··· LIERDE INFO UIT WEEKENDKRANT DE BEIAARD ··· TELEX ··· TELEX ··· TELEX ··· LIERDE INFO UIT WEEKENDKRANT DE BEIAARD  ···
Begraafplaatsen in Lierde
Plaatsen om graag te bezoeken?


Ga je ook slechts eenmaal per jaar naar het kerkhof als een verplicht nummertje? Of is dit een plaats die uitnodigt om nu en dan eens langs te gaan? Omdat je daar rust, sereniteit en respect voor de overledenen terugvindt. Of omdat daar bijna als in een parkje, cultuur en natuur gewoon samengaan.
We gingen even langs de vier begraafplaatsen van Lierde. Onze ouders en vroegere bestuurders bepaalden daar de sfeer en cultuur van het kerkhof.


Hemelveerdegem
Hemelveerdgem heeft een kerkhof rond de kerk met een kleine uitbreiding vlakbij.Pluspunten zijn de sfeer rond het mooie kerkgebouw, de bakstenen paden, het monumentje op het nieuwe kerkhof. De nieuwe haag rond het kerkhof met streekeigen struiken laat
het beste verhopen. Een heropgefrist monument voor de oud-strijders getuigt van stijl en respect.

In een stijlvol gebouw is een toilet voorzien (dat meestal afgesloten is?). Een zitbak valt er niet te bespeuren. Groen rond de kerk zelf is afwezig, al valt er enige schaduw van de grote bomen op het dorpsplein.


Sint-Martens-Lierde
In Sint-Martens-Lierde leunt het kerkhof ook aan bij de historische kapel-kerk. Pluspunten zijn de natuurlijke haag aan de west- en zuidkant en een mooie muur langs de oostkant. Opgeschoten essen en populieren geven wat schaduw en rust. Bij de strooiweide staat een nieuwe bank. Een toilet in een betonnen onaangepast kot vormt nog een klein pluspunt. Ook hier een nieuw sober monument voor de vele oud-strijders.
Minpunten zijn de slordige afsluiting aan de noordkant. De wegen kunnen zeker beter.


Sint-Maria-Lierde
De grootste en meest stijlloze begraafplaats ligt in Sint-Maria-Lierde. Aan de zuidkant staat een stijlloze sparrenhaag. Aan de noordkant is er een stukje klimopafsluiting. Wat schaduw komt er van bomen aan de westkant. Pluspunten zijn het toilet in het betonnen hok. De centrale kapel valt ook op in
positieve zin. Minpuntvormen de wegen en de sfeerloze ruimte zonder het minste groen tussen de graven. Een bank hebben we niet gezien. Aan de
oostkant ontbreekt een passende afsluiting. Helemaal gortig is dat wagens rond de graven (kunnen) rijden.

Deftinge
De begraafplaats van Deftinge is ommuurd door een karaktervolle en stevige muur met een stijlvolle toegangsboog.
Ook hier staat een nieuwe en stevige bank. De grafzerken voor de kloostergemeenschap zijn sober en indrukwekkend.
Een toilet is voorzien, ook al in een onaangepast betonnen hok.
Minpunt is de totale afwezigheid van groen en schaduw op en rond het kerkhof. Is hier een afspraak met de (aanpalende) eigenaars mogelijk? Het kan hier zeer warm en zeer koud zijn en daardoor is een bezoek eerder onaantrekkelijk.


Gemeentelijk beleid begraafpiaatsen
"Het decreet op de begraafplaatsen en lijkbezorging van 16 januari 2004 heeft ons ertoe gedwongen alle niet-geconcedeerde graven ouder dan 20 jaar en alle graven met vervallen concessies te verwijderen. Alle betrokken families hebben ruim een jaar de tijd gekregen om een nieuwe concessie aan te gaan of ons de toelating tot ontruiming te geven.
Door deze ingreep werden de nijpende tekorten vooral op het kerkhof te Hemelveerdegem en Sint-Martens-Lierde voorkomen
," meldde ons burgemeester De Brakeleer namens het volledige schepencollege. Daarbinnen is schepen Marc De Ville verantwoordelijk voor de begraafplaatsen.

Plaatselijke begraafplaats
"Hierdoor kunnen we blijven garanderen dat elke deelgemeente,Deftinge, Hemelveerdegem, Sint-Martens-Lierde en Sint-Maria-Lierde zijn plaatselijke begraafplaats behoudt, wat voor ons principieel is. Om dit principe te volgen zal er een tweejaarlijkse
ontruiming nodig zijn zodat in 2009 een nieuwe fase van ontruiming volgt.
Vanaf Allerheiligen dit jaar zal dit bij de desbetreffende graven gemeld worden.
In het voorjaar van 2007 hebben we voor de deelgemeente Hemelveerdegem een uitbreiding van het bestaande kerkhof kunnen realiseren.
Op elke begraafplaats werd volgens de voorschriften een urnenveld ingeplant zodat er ook kan gekozen worden voor deze eigentijdse manier van begraven.
"

Wijze van begraven

Op elk kerkhof van Lierde kan men nog kiezen voor het begraven in volle grond, begraven in enkelvoudige of meervoudige kelder, begraven van de asurne in het urnenveld of bijzetting van de urne in het columbarium of asverstrooiing met of zonder naamsvermelding op de desbetreffende strooiweiden. De verschillende tarieven zijn aan te vragen op de dienst burgerzaken maar moeten nog aangepast worden na goedkeuring van het retributiereglement door de gemeenteraad en dit met ingang vanaf 1 januari 2008.


A.M.

Bron: De Beiaard 19/10/2007

Terug naar vorige pagina

 

 

Terug naar homepage Lierde Online