HOME Nederlands Latijn Eigenschappen Kwalen Recepten Links Bronnen

Schurft

Beschrijving :

Lotion

De huidziekte schurft wordt veroorzaakt door de schurftmijt parasiet (scabies) en gaat gepaard met hevige jeuk.
De kleine schurftmijt (0,5 mm groot) boort zich door de oppervlakkige huidlaag (hoornlaag) en nestelt zich onder de huid. Hier vindt de bevruchting plaats en legt het vrouwtje al gravend haar eieren. Onder de huid graven de mijten hele gangenstelsels, die centimeters lang kunnen worden. Nadat de scabies zich in de huid heeft ingegraven duurt het 3-6 weken voordat de jeuk begint.
De pas uitgekomen mijten zijn binnen 14 dagen volgroeid. Omdat zij vooral aan de oppervlakte van de huid voorkomen, zijn vooral deze jeugdvormen besmettelijk bij intiem contact.
De schurftmijt heeft een voorkeur voor de zijkant van de vingers, de ellebogen, liezen, billen, tepels en penis. Een afwijkende vorm is de ‘scabies crustosa’ waarbij de huid is bedekt met korsten die krioelen van de mijten.

Deze aandoening komt voornamelijk voor bij mensen die leven onder slechte hygiënische omstandigheden. Schurft is zeer besmettelijk en wordt door direct of indirect contact overgebracht. De besmetting komt meestal voor in de warmte van het bed door intiem contact.

Symptomen:
- hevige jeuk, vooral 's nachts
- rode huiduitslag met korstjes, die door krabben besmet kunnen raken
- de onderhuidse gangen zijn zichtbaar als donkere streepjes, door de uitwerpselen van de mijten

De behandeling van schurftmijt is eenvoudig. De huid kan worden ingesmeerd met een mijten dodend middel. Dit moet de volgende ochtend herhaalt worden. Na 24 uur moet men schone kleren aantrekken en het beddengoed en de kleren goed verschonen. Het is belangrijk dat alle familieleden en personen waarmee contact is geweest dezelfde behandeling ondergaan.


van : http://www.huidinfo.nl/schurft.html

Schurft
Synoniem: Scabiës


Wat is het?
Schurft is een sterk jeukende huidafwijking die wordt veroorzaakt door een kleine mijt, Sarcoptes scabiei. Deze mijt leeft in het oppervlakkige deel van de huid en graaft daar kleine gangetjes. De jeuk wordt veroorzaakt door een reactie van het lichaam tegen de mijt en haar eieren.


foto: microscopische opname van een schurftmijt.

Hoe ziet het eruit?
Het belangrijkste kenmerk van schurft is ernstige jeuk. De uiterlijke kenmerken van een schurftinfectie bestaan uit de typische zeer kleine gangetjes in de huid die met het blote oog waarneembaar zijn. Omdat de schurftmijt zich het liefst ophoudt in huid in de lichaamsplooien kunnen de gangetjes daar het best worden gevonden. Schurft wordt vrijwel nooit in het gezicht of op het behaarde hoofd gezien.
Typische plekken waar schurft gevonden kan worden zijn:

tussen de vingers
polsen
oksels
billen
penis
Vooral in de oksels en de billen worden in plaats van gangetjes ook wel rode jeukende bulten gezien.
Bij kleine kinderen zijn de gangetjes niet altijd het meest opvallend. Bij hen is er vaker sprake van rode bultjes die over het hele lichaam kunnen voorkomen. Vooral in deze gevallen wordt een schurftinfectie nog wel eens aangezien voor eczeem of galbulten.


Hoe kom je eraan?
De schurftmijt wordt alleen overgedragen na intensief contact tussen mensen. Alleen de hand schudden van een schurftdrager bijvoorbeeld, is onvoldoende om de mijt op te lopen. Soms vindt besmetting plaats door te slapen in bedden met ongewassen beddegoed waarin eerder een met schurft besmet persoon heeft gelegen. Schurft heeft verder niets te maken met een slechte hygiene.
Er kan soms een periode van enkele weken liggen tussen de besmetting en het ontwikkelen van de eerste klachten.


Hoe wordt schurft vastgesteld?
In typische gevallen kan uw arts de diagnose ‘op het oog’ stellen. Wel zal steeds worden geprobeerd om de schurftmijt ook daadwerkelijk aan te tonen. Dit gebeurt door met een mesje of een klein scherp lepeltje een gangetje leeg te schrapen en het geoogste materiaal vervolgens onder de microscoop te onderzoeken (zie foto).


Hoe kom je eraf?
Er zijn verschillende anti-schurft crèmes die op voorschrift van een arts verkrijgbaar zijn bij de apotheek. Dit zijn:

benzylbenzoaat smeersel
lindaan smeersel
permetrine crème
Er zijn een aantal belangrijke regels om de behandeling succesvol te laten verlopen:

om herbesmetting te voorkomen moeten alle huisgenoten van een schurftdrager worden meebehandeld met de crème.
de huid moet zorgvuldig worden ingesmeerd volgens het voorschrift.
extra aandacht moet besteed worden aan de nagels: door krabben kunnen mijten of eieren onder de nagels gekomen zijn. De crème moet daarom met een zacht borsteltje ook onder de rand van de nagel worden gebracht.
De kleding, het beddegoed en evt. knuffeldieren dienen zo mogelijk gewassen te worden. Kleding die niet gewassen kan worden moet langdurig in de buitenlucht gehangen worden (tenminste 24 uur).
Voor kleine kinderen en zwangeren gelden speciale regels. Zo wordt lindaan nooit voorgeschreven aan zwangeren en kleine kinderen vanwege mogelijke ernstige bijwerkingen (lees voor het gebruik altijd goed de bijsluiter van het geneesmiddel !).

Wat zijn de vooruitzichten?
Door de behandeling worden de schurftmijten en haar eieren gedood. De jeuk verdwijnt geleidelijk na een succesvolle behandeling. Pas als alle dode mijten en eieren door de voortdurende vernieuwing van de huid zijn afgestoten, is de jeuk geheel verdwenen. Dit kan enkele weken duren
Indien na deze periode de jeuk blijft bestaan of wanneer er nog nieuwe gangetjes ontstaan is de behandeling waarschijnlijk niet afdoende geweest. Een herhaling van de behandeling is dan aangewezen. Wanneer de schurftinfectie in eerste instantie niet bewezen werd met microscopisch onderzoek moet bij persisteren van de klachten ook nog de mogelijkheid van een verkeerde diagnose overwogen worden.

Aroma tegen deze ziekte of klacht :

HOME Nederlands Latijn Eigenschappen Kwalen Recepten Links Bronnen