HOME Nederlands Latijn Eigenschappen Kwalen Recepten Links Bronnen

Aften

Beschrijving :

Aften zijn grijswitte of dikke gele plekjes in de mond met een rode, ontstoken rand. Ze verschijnen aan de binnenkant van de lippen, wangen of onder de tong. Ze bezorgen een stekende pijn tijdens het eten van zuur of pikant voedsel. Bovendien wordt de mond droger dan normaal. De zweertjes kunnen in grote of kleine hoeveelheden voorkomen en verdwijnen meestal na 1 tot 2 weken. Ze kunnen ook heel hardnekkig zijn en steeds terugkomen.

Aften worden veroorzaakt door slechte tandverzorging, verminderde weerstand en kleine wondjes in de mond. Ze kunnen ook het gevolg zijn van te krachtig poetsen, een slecht passend kunstgebit, per ongeluk bijten op de binnenkant van de wang of het eten van te heet voedsel. Verder spelen stress en oververmoeidheid soms een rol. Aften kunnen ook een symptoom zijn van de ziekte van Crohn, een ziekte van de darm die in aanvallen optreedt.

Aften komen voor bij één op de vijf volwassenen. Vrouwen zijn er vooral vatbaar voor tijdens de menstruatie. Kinderen die last hebben van koortsuitslag kunnen ook aften krijgen.

Aroma tegen deze ziekte of klacht :

HOME Nederlands Latijn Eigenschappen Kwalen Recepten Links Bronnen