HOME Nederlands Latijn Eigenschappen Kwalen Recepten Links Bronnen

Wratten

Beschrijving :

Lotion-Puur

van http://www.kring-apotheek.nl

Klachten en symptomen
Een wrat is een rond bobbeltje op de huid dat op het hele lichaam in wisselend aantallen en groottes kan voorkomen. Veel mensen hebben wel eens last van wratten. Wratten zijn onschadelijk en verdwijnen na enkele maanden vaak vanzelf weer.

Oorzaak
Wratten worden veroorzaakt door een virusinfectie en zijn daarom besmettelijk. Ze ontstaan drie tot zes maanden nadat de huid in contact is gekomen met het virus. Er bestaan wel 30 soorten virussen die wratten veroorzaken, maar die verder onschuldig zijn. Het afweersysteem van kinderen is vaak nog niet zo sterk als bij volwassenen. Kinderen hebben daarom eerder last van wratten.

De meest voorkomende wratten
De 'gewone' wrat is rond en scherp begrensd. Er zijn meestal meerdere wratten, vooral aan de handen, soms op de knieën, de ellebogen en het gezicht.
De voetwrat vindt men aan de voetzool. Er worden twee typen onderscheiden: de mozaïekwrat (die zich oppervlakkig uitbreidt) en de doornwrat (pijnlijk en in de diepte gegroeid).
De vlakke wrat is glad, vlak en slechts enkele millimeters groot. Het is een huidkleurig of lichtbruin bobbeltje. Ze komen voornamelijk voor op gezicht, armen en benen.
De venuswrat komt voor rond de anus of de geslachtsorganen. Ze worden voornamelijk bij volwassenen aangetroffen. Overdracht van het virus kan via seksueel contact plaatsvinden. Voor volwassenen met deze wrat is het van belang dat ze ook op andere seksueel overdraagbare aandoeningen worden onderzocht. Dit geldt ook voor de partner.
De ouderdomswrat is een goedaardige spontane verdikking van de huid
Waterwratjes (bolhoedwratjes of luchtpukkels) zijn kleine gladde bolletjes met een putje. Meestal zijn er veel tegelijk. Ze komen vooral voor bij kinderen onder de vijf jaar en zijn zeer besmettelijk.

Wanneer moet u een arts raadplegen
Het is verstandig in de volgende gevallen een arts te raadplegen:
bij wratten die spontaan gaan bloeden of plotseling van kleur of grootte veranderen
wanneer zeer veel wratten aanwezig zijn of wanneer de wratten steeds weer terugkeren.
bij ouderdomswratten
bij wratten op of rond de geslachtsorganen
bij wratten in het gezicht
bij kinderen jonger dan vier jaar die wratten hebben

Hoe zijn wratten te voorkomen
Het is belangrijk om niet aan wratten te krabben, want daarmee maakt u het virus vrij en geeft u de besmetting de kans zich uit te breiden. Het virus wordt vaak in zwembaden, doucheruimten en sportzalen verspreid. Draag daarom altijd schoenen of badslippers op dergelijke plaatsen. Was en droog uw voeten grondig na een bezoek aan sauna, zwembad of sportzaal.

Wat kunt u er zelf aan doen
Wratten verdwijnen vaak uit zichzelf. Ongeveer tweederde is na twee jaar verdwenen. De huisarts kan wratten verwijderen door ze weg te snijden of door ze te bevriezen met vloeibare stikstof. Deze behandelingen werken vaak onvoldoende en kunnen littekens achter laten.

Geneesmiddelen
De wrat kan worden aangestipt met een aanstipvloeistof. Daarbij wordt het bovenste huidlaagje week waarna het kan worden afgeschraapt. Vermijd bij de behandeling contact met de gezonde huid. U kunt de gezonde huid beschermen met een pleister of door deze in te smeren met vaseline, zinkzalf of zinkolie.
Let op: aanstipvloeistoffen zijn uiterst brandbaar. Houd ze daarom uit de buurt van vuurbronnen en sluit ze na gebruik onmiddellijk af.

Wratten kunnen ook verwijderd worden met behulp van vloeibare stikstof. Deze methode wordt veel toegepast door de huisarts. Sinds kort is er echter ook een middel op basis van de vloeibare stikstofmethode dat u zelf kunt toepassen (Wartner).
Wartner bevriest de wrat ter plaatse waardoor er een (on)zichtbaar blaasje ontstaat onder de wrat. Na een dag of tien valt de bevroren huid met de daarop behandelde wrat er vanzelf af. Onder het blaasje heeft zich dan inmiddels een nieuwe huid gevormd.

Wat kunt u beter niet gebruiken
Vroeger werd de 'helse steenstift' gebruikt tegen wratten. Dit is ouderwets en niet zo effectief.

Het is raadzaam om bij kinderen geen aanstipvloeistof op grote huidoppervlakten aan te brengen, omdat overgevoeligheid kan optreden. De wratten kunnen in dat geval beter niet allemaal gelijktijdig behandeld worden.

Wartner mag niet gebruikt worden in het gezicht en bij kinderen jonger dan vier jaar. Als er meerdere wratten aan één vinger of teen zitten, mag slechts één wrat tegelijkertijd behandeld worden.

Veelvoorkomende misverstanden
Wratten zouden door het gebruik van kalktabletten verdwijnen. Hiervoor bestaat geen enkele aanwijzing. Ook denkt men dat een wrat een gezwel is, dat is echter niet zo: alleen ouderdomswratten zijn goedaardige spontane verdikkingen van de huid. Alle andere wratten ontstaan door virusinfecties.
Het zou effectief zijn om met bananen of tuinbonenschillen over wratten te wrijven maar dit is nooit aangetoond.
Het is onjuist dat wratten een 'wortel' hebben en daarom steeds weer zouden aangroeien. Als wratten op dezelfde plaats terug komen, wil dat zeggen dat het virus nog aanwezig is.


van http://www.gezondheid.be

Wratten ( Humane papilloma-virus )
Wratten komen heel vaak voor, in het bijzonder bij kinderen. De meeste verdwijnen spontaan binnen de twee jaar.
Wratten (of verrucae) zijn vleeskleurige of bruinachtige gezwelletjes, veroorzaakt door besmetting met een virus, het humane papillomavirus. De tijd die verloopt tussen de besmetting en het verschijnen van een wrat kan drie tot zes maanden duren. Het virus stimuleert de huidcellen tot ongeremde celgroei. Aangenomen wordt dat de besmetting optreedt via direct lichamelijk contact met een wrat of via besmette voorwerpen.
Wratten komen vooral voor bij kinderen tussen 5 en 15 jaar. In die leeftijdscategorie heeft één op tien kinderen wratten. Sommige kinderen blijken gevoeliger voor wratten dan andere. De gezwelletjes komen vooral voor op de handrug en de vingers. Bij nagelbijters en duimzuigers ziet men soms groepjes wratten op de nagelriemen. Wratten kunnen echter ook voorkomen op de benen, de armen en op het gelaat. Ze zijn meestal niet pijnlijk, tenzij de voetzoolwratten en de wratten die aan de binnenkant van de vingers zitten. In dit laatste geval doen de wratten pijn wanneer het kind iets stevig vastpakt.

Vele soorten
Men onderscheidt vier soorten wratten: de gewone wrat, de voetwrat, de vlakke wrat en de genitale wrat.
Gewone wratten (of verruca vulgaris) komen meestal voor in groepjes. Men treft ze vooral aan op de handen, soms op de knieën, de ellebogen en het gelaat. Ze zijn hobbelig en hebben een vleeskleurig of bruin aspect. De huid is sterk verhoornd. De meeste gewone wratten verdwijnen vanzelf binnen de twee jaar, wat het succes van allerlei huis-, tuin- en keukenmiddeltjes verklaart.
De vlakke wrat (of verruca plana ) een variant van de gewone wrat en heeft niet dat hobbelige aspect. Deze wrat komt vooral bij kinderen voor op de lippen, de neus en de oogleden.
Voetwratten (of verruca plantaris) komen vaak voor bij kinderen en jongvolwassenen. Er zijn twee types van voetwratten: de mozaïekwrat en de doornwrat. Mozaïekwratten breiden zich oppervlakkig uit, terwijl doornwratten in de diepte groeien.
In tegenstelling tot de gewone wrat, is een voetwrat doorgaans wel pijnlijk (doornwratten zijn nog pijnlijker dan mozaïekwratten) en is behandelen wel wenselijk. Voetwratten hebben bovendien minder de neiging om spontaan te verdwijnen.
Natte vloeren in zwembaden en gemeenschappelijke douchecellen spelen waarschijnlijk een rol in het verspreiden van voetwratten. Men kan de kans op besmetting dan ook voorkomen door de voeten goed te wassen en af te drogen na het zwemmen en bij gebruik van gemeenschappelijke douchecellen slippers te dragen. Het goed droog houden van de voeten door het dragen van katoenen sokken en goed zittende schoenen, vermindert eveneens het risico op voetwratten. Op blote voeten sporten in een sporthal zou daarentegen geen invloed hebben op het ontstaan van voetwratten.
De genitale of venerische wrat tenslotte (of condyloma acuminatum )e is een gesteeld, glad en huidkleurig bultje dat rond de anus en/of op de geslachtsorganen voorkomt. Het wordt net als de "huidwratten" veroorzaakt wordt door het humane papillomavirus. Genitale wratten worden makkelijk overgebracht via seksueel contact. Het kan soms maanden duren vooraleer de wratjes zichtbaar worden. Genitale wratten is dus een sexueel overdraagbare aandoening (SOA) , die overgebracht wordt bij onveilig vrijen, anale sex en tijdens de geboorte van moeder op kind. Bij orale sex lijkt er geen risico op besmetting te bestaan. Besmetting kan ook plaatsvinden via wratten op andere delen van je lichaam en via handdoeken.
Bij mannen verschijnen ze meestal rond de top van de penis, terwijl ze bij vrouwen kunnen voorkomen op de schaamlippen, in de vagina en zelfs op de baarmoederhals.
Genitale wratten zijn niet ernstig (je wordt er niet ziek van) , tenzij ze op de baarmoederhals voorkomen. Daar vergroten ze namelijk de kans op baarmoederhalskanker.
Bij genitale wratten moeten beide partners worden behandeld om verdere besmetting tegen te gaan.

Behandelingsmogelijkheden
Bij wratten die niet hinderen en niet esthetisch storend zijn, kan men gewoon afwachten. In bijna 7 gevallen op 10 verdwijnt de wrat immers vanzelf binnen de twee jaar.
Wanneer een behandeling toch wenselijk is, is deze erop gericht het weefsel van de wrat volledig te vernietigen, vermits de cellen van de wrat volgestouwd zitten met het virus. Dit vernietigen kan op verschillende manieren.

Met aanstipvloeistoffen
De oudste behandeling van wratten zijn de aanstipvloeistoffen of -zalven op basis van salicylzuur, formaldehyde of glutaraataldehyde. Deze stoffen oefenen allemaal een verwekend effect uit op de verhoornde huid van de wrat, maar ze zijn tevens bijtend voor de normale omringende huid. Daarom moet men altijd zeer voorzichtig zijn en de aanstipvloeistof precies op de wrat aanbrengen. Bij voorkeur wordt de omringende huid afgedekt met zinkolie of zinkzalf. De aanstipvloeistof moet één tot twee keer per dag worden aangebracht, meestal onder een pleister.
De effecten van deze therapie zijn wisselend. Geduld is noodzakelijk, zeker bij grote wratten. Het kan immers verschillende maanden duren vooraleer de wrat volledig verdwenen is.

Met vloeibaar stikstof
Dit is vandaag de meest gebruikte behandeling. Vloeibaar stikstof leidt tot weefselbeschadiging door bevriezing. Door de wrat met vloeibaar stikstof in aanraking te brengen, worden de cellen vernietigd en ontstaat een blaasje onder de wrat. Behandelen met vloeibaar stikstof is efficiënt op voorwaarde dat de wrat niet te uitgebreid is. Nadeel van deze aanpak is dat het pijnlijk is, zowel tijdens als na de behandeling. Doorgaans moet men in verschillende sessies behandelen.
Bij wratten in de buurt van de nagels wordt liever afgezien van deze methode, omdat vloeibaar stikstof de nagelriem blijvend kan beschadigen.

Wegbranden
Het elektrisch wegbranden van wratten is doeltreffend, maar erg pijnlijk. Kinderen brengt men daarom soms onder narcose om de wratten weg te branden.
De techniek wordt soms overwogen voor het behandelen van genitale wratten.

Uitlepelen
Een beperkt aantal kleine wratjes kan men ook 'uitlepelen'. Deze techniek wordt toegepast onder lokale verdoving. Men brengt bijvoorbeeld een verdovende crème aan onder folie en een halfuurtje later is de huid voldoende verdoofd om het wratje met een speciaal lepelvormig instrumentje te verwijderen. Na het verwijderen van de wrat wordt het wondje dichtgeschroeid.
Dankzij de verdoving is deze ingreep nauwelijks pijnlijk.

Lasertherapie
Bij wratten die hardnekkig weerstand bieden tegen de behandelingen, kan men nog lasertherapie overwegen. Deze therapie wordt eerder uitzonderlijk toegepast, omdat de ervaring nog vrij beperkt is. Wanneer men kinderen met lasertherapie behandelt, zal men dit altijd onder algemene verdoving doen.van : http://www.huidinfo.nl/wratten.htm

Wat zijn wratten?
Gewone wratten zijn harde, eeltige plekken en tumortjes veroorzaakt door een virus uit de familie van de humane papilloma virussen (HPV’s).
Ze komen zeer algemeen voor en zijn volledig goedaardig.


Wie krijgt wratten?
Vrijwel iedereen maakt in de kindertijd wel een periode door met wratten aan handen of voeten. Het virus verspreidt zich door huid-huid contact, vooral wanneer een wrat opengekrabt is: het virus kan dan makkelijker naar buiten. Op deze manier worden anderen met het virus besmet, of worden bij de ‘patient’ zelf andere huiddelen geinfecteerd.
Volwassenen die als kind wratten hebben gehad zullen bij nieuwe infectie met het virus geen wratten meer ontwikkelen omdat ze immuniteit tegen het virus hebben opgebouwd. Mensen die langdurig medicijnen krijgen die de weerstand verlagen (bv. patienten die een orgaantransplantatie hebben ondergaan) kunnen wel opnieuw wratten ontwikkelen.


Hoe lang blijven wratten bestaan?
Bij 80% van de mensen zijn de wratten binnen 1 jaar geheel verdwenen. Bij 20% van de mensen duurt het echter langer, soms vele jaren, voordat alle wratten verdwenen zijn.


Behandeling van wratten
geen behandeling.
Dit is meestal een goede optie. Wratten verdwijnen uiteindelijk allemaal vanzelf en soms is de behandeling pijnlijker en invaliderender dan de wratten zelf.
Indien er echter klachten ontstaan van pijn bij lopen (voetwratten) of zeer veel wratten op de vingers waardoor mensen zich ernstig gaan schamen of die goed werken met de handen belemmeren is behandeling wel aangewezen. Er zijn verschillende opties:
lokaal aanbrengen van druppels of zalf
er zijn vele lokale middelen in gebruik: de meest toegepaste zijn:
salicylzuur in vaseline. Salicylzuur weekt de wrat op (wel de omgevende huid beschermen met vaseline!). Na opweken het zacht geworden eelt wegsnijden met een mesje.
applicatievloeistof met cignoline en salicylzuur


vloeibare stikstof
door de arts kan om de week de wrat bevroren worden met vloeibare stikstof. Bij het ontdooien van de cellen gaan deze dood.
electrocoagulatie
de wratten worden met een soort ‘las-apparaatje’ weggebrand

curreteren
de wrat wordt met een scherpe metalen lepel weggeschraapt. Vaak wordt de bodem nog eens gecoaguleerd of behandeld met vloeibare stikstof
laser
met de CO2 laser en sommige andere 'brandende lasers' kan de wrat worden weggebrand. Experimenteel is het behandelen van wratten met de pulsed dye laser: deze laser brandt de bloedvaatjes dicht die de wrat van voeding en zuurstof voorzien: hierdoor gaat de wrat dood.
bleomycine
dit is een zgn. chemotherapeuticum dat wordt gebruikt in de behandeling van sommige soorten kanker. Bij zeer hardnekkige, therapieresistente wratten bij volwassenen kan het worden toegepast door het in de wratten te spuiten met een heel fijn naaldje. Patienten mogen niet zwanger zijn.
chirurgie
het wegsnijden van wratten is meestal geen goede optie. De operatie is vaak ingrijpend en vindt plaats in een moeilijk gebied (handen, voeten) en heel vaak komen de wratten in het litteken terug.


Opgemerkt moet worden dat ook na behandeling de kans dat wratten terugkomen groot is. Geschat wordt dat na elke in principe goed uitgevoerde behandeling de kans dat de wrat terugkomt ongeveer 50% is.

Aroma tegen deze ziekte of klacht :

HOME Nederlands Latijn Eigenschappen Kwalen Recepten Links Bronnen