HOME Nederlands Latijn Eigenschappen Kwalen Recepten Links Bronnen

Roos


Latijnse naam :Rosa Damascena

Gebruikt deel :bloemblad

Normaal Gebruik :

Beschrijving :

Een lichtgele of olijfgele vloeistof met een zeer rijke, diepe, zoete, bloemige, enigszins pittige geur.

Mengt goed met de meeste olien ; is bruikbaar om de mengsels af te ronden

Deze kruidige struik komt oorspronkelijk uit PerziŽ en werd langzamerhand in gematigder gebieden geintroduceerd. Ze is door alle eeuwen heen de favoriet van dichters geweest. Rosa centifolia , de ProvenÁaalse Roos wordt verbouwd in Marokko, dat op dit moment de grootste producent is, in Frankrijk waar ze al bestond voor de Franse revolutie en in ItaliŽ.
Rosa damascena, de dieprode sterk geurende Damascus Roos werd naar Europa gebracht tijdens de kruistochten en wordt voornamelijk in de Kazenlik vallei in Bulgarije verbouwd maar ook in Cosen in Turkije. Goedkopere soorten Rozen-olie worden met alcohol geŽxtraheerd uit de bloemen, deze olie is amberkleurig en heeft een warme zoete geur, echter veel harder en vlakker dan de echte Rozenolie.
De echte Rozen-olie van de ProvenÁaalse en Damaceense Roos wordt gewonnen door waterdampdestillatie, heeft een donkergele tot diepbruine kleur en een warme, liefelijke zoete geur. Voor 1 kilo olie benodigt men 5000 kilo bloemblaadjes. Rozenolie is opwekkend, harmoniserend en bekend om zijn helende en antibacteriŽle eigenschappen. Van oudsher werd Rozenolie beschouwd als een vrouwelijke olie, het heeft dan ook een opmerkelijke gunstige invloed op de vrouwelijke organen. De olie reguleert de menstruatie en de emotionele klachten die hiermee verbonden zijn. Bovendien is het een wonderbaar aphrodisicum, ideaal in huid- en gezichts olie en in parfum en bad. Omdat echte etherische Rozenolie zeer kostbaar is wordt het vaak aangeboden als mengsel van 3-5% etherische olie in een basis van Jojoba olie. India produceert ``Aytar`` een compositie van Roos en Sandelhout.
Gebruik echte Rozenolie o.a. bij; hooikoorts, astma, hoesten, oorpijn, hoofdpijn, bindvliesontsteking, slapeloosheid, verzorging voor de droge, gevoelige en wat oudere huid, nervositeit, neerslachtigheid, vermoeide spieren, eczeem, spataderen, gesprongen adertjes (couperose), herpes, rimpels, hartkloppingen, verstopt weefsel, huidontstekingen, depressies, mentale vermoeidheid, hoofdpijn, stress, overgangs-problemen, premenstruele spanningen, constipatie, menstruatieproblemen. Roos niet inwendig gebruiken bij zwangerschap. Geeft een geluksgevoel en is goed te combineren met alle afrodiserende oliŽn.
Hier enige toepassingen van Roos
bij ontstoken, gevoelige huid, acne; 5 druppels Roos, 7 druppels Kamille en 4 druppels Duizendblad mengen met 40 ml. Jojoba olie en 10 ml. Tarwekiem olie. Met dit mengsel de huid 2x per dag insmeren.
bij onzuivere huid, puistjes, pukkeltjes, wondjes, zweertjes; 6 ŗ 10 druppels Roos in een glas, gekookt, afgekoeld water. Hiermee 1 ŗ 2x per dag de huid afspoelen.
bij lichte brandwonden; 3 druppels Roos in een eetlepel Amandel olie. Met dit mengsel de wonden insmeren.
bij zwangerschapsstriemen; 3 druppels Roos en 15 druppels Rozenhout mengen met 100 ml. Hazelnoot olie 2x per week masseren.
De Roos wordt wel de koningin der geuren genoemd. De geur ondersteunt de gave tot loslaten, stimuleert de zinnen. Opent de mens voor de liefde naar de wereld en wat zeker zo belangrijk is voor de liefde naar zichzelf. Werkt verzachtend bij emotionele irritaties en verdriet. 5 ŗ 8 druppels in de aromalamp werken zinneprikkelend en ontspannend.
verdampen: 2 druppels Roos en 5 druppels Lavendel in de aromalamp in de slaapkamer zorgen voor een goede nachtrust.


De meeste etherische oliŽn kunnen niet zonder risico ingenomen worden. Gebruik etherische oliŽn uitsluitend inwendig als u voldoende kennis heeft of raadpleeg een (homeopatische) arts. Over het algemeen is echter de werking bij uitwendig gebruik sterker dan bij inwendig gebruik.


Psychisch :
Traditioneel wordt de roos de bloem van de liefde genoemd. Dat is niet toevallig zo als men weet dat rozenessence prikkelend op het hart, de zintuigen en de geest werkt en gekend is als een typisch afrodisiacum. De essence geeft psychische energie aan hart en schenkt rust aan mensen die geestelijk overspannen of teneergedrukt zijn door depressie of stress. Deze olie schept een vredige en harmonieuse sfeer die stimulerend werkt op helderziende en spirituele vermogens.

Psychologisch :
Het rozentype is bang zijn leven niet aan te kunnen en loopt weg als daar een confrontatie of conflict aan de horizon dreigt. Hij voelt zich in emotionele of liefdesrelaties gauw afgewezen en is bang niet aanvaard te worden zoals hij in werkelijkheid is : een vriendelijke persoonlijkheid die snakt naar een beetje liefde. Hij moet daarom bij zichzelf op zoek gaan waarom hij zich niet aanvaard voelt. Uit innerlijke onzekerheid of omdat zijn ideeen in de kinderjaren niet serieus genomen werden ?

Spiritueel :
Roos is in de eerste plaats de bloem van de liefde, zowel van de menselijke als de goddelijke liefde. Bij de oude Grieken was ze de bloem van Afrodite, de godin van de liefde, de schoonheid, de kunst en de creativiteit in allerlei vormen. De godin Afrodite is bij ons beter bekend onder de naam Venus. Vaak wordt zij beschouwd als de verpersoonlijking van de zinnelijkheid. Als je echter bekend bent met astrologie zul je weten dat de planeet Venus verbonden is met de liefde voor schoonheid in al haar vormen, met inbegrip van de schone kunsten.
Voor de vroeg-christelijke mystici was de roos de bloem van de maagd Maria. De gedachte aan liefde was hier nog steeds aanwezig, maar in deze context was ze een symbool van de goddelijke liefde en van de eenwording van Maria met de Heilige Geest. Deze twee symbolische betekenissen van de roos vindt men vaak op schilderijen afgebeeld. Van anonieme mideleeuwse meesters tot Velasquez toe hebben schilders de maagd uitgebeeld, gekroond met een krans van rozen. Botticelli, de mystiekste van alle renaissanceschilders, laat ons in zijn 'Geboorte van Venus' zien hoe de godin oprijst uit de zee in een vloed van rozen. Elders schildert hij de 'Maagd met het Kind Jezus' in een tuin vol rozen. In deze ene bloem zijn de oerbeelden van de Madonna en de hoer nsamengebracht en alleen dit zegt ons veel over de spirituele energie van rozenolie.
Roos is de olie bij uitstek van de hartchakra, het centrum van liefde, onverschillig of het daarbij nu gaat om de liefde voor 1 enkele persoon of om de universele liefde. De zich ontvouwende roos is het symbool van de zich ontvouiwende liefde in het binnenste van het hart. Roos brengt genezing voor de hartchakra en helpt deze chakra zich te openen als ze zich door verdriet heeft gesloten. Als de hartchakra al open is, versterkt deze olie de energie ervan en laat ze de liefdesenergie naar buiten uitstralen. Ze kan ook uitingen van devotie en liefde jegens een godheid verdiepen.
Roos heeft een even grote affiniteit met de heiligbeenchakra, het centrum van scheppingsdrang, seksualiteit en conceptie. Ze is een mild afrodisiacum, bevordert de creativiteit in alle kunstvormen, maar bovenal helpt ze, door in zich de menselijke en de goddelijke aspecten van liefde te verenigen, selksuele relaties op een spiritueel niveau te brengen. De hoogste trillingen van de roos komen overeen met die van de kruinchakra, de zetel van de innerlijke meester.
Tot slot nog dit : wist je dat de geur van roos favoriet is bij engelen ? Als je engelen ertoe wilt brengen in je leven te komen, zet dan, waar je maar kunt, schalen neer met versgeplukte rozen en offer een druppel van je kostbare rozenolie eraan op om de engelen in verrukking te brengen. Als je ooit ergens de delicate geur van een roos bespeurt en je bent er zeker van dat die niet afkomstig kan zijn van bloemen of olie, weet je dat er een engel voorbij is gegaan.

Werkingsveld :

Klachten en Aandoeningen :

Recepten :

HOME Nederlands Latijn Eigenschappen Kwalen Recepten Links Bronnen