NEVELS en SEIZOENEN in TUIN en NATUUR

Seizoenen - vervolg 2.

 

maak uw keuze

poëzie eigen werk
2005 - 2006
13. 14. 16. 17. 18.
19. 20. 21. 22. 23.
24. 25. 26.

muziek klik hieronder

 

 

 

 

 

 Seizoenen: mijn stokpaardje

 

droom of werkelijkheid ?

foto's Sandro Santioli - met dank


winter in Toscane - foto S.Santioli - met dank

 

 

 

 

 

Een MILLENNIUM-ZOMER, uniek!
( zomer 2000)
 

Sinds ik verscheidene tuinsites ontdekt heb, mocht ik al heel wat bijleren van " echte " tuiniers. Ik vermoed dat ik meer een " tuin-romanticus" ben dan een echte tuinier. Als ik vergelijk met welke kennis sommigen over planten, struiken en bloemen praten, dan heb ik nog heeeel veel bij te leren. En dat doe ik dan ook gretig ! Al was het vorig weekend vreselijk nat, we zijn er toch op uit getrokken om andere tuinen te bezoeken. De resultaten zijn niet altijd dezelfde, maar de liefde voor het tuinieren vindt men overal terug. We hebben weer prachtige dingen gezien en ook van verwante "romantische" zielen. En wat meer is; we dachten dat we met ons tuintje zowat aan het einde van onze mogelijkheden waren. Maar die bezoeken hebben ons opnieuw inspiratie gegeven en creatieve ideëen, waarvan we hopen er zeker enkele te kunnen realiseren. We wensen U ook heel veel tuingenot en vooral een beetje ZON na al die regen. 13.07.00

Nu is het precies andersom, de zon doet méér dan haar best, de regen geeft forfait, temperatuur 35 graden en meer, het is augustus 2003 en broeiend heet.

 

.

iris en papaver

Omdat onze tuin slechts 5,5 are groot is moeten we zorgzaam omspringen met het verdelen van de ruimte. Beiden houden wij veel van bloemen in de borders. Vandaar dat wij gekozen hebben voor zowel bloeiende struiken, vaste planten én éénjarigen. Dikwijls wordt bij gebrek aan tijd ter plaatse gezaaid, wat niet altijd het gewenste resultaat geeft. Nu is het maart 2004 en staan de eerste zaailingen op onze brede vensterbanken, om vervolgens in een koelere veranda verder te groeien, tot dat ze in volle grond kunnen uitgepland worden.
12 mei 04 - alle zaailingen zijn goed uitgekomen, ze zijn reeds uitgepland en wij zijn in blijde verwachting naar de resultaten !!! We houden U op de hoogte.
31 augustus 04 - alle zaailingen hebben overvloedig gebloeid, met uitzondering van enkele vaste planten, zoals bv. Echinacea en Bonariensis en ook de lampionplantjes. Delphinium daarentegen heeft ons overvloedig verwend in de fijste kleuren. Sommige éénjarigen weten nog van geen ophouden ! Dit is het eerste jaar dat we zoveel succes hadden bij het zelf zaaien. Maar we hebben nu veel meer tijd om er aandacht aan te geven. En het loont !

 

 


 

DE ZAAIER

Zei de boer tot zijn zoon:
“ zie het werk van mijn handen,
maar dit resultaat zou ik nooit bereiken
als er naast mij geen Zaaier stond
die veel groter is dan ik."

 

 

.

 


Toen ik dit las moest ik denken
aan de woorden
van Moeder Theresa.
" Je moet je inzetten of alles van jou alleen afhangt,
en de rest
moet je aan Hierboven toevertrouwen."


.

 

Eerlijkheidshalve moet ik bekennen
dat dit mij reeds dikwijls
geholpen heeft
in schijnbaar uitzichtloze situatie.

 

 


 

 

HERFST!

Hij is vandaag begonnen, weerkundig althans ! Want de temperaturen en de zon doen meer denken aan zomerse dagen. Alhoewel, het is toch onomkeerbaar. De grote amerikaanse eik zaait al flink zijn eikels uit.
Maar ook vele bladeren vallen reeds verkleurend op de grond. Daarstraks heb ik van drie hortensia struiken enkele mooie bloemen afgeknipt en er een bloemstuk mee gemaakt. Ze staan nog een korte tijd met hun voeten in het water, en zo laat ik ze langzaam indrogen. Hun herfstkleuren blijven bijna intact. We hebben er een hele winter en langer geniet van. In het hart van de grote vaas zet ik een kleinere met droge oasis. Vandaar vertrekken enkele rozen en geel duizendblad, die reeds eerder ingedroogd werden. Groen appelblad had ik niet bij de hand, maar dat kan er één van de volgende dagen nog altijd bijgevoegd worden, dit als afwerking. Tegen alle gewoonte in was het bloemstuk van de eerste keer naar mijn zin. Zo genieten wij nog lang na, want al was het dan geen bovenste-beste zomer, de hortensia's, de rozen én het gele duizendblad deden hun best in onze tuin. En nu krijgen ze een tweede leven in onze huiskamer. Een bloemengroet, 21.09.00

 

.


tuin 2001


 

 

 


 

 


Ik zal kort zijn!

Het was vandaag een prachtige herfstdag. We maakten dan ook een heerlijke boswandeling, langs een klaterend en helder beekje. Talrijke wandelaars dachten er ook zo over. We genoten van de milde zon en alle schakeringen van herfstkleuren, roest, rood, bruin, goud, en oker van diverse soorten eiken en beuken, berken enz. Terug thuis heb ik "gewandeld" in onze zomerse tuin, tussen al de foto's van de voorbije zomermaanden en de vroege herfst. Er zijn werkelijk heel geslaagde moment-opnamen bij. Een juiste, natuurlijke belichting heeft dikwijls voor heerlijke beelden gezorgd. Ik mag wel zeggen, om na te genieten. Ik ben dan ook een tevreden en dankbaar mens. 22.10.00

.
een heerlijke wandeling.....

  

 

Onze tuin in een ZONNIG herfstkleed !

Reeds de derde dag genieten we van een heerlijk milde en zelfs warme najaars zon. Het is dezelfde tuin en toch ontwaakt hij uit een schemerslaap. Goud op de herfstbloeiers, warm rose en mauve op wat eens de blauwe hortensia's waren. En de rose hortentia's, wel die hebben nu hun donkerrood fluwelen rokje aan. Hun fiere " helderwitte" zussen vinden dat een vleugje zachtgroen en teerrose, in de herfst niet misstaat. " Dames " pronken immers graag! Ik laat ze maar doen, geef hen gelijk en.......geniet. Aan onze keukenramen bloeien de bloembakken nog heerlijk en vol, in schakeringen van wit, zalmkleur, oranje/ geel en blauwe lobelia. Wat ik trouwens een heerlijk bloemetje vind.


keukenraam 2000

 

keukenraam 2001

 

Ik soigneer ze met bijzondere aandacht, door regelmatig hun "blauwe rokjes" op te tillen (bij bloempjes mag dat) en ze aan de frele takjes en wortels overvloedig water te geven. ( Ik doe het bescheiden, als er niemand over mijn schouder kijkt.) Ze bedanken me met een lange een heerlijke bloei. Van mijn middagpauze heb ik even geprofiteerd om deze leuke ervaringen neer te pennen. Gauw nog een minuutje de tuin in, HEERLIJK, en dan terug aan het werk! 11.09.00

 


 


Van zomerse veranda naar veilige wintertuin.

't Is druk in onze veranda. Sinds enkele weken wandelen een aantal planten ongestoord van uit onze tuin naar binnen. Ze worden daarbij zelfs een handje geholpen. De voorbije zomer fleurden ze de terrassen op, prijkten aan onze ramen of lieten zich als hangkorven bewonderen aan de oude schommel of aan de rozenbogen. Ze deden dit met veel elan en prima resultaat. Vandaar dat hen nu wat rust gegund wordt, al is er hier en daar een fuchsia of een pelargonium die van geen ophouden weet .Waar wij vanaf half mei tot eind oktober uitbundig konden genieten van onze veranda, moeten wij nu ons plaatske ruimen voor die groene invasie .Met een beetje hartzeer, dat wel, maar we krijgen er ook veel voor terug. Zo zijn wij de eerste en stille getuigen van nieuw leven, een jonge scheut hier en daar, een lieve-heers-beestje, mee naar binnengesmokkeld verrijzend uit zijn winterslaap. Of onvermoede en zelfs ongekende zaailingskens in één of andere bloempot...en nog zoveel meer. Een speurend oog merkt veel.....En we moeten er niet eens voor door regen, koude of ijs ( al heeft dat ook wel zijn charme ).

 


lente 2001 in onze veranda


 

Het licht valt gul naar binnen en een late zonnestraal kleurt de dingen.
De tuin wordt ingetogen en devoot,
al hebben de herfsttinten nog heel wat in de pap te brokken.

 

herfstkleuren in onze tuin

 

Wij zijn er klaar voor! Laat hem maar komen DIE winter, die ons zal binnenleiden in een NIEUWE EEUW. Minstens evenveel tuinvreugde, wensen wij U dan toe. Maar nog intenser zouden wij willen hopen, wensen en meewerken aan VREDE voor elke mens, waar ook ter wereld. Zou dit te verwezelijken zijn.........? Als nu eens alle mensen evenveel van de natuur hielden, dan zouden ze ook meer van elkaar kunnen houden, milder worden en vergevingsgezind. Zo zou er misschien toch een kans zijn naar echte en duurzame vrede, voor elkeen. Nog wat vroeg om reeds wensen uit te wisselen? alhoewel......vrede....is dat niet iets voor elke dag van het jaar ? geschr. 10.11.2000

PS Het is vandaag een heerlijke zonnige herfstdag. Een dag om heel de wereld te omhelzen.

 

 

Overweging bij VREDE - zie ook link onderaan

 

serre 2002

 
Sinds oktober 2002 hebben we een heel geschikte serre om tijdens de winter alles veilig te bergen. Door mijn man zelf gemaakt, zoals zovele andere dingen. Bedankt schat ! Dus ‘s winters kunnen wijzelf nu de veranda gebruiken, als het niet te hard vriest. Leuk ook om de vogels te observeren.

 

 

 

VORIGE

Link naar VREDE

VOLGENDE

TOP

Mijn GASTENBOEK

STARTPAGINA

HOME

 

hit counter html code