HOME Nederlands Latijn Eigenschappen Kwalen Recepten Links Bronnen

Terpentijn


Latijnse naam :Pinus Pinaster

Gebruikt deel :hars

Normaal Gebruik :

Beschrijving :

Oorpronkelijk werd Terpentijn gewonnen uit de hars van de Terpentijnboom. Deze groeit op droge plaatsen in het gehele Middenlandse Zeegebied. Het is een sterk vertakte, 2-5 mtr. hoge heester uit de familie van de Pruikeboom-achtigen. Alle delen van de plant verspreiden een sterke harsgeur. De schors heeft een samentrekkende werking en levert een harssoort, de zogenaamde Terpentijn van Chio. Door verwonding van de schors vloeit de Terpentijn uit de boom en wordt opgevangen. De ruwe hars wordt gedistilleerd en levert de etherische olie en bijproducten, zoals bijv. colofonium (vioolhars). Terpentijn wordt veel gebruikt in de verfindustrie.
Ook andere bomen, o.a. Dennen, Larixen en Ceders, kunnen Terpentijn leveren. Bijna alle hedendaagse Terpentijn is van Dennen (fam. Pinaceae) afkomstig. De hars ``Terpentijngom`` wordt uit de stammen gewonnen en met waterdamp gedestilleerd en gerectificeerd tot een kleurloze waterachtige vloeistof met frisse balsemachtige geur. Ook kan door destilleren van het hout Terpentijn gewonnen worden, deze is echter van veel slechtere kwaliteit. Deze Terpentijnsoort wordt veel in de farmaceutische industrie gebruikt in pijnstillende smeersels en hoestdranken.
Gebruik Terpentijn o.a. bij; luizen, worminfecties, steenpuisten, scabiŽs, ringworm, artritis, ischias, jicht, slijmvliesontsteking, bronchitis, kinkhoest, reumatische klachten, spierpijn, zenuwpijn, hardnekkige verstoppingen, schram- en schaafwonden, ontstekingen aan de urinewegen. Terpentijn verdrijft ook vliegen, vlooien en andere insecten.
Hier enige toepassingen van Terpentijn:
bij reumatische klachten, spierpijn, zenuwpijnen; 20 ŗ 25 druppels Terpentijn mengen met een eetlepel basis olie en hiermee de pijnlijke plaatsen masseren.
bij bronchitis, meng 3-6 druppels Terpentijn met een schaaltje heet water en inhaleer dagelijks 10 minuten.
bij schram- en schaafwonden; 20 druppels Terpentijn oplossen in een glas gekookt en tot lauw afgekoeld water en hiermee de wondjes schoonwassen.


De meeste etherische oliŽn kunnen niet zonder risico ingenomen worden. Gebruik etherische oliŽn uitsluitend inwendig als u voldoende kennis heeft of raadpleeg een (homeopatische) arts. Over het algemeen is echter de werking bij uitwendig gebruik sterker dan bij inwendig gebruik.


Psychisch :
Terpentijnolie heeft een zuiverende en ontsmettende werking op de sfeer.

Psychologisch :
Het terpentijntype voelt zich lusteloos. In zijn kinderjaren kon hij niet op tegen de spanningen die thuis heersten en de druk van de ouders die op hem rustten. Nu is dat een levenshouding geworden. Vroeger was hij niet tegen de situatie opgewassen, nu denkt hij dat hij de mogelijkheden niet heeft om zelfstandig een beslissing te nemen of een onaangenaam voorstel te weigeren.
Hij moet zijn houding veranderen en zich onafhankelijker opstellen.

Werkingsveld :

Klachten en Aandoeningen :

Recepten :

HOME Nederlands Latijn Eigenschappen Kwalen Recepten Links Bronnen