HOME Nederlands Latijn Eigenschappen Kwalen Recepten Links Bronnen

Oorontsteking

Beschrijving :

Otitis
Compres

Oorpijn

van http://www.life4u.nl

Op een zeldzame uitzondering na kan oorpijn maar twee verschillende oorzaken hebben:
Een middenoorontsteking: Dit is bij jonge kinderen meestal de oorzaak;
Een ontsteking van de gehoorgang: Dit is meestal de oorzaak bij volwassenen.

Een middenoorontsteking
Dit is bijna altijd het gevolg van een verkoudheid. In een huis waar gerookt wordt hebben kinderen vaker een oorontsteking.

Hoe ontstaat het?
Het middenoor is een holte die met lucht is gevuld. Deze lucht wordt telkens ververst. Dit gebeurt via een buisje dat uitmondt in de neus/keel holte. Dit buisje wordt de buis van Eustachius genoemd.Met het slikken gaat dit buisje telkens even open. Je merkt dit als je met een auto in de bergen rijdt of in een vliegtuig zit.
Door een verkoudheid wordt het slijmvlies in de neus en de keelholte dikker. Hierdoor kan de buis van Eustachius verstopt raken. Door die verstopping hoopt zich vocht op in het binnenoor. Dit vocht kan niet meer weg. Hierdoor kunnen bacteriŽn en virussen in het binnenoor een ontsteking veroorzaken. Er ontstaat dan druk in het binnenoor. Dit kan erg pijnlijk zijn.
Een kind met een middenoorontsteking heeft vaak koorts en voelt zich ziek. Het is hangerig en eet slecht. Vooral in het begin kan het huilend wakker worden en dan naar het pijnlijke oor grijpen.
Soms kan de druk zo groot zijn dat het trommelvlies kapot scheurt. Er kan dan bloed en pus uit het oor stromen. Dit wordt een loopoor genoemd. Het is onschuldig en gaat bijna altijd vanzelf weer over. Het trommelvlies groeit ook vanzelf weer dicht.
De meeste kinderen krijgen wel eens een middenoorontsteking. Vaak zijn kinderen na drie dagen al niet ziek meer. Na enkele weken is het oor weer genezen.

Wat kunt u doen?
Een kind met oorpijn en koorts kunt u paracetamol geven. Ook kunt u neusdruppeltjes geven die de zwelling van het slijmvlies tegengaan. Het is belangrijk dat uw kind genoeg drinkt als het ziek is. Het is niet zo erg als het een paar dagen niet wil eten.

Neem contact op met uw huisarts als:
Uw kind ziek is met hoge koorts en braken;
Uw kind jonger dan twee jaar oud is en oorpijn heeft;
Als uw kind vaker dan drie keer per jaar oorpijn heeft;
De koorts langer dan drie dagen aanhoudt;
Een loopoor na twee weken nog niet over is;
Een kind met een oorontsteking blijft huilen.

De behandeling:
Er is meestal geen andere behandeling nodig dan pijnstilling. Volgens de huidige inzichten is er voor een arts nog maar zelden een reden om antibiotica te geven.
KNO-artsen geven al jarenlang trommelvliesbuisjes bij jonge kinderen met terugkerende ontstekingen. Ook aan het nut van deze behandeling wordt steeds meer getwijfeld.

Een ontsteking van de gehoorgang
Dit is een ontsteking van de huid van de gehoorgang. Het wordt vaak veroorzaakt door bacteriŽn of schimmels.
Het ontstaat vaak doordat geprobeerd wordt om met een wattenstaafje het oorsmeer te verwijderen. Hierdoor wordt oorsmeer naar achteren geduwd. Hierachter kan een ontsteking ontstaan.
Ieder vreemd voorwerp dat in het oor wordt gebracht geeft risico op ontsteking.
Ook zwemmen geeft een verhoogde kans op een ontsteking van de gehoorgang.
Vaak gaat een ontsteking van de gehoorgang na een aantal weken vanzelf weer over. Zo nodig kan uw huisarts u oordruppels voorschrijven, eventueel na het afnemen van een kweek. Hiermee kan worden gekeken welke bacterie de ontsteking veroorzaakt en wat de beste behandeling is.

Aroma tegen deze ziekte of klacht :

HOME Nederlands Latijn Eigenschappen Kwalen Recepten Links Bronnen