HOME Nederlands Latijn Eigenschappen Kwalen Recepten Links Bronnen

Marjolein


Latijnse naam :Origanum Majorana

Gebruikt deel :plant

Normaal Gebruik :

Beschrijving :

Een lichtgele of amberkleurige, dunne vloeistof met een warme, houtachtige, kruidige, kamferachtige geur.

Mengt goed met lavendel, rozemarijn, bergamot, kamille, cipres, cederhout, tea-tree en eucalyptus.

Marjolein is een meerjarige aromatische plant van Ī 60 cm hoog met donkergroene blaadjes en grijswitte bloemetjes. Afkomstig uit het Middellandse zeegebied, wordt Marjolein nu overal in Europa verbouwd. In een koud klimaat is de plant echter ťťnjarig. De naam `Origano` betekent `bergvreugde` en komt van de Grieken die Marjolein gebruikten om zich te parfumeren en als ingrediŽnt in hun cosmetica. Heden ten dage wordt Marjolein gebruikt om de opwekkende, pijnstillende, anti-oxyderende en krampstillende werking. Is bloeddrukverlagend door zijn aderverwijdende werking, de aderverwijding geldt ook voor de haarvaten in de huid.
De etherische olie wordt gewonnen door distillatie van het bloeiende kruid en is lichtgeel tot diepamber van kleur, met een sterke kruidige geur. NIET gebruiken bij zwangerschap. Sommigen zijn overgevoelig voor Marjolein. Heeft bij overmatig gebruik een verdovend effect. Attentie: verwar Marjolein niet met Oregano, Origanum vulgare, ook wel wilde Marjolein genoemd of Spaanse Marjolein, Thymus mastichina, die tot de Tijm familie behoort.
Gebruik Marjolein o.a. bij; ademkrampen, astma, hoesten, slechte bloedcirculatie (koude handen en voeten), blauwe plekken, kneuzingen, menstruatiepijn, witte vloed, PMS, examenvrees, migraine, slecht slapen, hypertensie, spijsverteringskrampen, nervositeit, gewrichtsontsteking, kiespijn, oorpijn, verkoudheid, sinusitis, artritis, lumbago, verstuikingen, verrekkingen, gewrichtsreuma, licht verhoogde bloeddruk en stress. Majoraan werkt: kalmerend op het zenuwstelsel, antidepressief, eetlust opwekkend en vaatverwijdend. Kan ook gebuikt worden bij de bestrijding van teken. Marjolein heeft in combinatie met Rozemarijn een activerende en pijnstillende werking. U ontvangt van ons bij iedere etherische olie een uitgebreide beschrijving. Hier enige toepassingen van Marjolein:
bij nervositeit; stress, hoofdpijn, slapeloosheid, hoge bloeddruk, PMS; 10 tot 30 druppels Marjolein mengen met een beetje melk, room of een lepeltje honing. Dit toevoegen aan een warm bad en 15 - 20 minuten baden.
bij oorpijn; enige druppels Marjolein op een wattenstaafje doen en hiermee de gehoorgang deppen.
bij verkoudheid; 10 tot 15 druppels Marjolein in een schaaltje heet water doen en 2 ŗ 3 maal per dag dampen.
bij rugpijn; 10 druppels Marjolein en 15 druppels Manuka mengen met 50 ml. St. Janskruid olie en hiermee de pijnlijke spieren dagelijks masseren.
verdamp; 10 druppels Marjolein en 4 druppels Rozemarijn in het saunawater verdrijven stress en slapeloosheid. Attentie etherische oliŽn nooit zonder water over de hete stenen schenken, ze zijn brandbaar !!
bij zwakte en krachtverlies; 30 tot 50 druppels Marjolein in een beetje melk of honing mengen en dit mengsel aan een warm bad toevoegen. Hierin 20 minuten baden.


De meeste etherische oliŽn kunnen niet zonder risico ingenomen worden. Gebruik etherische oliŽn uitsluitend inwendig als u voldoende kennis heeft of raadpleeg een (homeopatische) arts. Over het algemeen is echter de werking bij uitwendig gebruik sterker dan bij inwendig gebruik


Contra-indicatie :
Tenzij men gebonden is aan een levenslang celibaat, moet men marjolein niet langdurig gebruiken, aangezien ze op de duur de normale seksuele respons kan doen uitblijven.
Langdurig gebruik heeft ook een verdovende uitwerking op het gevoelsleven.
Vermijd eveneens het gebruik van deze olie tijdens de zwangerschap.

Psychisch
Marjoleinessence verwarmt het hart en kalmeert de zenuwen. Bij geestelijke uitputting of zenuwspanning schenkt deze olie rust en kalmte.
Marjoleinessence is een anti-afrodisiacum.

Psychologisch
Het Marjoleintype heeft vaak moeten leven in een ruzie-achtige, gespannen sfeer. Een kind voelt zich vaak schuldig als er ruzie is in het gezin, zelfs als het totaal geen schuld heeft. Het voelt zich ook machteloos en verloren in de stijd die zich rond hem afspeelt. In het latere leven zal deze persoonlijkheid zich snel geiriteerd voelen of zenuwachtig zijn in een omgeving die hij niet goed kent of begrijpt. Dit type zal door gebrek aan aandacht, gezelligheid en liefde verlangen naar tederheid en koestering. Hij moet zich bevrijden van het verleden en zijn hart openstellen voor de vriendelijke invloed van anderen. Het Marjoleintype zal blij kunnen gemaakt worden met een huisdier. Dieren, anders dan mensen, geven hun liefde en vriendschap zonder er iets voor terug te vragen.

Spiritueel :Marjolein wordt geassocieerd met leven zonder partner en kan van groot nut zijn voor iedereen die een celibatair leven leidt - hetzij vrijwillig, zoals het geval is bij priesters en monniken van verschillende godsdiensten, hetzij gedwongen of door omstandigheden, zoals de dood of de tijdelijke afwezigheid van de partner. Soms verkiezen mensen die normalerwijze seksueel aktief zijn, enige tijd celibatair te leven, bijvoorbeeld als ze zich voor een bepaalde periode willen terugtrekken om zich aan meditatie te wijden of om onderricht te ontvangen van een spirituele meester.
Marjolein vermindert het verlangen naar seksueel contact ; dat is een kenmerkend lichamelijk effect van deze olie, zeker als ze 's avonds voor het slapengaan in een bad gebruikt wordt.
Op het emotionele vlak heeft marjolein een troostend en verwarmend effect waar eenzaamheid en verdried door verzacht worden, wat natuurlijk van grote waarde is als een geliefde partner is gestorven.

Werkingsveld :

Klachten en Aandoeningen :

Recepten :

HOME Nederlands Latijn Eigenschappen Kwalen Recepten Links Bronnen