HOME Nederlands Latijn Eigenschappen Kwalen Recepten Links Bronnen

Lage bloeddruk

Beschrijving :

Massage-Bad

Ongeveer 60 tot 80 keer per minuut trekt de hartspier samen. Hierdoor pompt het hart onafgebroken bloed door de bloedvaten. De bloeddruk is de kracht waarmee het bloed tegen de wanden van de bloedvaten drukt. Wanner het hart samentrekt, perst het veel bloed door de slagaders en wordt de druk op de vaatwanden hoger. Dit wordt bovendruk of systolische bloeddruk genoemd. Het hart ontspant zich en de druk neemt af. Deze druk heet onderdruk of diasystolische bloeddruk.

De bloeddruk schommelt bij gezonde mensen tussen verschillende waarden. ís Ochtends en ís avonds is hij vaak lager dan ís middags.

Een chronische lage bloeddruk, hypotensie, komt veel minder vaak voor dan een hoge bloeddruk, hypertensie. Een te lage bloeddruk treedt meestal plotseling op. De bloeddruk daalt abrupt, mogelijk doordat het hart de druk niet op peil kan houden of door extreem vochtverlies. Lage bloeddruk valt vooral op bij het plotseling opstaan. Je voelt je slap en duizelig. Soms kun je zelfs flauwvallen. Een te lage bloeddruk kan verschillende oorzaken hebben. Een zware bloeding, grote brandwonden, maag-darmproblemen of uitdroging kunnen allemaal een lage bloeddruk veroorzaken.

Door hypotensie kan iemand flauwvallen. Dat komt doordat plots onvoldoende bloed doorstroomt om ook de hersenen en longen van bloed te voorzien. Vooral ouderen en mensen die medicijnen tegen een hoge bloeddruk nemen, kunnen last hebben van flauwvallen, bleek zien en een zwakke pols en verwijde pupillen hebben. We zien flauwvallen ook vaak bij extreme hitte als al het bloed naar de huid stroomt om het lichaam af te koelen, zodat het hart en de hersenen te weinig bloed krijgen. Een lage bloeddruk wordt formeel niet als een ziekte beschouwd, in tegenstelling tot hoge bloeddruk. Echte hypotensie kan echter fataal zijn. Bij veel flauwvallen en vermoedens van een lage bloeddruk is het raadzaam een arts te raadplegen.

Aroma tegen deze ziekte of klacht :

HOME Nederlands Latijn Eigenschappen Kwalen Recepten Links Bronnen