HOME Nederlands Latijn Eigenschappen Kwalen Recepten Links Bronnen

Sandelhout


Latijnse naam :Santalum Album

Gebruikt deel :hout

Normaal Gebruik :

Beschrijving :

Deze rijzige boom heeft een bruingrijze stam en licht paarse bloemen. Hij kan tot 9 mtr. hoog worden en groeit in tropisch AziŽ, India, IndonesiŽ en Sri Lanka. Sandelhout is vooral bekend als wierook en wordt ook gebruikt in de parfumindustrie en in schoonheidsmiddelen.
Het is in Azie een geliefde houtsoort voor het bouwen van met name tempels. Ook wordt het gebruikt om meubels van te maken, omdat het zo stevig is en bestand is tegen insecten. Door de Hindoes wordt het in poedervorm veel gebruikt bij godsdienstige en begravenis rituelen. De boom moet minstens 30 jaar oud zijn voordat er een etherische olie uit kan worden gewonnen. De olie wordt uit houtsnippers gedistilleerd, het is een dikke donkergele olie met een subtiele troostende geur.
Het is een nuttige en zachte olie, met toch een sterk antiseptisch effect op de urinewegen. Vooral goed bij blaasontsteking en voor vele huidproblemen zoals eczeem, abcessen en zweren. De beste olie komt uit het Mysore gebied in Inda, deze wordt gewonnen uit de wortels en het kernhout. Het is een zoete rijke warme olie met een harmoniserende werking, een heerlijke olie in parfums en huidverzorgings producten. Omdat Sandelhout door te jong kappen schaars aan het worden is wordt naarstig gezocht naar vervangers. Een van deze vervangers is de Amyris, Amyris balsamifera ook wel Sandelhout West genoemd, behoort tot de Ruitachtigen. Het is ook een hout olie maar wijkt toch sterk af van het echte Sandelhout. De geur is lang niet zo rijk en warm en is veel sneller verdwenen. Ook de Santalum spicata, een boom die in AustraliŽ groeit levert een vergelijkbare olie echter met een bittere toon.
Sandelhout kan o.a. gebruikt worden bij; diarree, misselijkheid, verstopte neus, acne, baardschurft, droge huid, kloven, kappersuitslag, slijmvliesontsteking, laryngitis, bronchitis, keelpijn, droge hoest, verkoudheid, slapeloosheid, verminderde geslachtsdrift, eczeem, psoriasis, huiduitslag, infecties, zweertjes, maagpijn, depressiviteit, blaasontsteking, problemen aan urinewegen en luchtwegen en om vocht af te drijven.
Hier enige toepassingen van Sandelhout:
bij menstruatie pijnen, verharde spieren, spit; voeg 10 druppels Sandelhout toe aan 2 liter heet water, doop hierin een klein handdoekje, wring het licht uit en leg het zo heet mogelijk op de pijnlijke plek. De warmtewerking kan versterkt worden door een warmwaterzak op het kompres te leggen.
bij eczeem, psoriasis, onzuivere huid, puistjes, pukkeltjes, zweertjes; 6-12 druppels Sandelhout in een glas gekookt, afgekoeld water. Hiermee 1 ŗ 2x per dag de aangetaste plekken deppen OF maak een kompres en leg deze 10-20 minuten op de aangetaste plekken.
bij gespleten haarpunten; meng 10 druppels Sandelhout en 10 druppels Cananga of Ylang Ylang met 30 ml. Cocosolie. Dit mengsel dagelijks spaarzaam in het haar wrijven.
in bad: 3 druppels Sandelhout, 4 druppels Eucalyptus en 5 druppels Lemongrass mengen in een beetje melk of honing. Dit mengsel toevoegen aan een warm bad en 15-20 min. baden. Geeft verlichting bij ademhalingsproblemen.
een zinneprikkelend bad voor twee, meng 10 druppels Sandelhout, 3 druppels Cananga en 4 druppels Neroli met een beetje melk of een lepeltje honing en voeg dit mengsel toe aan een warm bad.
verdampen: 5 druppels Sandelhout en 2 druppels Ylang Ylang in de aromalamp zijn goed voor een zinneprikkelende stemming.
Bij meditatie maakt Sandelhout rustig en open. Het helpt een mens over zijn teleurstellingen heen kijken en weer contact op te nemen met de mensen en de wereld om hem heen. Goed te combineren in de verdamper en in bad met Ylang Ylang en Cypres.
verdampen: 3 druppels Sandelhout, 3 druppels Lavendel, 3 druppels Ceder, 3 druppels Pompelmoes en 1 druppel Ylang Ylang in de aromalamp zorgen voor `vrede` bij een gespannen atmosfeer.


De meeste etherische oliŽn kunnen niet zonder risico ingenomen worden. Gebruik etherische oliŽn uitsluitend inwendig als u voldoende kennis heeft of raadpleeg een (homeopatische) arts. Over het algemeen is echter de werking bij uitwendig gebruik sterker dan bij inwendig gebruik.


Psychisch :
Sandelhoutessence is vooral geschikt bij meditatie. Deze olie schenkt inzicht en verlichting aan hen die eerlijk op zoek zijn naar het Zelf. Verdamp deze essence in de ziekenkamer. Sandelhout geeft weerstand en de wil om te genezen.

Psychologisch :
Het sandelhouttype heeft zorgen en voelt zich niet gewaardeerd. Hij is gauw geneigd om anderen de schuld te geven en heeft moeite om verantwoordelijkheid te dragen voor eigen daden. In wezen kan hij moeilijk vertrouwde zaken loslaten omdat hij innerlijk onzeker is en de nodige daadkracht mist. Hijnmoet meer aandacht geven aan hetgeen hij werkelijk wil in het leven zonder de anderen te benijden die volgens hem geslaagd zijn.

Spiritueel :
Sandelhout wordt al duizenden jaren gebruikt als wierook en als steun bij meditatie. Deze gebruiken stammen uit India, waar de boom inheems is. Haar zeer speciale waarde ontleent de olie aan de eigenschap dat ze het 'mentale gebabbel' dat de mediterende mens zo dikwijls afleid, tot zwijgen kan brengen. Doordat het bewuste denkproces tot stilstand wordt gebracht, krijgt het denken de kans een diep-meditatieve staat te bereiken. Dit is natuurlijk ook van grote waarde bij de voorbereiding van genezings- en zelfgenezingssessies. Ook visualisatie wordt gemakkelijker als het bewuste denken een tijdje opzij gezet kan worden.
De olie heeft een zware geur die lange tijd blijft hangen; ze is zeer dik en zwaar vleoibaar van consistentie. Deze eigenschappen lijken te duiden op affiniteit met de wortelchakra. Deze affiniteit bestaat inderdaad, maar de olie werkt ook op het niveau van de kruinchakra, waar ze de spirituele ontwikkeling bevordert. Sandelhout heeft ook bindingen met de hart- en de keelchakra. De afrodisiacale eigenschappen van de olie, die zeer uitgesproken aanwezig zijn, wijzen op een werking op het niveau van de heiligbeencakra. Sandelhout beÔnvloed de chakra-energie op zoveel verschillende manieren, omdat het een zeer ingewikkelde olie is met veel verschillende effecten op subtiel niveau. Een van de grootste verdiensten van de olie ligt in het feit dat ze een verbinding tot stand brengt tussen de wortel- en de kruinchakra.

Werkingsveld :

Klachten en Aandoeningen :

Recepten :

HOME Nederlands Latijn Eigenschappen Kwalen Recepten Links Bronnen