··· LIERDE INFO UIT WEEKENDKRANT DE BEIAARD ··· TELEX ··· TELEX ··· TELEX ··· LIERDE INFO UIT WEEKENDKRANT DE BEIAARD  ···

150 jaar basisschool ‘Sint-Vincent’ in Deftinge
Die mooie momenten van opwaardering


Als ik terugdenk aan mijn jongste schooltijd, herinner ik me vooral de momenten dat je werd erkend en opgewaardeerd. Dat je op een correcte manier werd terechtgewezen. Vooral blijft ook de echte medemenselijkheid van de leerkrachten hangen. Dat blijft me inspireren om er hier een toffe school van te maken,” stelt directrice Betty Goossens.
Tien jaar terug werd ze als eerste leek, directrice van deze school. Komende zondag wordt hier de 150 jaar basisschool gevierd. Uiteindelijk bestaat de school in Deftinge al veel langer.

Inspirerende foto’s
Enkele dagen voor de feestviering is het nog drukker dan anders in de school. Foto’s van vroeger worden verzameld voor de komende tentoonstelling. “Opvallend zijn de rijen tafels en banken van vroeger. Toen moesten de kinderen vooral stilzitten en veel luisteren. Nu is de opstelling van de klassen al erg veranderd. Er is meer plaats voor bewegen en voor onderlinge dialoog. Deze school stelde zich in het verleden altijd al gastvrij open voor iedereen. Die geest is hier gebleven en verder doorgegroeid, “ gelooft directrice Goossens.

Armoede
In 1829 kwam een nieuwe pastoor, Joannes Van Damme, naar Deftinge. Hij wilde de diepe ellende van de parochianen aanpakken door het opruimen van de oorzaken. Een van die oorzaken was het gemis aan opvoeding en onderwijs bij de kinderen. In 1831 kwam hij in contact met Louisa De Sterke uit Nederbrakel. Hij zag in haar de geschikte persoon om een school te beginnen. In de oude pastorij (in de buurt van de huidige) kwam de eerste school. Op de benedenverdieping zaten de kinderen van de meer gegoede burgers. Het eerste verdiep was bestemd voor de arme kinderen die de hele dag moesten spinnen voor een klein loon…
In 1853 verwierf het moederklooster een stuk land aan de overkant van de straat. Daar werd een gebouw opgetrokken. Het deed dienst als dorpsschool, spinschool en zondagschool…(Op basis van ‘Lierde vroeger’ van Projectgroep Cultuur Lierde, 1992).

Toekomstdenken
De schoolgeschiedenis confronteert ons met ons verleden en de geleverde inzet om het op te nemen voor de ontwikkeling en ontvoogding van de bevolking uit de regio. “Deze geschiedenis toont aan dat we maar een schakel zijn in de lange geschiedenis. Na generaties zusters werd ik de eerste leek die de leiding overnam. Samen met alle medewerkers wil ik er een gemeenschap van maken waar kinderen, hun ouders en alle anderen zich thuis voelen. Mogelijke problemen moeten steeds uitgepraat worden. Een luisterend oor en een helpende hand zijn zeer belangrijk. Bij dit verjaardagsfeest willen we onze voorgangers danken voor de ontwikkelde inzet en levensstijl. De viering betekent een hernieuwd startpunt om verder door te werken aan een school waar men met plezier terugdenkt,” gelooft een bewogen directrice.




Armand Matthijs
armand.matthijs@pi.be 

Bron: De Beiaard 

 

Terug naar homepage Lierde Online