HOME Nederlands Latijn Eigenschappen Kwalen Recepten Links Bronnen

Darmontsteking

Beschrijving :

Darmontsteking

Er zijn verschillende vormen van darmontsteking: een chronische, regionale of een acute darmontsteking.

Acute darmontsteking

Ontsteking van het slijmvlies van de darm, meestal veroorzaakt door bacillen, door het eten van besmet voedsel of door het drinken van besmet water. Een tot twee weken na de besmetting treden ontstekingsprocessen en zweervorming van het slijmvlies van de darm op en eveneens van het onderliggende weefsel, waarin zich veel bloedvaten bevinden, waardoor de bacillen zich ook via de bloedbaan door het lichaam kunnen verspreiden. Bij een darmontsteking, veroorzaakt door tyfusbacillen, zijn de belangrijkste ziekteverschijnselen diarree (met bloed en slijm in de ontlasting), koorts en rode vlekjes op de buik. De besmetting met paratyfusbacillen veroorzaakt dezelfde ziekteverschijnselen, alleen wat minder ernstig. Ook de door bacillen veroorzaakte dysenterie wordt gekenmerkt door koorts, bloederige en dunne ontlasting. De meest darminfecties kunnen goed worden behandeld met antibiotica.

Chronische darmontsteking

Ontsteking van het slijmvlies van de darm, meestal veroorzaakt door bacillen (tyfus, paratyfus, dysenterie), door het eten van besmet voedsel of door het drinken van besmet water. Chronische ontstekingen van het darmstelsel komen meestal voor in de dikke darm en geven aanleiding tot een aantal specifieke ziektebeelden. Tot de chronische darmontstekingen behoren onder andere de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

Regionale darmontsteking

Meestal in het laatste deel van de kronkeldarm voorkomende plaatselijke darmontsteking van onbekende oorzaak, gepaard gaande met bindweefselvorming en soms met zweervorming (ziekte van Crohn).

Aroma tegen deze ziekte of klacht :

HOME Nederlands Latijn Eigenschappen Kwalen Recepten Links Bronnen