Tamme ganzen waggelen zo gezellig

Vera is dol op haar ganzen Maarten en Akka: "Ik vond het meteen prachtige dieren."

Al in de tijd van de Romeinen werden ganzen als waakdieren gebruikt, en ook nu nog kopen vele mensen een gans omwille van de veiligheid. Maar je kan ook ganzen houden uit bewondering en liefde voor die dieren. .

Voor haar ganzen Akka en Maarten zou ze alles doen. "Het begon eigenlijk allemaal tijdens een vakantie naar de Ardennen. Ik zag een vrouw de was buiten hangen terwijl enkele ganzen gezellig rond haar waggelden. Ik vond het meteen prachtige dieren en besloot samen met mijn man om ook een gans te houden", zegt Vera.

"In onze buurt had nog iemand een paar ganzen en enkele daarvan hadden net kuikentjes. We mochten er twee hebben, twee, want de ganzen moesten volgens de dame gezelschap hebben."

Intussen hebben Akka en Maarten al drie jaar hun vaste stekje in de tuin van Vera en Joseph. We hebben onze ganzen genoemd naar de ganzen die indertijd te zien waren in de Zweedse tekenfilmserie Niels Holgerson. Maar achteraf bekeken klopt de naam Maarten eigenlijk niet, want het zijn twee vrouwtjes. Dat wisten we in het begin niet, maar het verschil is dan ook heel moeilijk te zien. Intussen zijn we te weten gekomen dat je het geslacht vooral kan zien aan de buik: mannetjes hebben een vloeiende buik, vrouwtjes eerder een hangbuikje."

Wie denkt dat je het geslacht ook kan onderscheiden aan het paargedrag heeft het mis. "Wij hebben dus twee meisjes, en die lijken evengoed te paren. Alleen komen er dan natuurlijk geen kuikentjes", lacht Joseph. "In februari beginnen de ganzen meestal een nest te maken, en daarom leg je dan best wat stro.

Ganzen hebben een broedtijd van 28 tot 30 dagen en gedurende die tijd verlaat de gans amper een paar keer haar nest om wat te eten en te drinken. Daardoor vermagert het dier sterk. Wij hadden de vorige keer een dertigtal ganzeneieren, om de anderhalve dag eentje." Kuikentjes kwamen er bij Akka en Maarten logischerwijze niet, maar de eieren zijn wel eetbaar. "Ik eet er niet van hoor, maar mijn man wel", zegt Vera.

"Met één ei heb je genoeg, want zo'n ganzenei is zwaar en bevat veel cholesterol", weet Joseph.

Akka en Maarten wijken geen moment van elkaars zijde.
Eten

Net als andere huisdieren hebben ook ganzen een gepaste voeding nodig. "Gras vormt eigenlijk het hoofdmenu voor ganzen. Daarnaast krijgen ze elke dag een bekertje kippengraan, daar zitten veel vetstoffen in en dat is vooral in de winter belangrijk. We voegen altijd water bij het graan. Dat is beter voor de spijsvertering en bovendien vermijd je dat vogels de granen komen wegpikken.

Verder eten de dieren ook heel graag bladeren van paardebloemen en zijn ze tuk op allerlei tafelrestjes. Stukjes witloof, salade of bloemkolen bijvoorbeeld. Echt gek worden ze als ze een paar gekookte aardappelen krijgen. Maar dat mag maar in zeer kleine hoeveelheden, want anders worden ze te dik", zegt Vera. Gras als hoofdmenu dus.

Betekent dat dat ganzen de ideale dieren zijn voor iemand die niet graag het gras afrijdt? "Je moet niet denken dat de gans een vervanger is voor de grasmachine", lacht Joseph.

"Ganzen eten inderdaad veel gras en als je er meerdere hebt, zullen ze je gazon kort houden. Maar weet dan wel dat je er zelf niet meer kunt op zitten of op lopen, want ganzen laten veel afval achter. Wat ze eten, komt er voor een groot deel ook weer uit in de vorm van strontjes. En in de periode van het ruien, krijg je daar nog eens een pak pluimen en donshaartjes bovenop."

Vijvertje

Wie beslist om zelf ganzen te houden, moet er wel voor zorgen dat de dieren een behoorlijk grasperkje hebben en een vijvertje om in te ravotten. "In de meeste boeken schrijft men dan wel dat een vijver niet echt nodig is, maar als je ziet hoe onze ganzen er zich in kunnen uitleven, plaats je er beter wel eentje.

Op die manier kunnen ze trouwens ook hun verenpak beter verzorgen", zegt Vera. Een hok hebben ganzen dan weer niet per se nodig. "Wij hadden er eentje gezet, maar onze ganzen waren koppig en wilden er langs geen kanten in.

Nu hebben ze een hoekje onder de boom waar ze beschut kunnen zitten, en in de winter leggen we daar ook regelmatig vers stro. Meer hebben ze niet nodig."

Domme ganzen

"Men spreekt soms van domme ganzen, maar dom zijn ze inderdaad. Als jij naar omhoog kijkt, doen zij dat meestal ook. Voor alles wat ze niet kennen zijn ze trouwens erg bang.

Mensen hebben een verkeerd beeld van ganzen. De ganzen die je in parken vindt, zijn veelal agressief en soms bestormen ze je als ze een broodzak zien. Dat komt omdat die dieren niet veel eten hebben en op de duur doorhebben dat de eerste ganzen met het meeste brood weglopen. Maar eigenlijk zijn ganzen heel schuchtere dieren hoor", weet Joseph. Vandaar ook dat ganzen perfecte waakhonden zijn. "Van zodra ze 's nachts iets horen, maken ze lawaai.

Mijn man heeft een paar Japanse kois in de vijver zitten en de ganzen bewaken die als het ware. Van zodra iemand in de buurt komt, waarschuwen ze ons met hun gekwaak", besluit Vera.

Met de hulp van haar zoon Yves heeft Vera ook een website opgebouwd over ganzen. Daarop kan je allerlei interessante info en leuke foto's vinden.

Het adres is http://www.gansje.yucom.be/

 
Tekst: Sylvie Bauwens - Foto's: Frederik Weekx