HOME Nederlands Latijn Eigenschappen Kwalen Recepten Links Bronnen

Kolieken

Beschrijving :

Kolieken

heftige, soms wat afnemende pijn door kramptoestanden van glad spierweefsel in holle organen (maag-darm-galwegen-baarmoeder-urinewegen-enz)

Steeds terugkerende darmkrampen worden kolieken genoemd. Zowel volwassenen als kinderen kunnen last hebben van deze met regelmaat optredende pijnaanvallen in de bovenbuik of navelstreek. Een ander symptoom is het gevoel van een weke buik (zonder buikspanning). Kolieken bij volwassenen duiden vaak op nier of galstenen, maar darmkolieken komen ook voor.

Kinderen kunnen vooral in de eerste vier levensmaanden kolieken hebben. Ze huilen schijnbaar eindeloos, meestal steeds rond dezelfde tijd. De beentjes worden tegen de buik getrokken en de baby lijkt erge pijn te hebben. Door zo veel te huilen krijgt de baby lucht binnen, waardoor het probleem kan verergeren en de buik kan opzwellen. De oorzaak is onbekend, maar koliek wordt veroorzaakt door samentrekkingen van de dikke darm, een allergie voor iets in de voeding (flesvoeding), een allergie voor iets in de voeding van de moeder (borstvoeding), of gewoon te veel lucht binnenkrijgen. Boertjes helpen niet of nauwelijks.

Kinderen tussen de vier en twaalf zijn ook gevoelig voor kolieken, vooral meisjes. Kinderen die bleek zien, klamme handen en voeten hebben, nerveus zijn en erg veel van zichzelf eisen, kunnen Ďonverklaarbare buikpijnení hebben. Ze hebben vaak moeite om angstige maar ook prettige gebeurtenissen goed te verwerken. Deze opgekropte spanningen uiten zichzelf in de vorm van buikpijn. Deze psychische belasting is ook bij veel volwassenen de boosdoener!

Overgeven en diarree zijn geen symptomen van koliek. Ga dan onmiddellijk naar de huisarts. Ook buikpijn zonder overgeven kan verschillende oorzaken hebben (blindedarmontsteking bijvoorbeeld). Daarom is het raadzaam een arts te bezoeken om dit uit te sluiten. Ook zal de arts vragen stellen om te zien of er sprake is van psychische belasting. Bij ernstige psychische problemen

Aroma tegen deze ziekte of klacht :

HOME Nederlands Latijn Eigenschappen Kwalen Recepten Links Bronnen