··· LIERDE INFO UIT WEEKENDKRANT DE BEIAARD ··· TELEX ··· TELEX ··· TELEX ··· LIERDE INFO UIT WEEKENDKRANT DE BEIAARD  ···

Lierde begint ermee
Het stoppen van de erosiemodderstroom


Tonnen vruchtbare grond zijn intussen reeds weggespoeld in de Vlaamse Ardennen. Vernietigde grachten, grasstroken en struiken en een nieuwe wijze van grondbewerking gaven water de vrije, versnelde loop naar beneden. Een oude volkswijsheid zegt dat afbreken veel makkelijker is dan terug opbouwen. Plannen voor de heropbouw wachten zeker nog een paar jaren op uitvoering. 
Alleen in Lierde staan ze al vrij dicht bij de eerste concrete maatregelen. Schepen Vekeman ontvouwt de geplande acties aan het knelpunt Langemunte.

Sterke helling
Vanaf Polenak helt het landschap vrij sterk af richting Langemunte. Het hemelwater dat hier op 25 ha neervalt wordt weinig opgehouden of krijgt weinig kans om in de grond te dringen. Het resultaat, een water- en moddervloed, zorgt voor groeiende ergernis bij verschillende getroffen bewoners.
Dit moet veranderen door de aanleg van grachten, de vorming van grasbufferstroken en de aanleg van dammen. Het overtollig water wordt dan opgevangen in een ‘erosiepoel’ langs de Langemunte.
Voor dit project zijn belangrijke subsidies voorzien voor de betrokken eigenaars. Deze financiële tussenkomsten zijn een eenmalige of jarenlange vergoeding om de afremmers van erosie te behouden,
” verduidelijkt de Schepen.

Naar de Broekbeek 
Vanaf de Langemunte moet het water nog afgevoerd worden naar de Broekbeek, ten noorden van de Steenweg. Dit gebeurt in een afzonderlijke boven- of ondergrondse leiding, los van het afvalwater. “Ik heb met alle aangelanden contact opgenomen om deze noodzakelijke operatie zo snel mogelijk door te voeren. Hopelijk kunnen we begin 2004 met deze werken starten. Daarnaast blijven er nog een negental knelpunten over waar maatregelen noodzakelijk zijn om erosie (terug) definitief te stoppen,” kijkt de Schepen vooruit.
De eerste zware herfstregens kunnen snel voor een verzadiging van de grond zorgen. Voorlopig wordt erosie alleen bestreden met pakken papier en voorstellen. Alleen in Lierde staan ze wat dichter bij een daadwerkelijke aanpak.



Armand Matthijs
armand.matthijs@pi.be 


Bron: De Beiaard xx/xx/2003

 

Terug naar homepage Lierde Online