagina

 

 

Terug naar homepage Lierde Online