HOME Nederlands Latijn Eigenschappen Kwalen Recepten Links Bronnen

Basilicum


Latijnse naam :Ocimum Basilicum

Gebruikt deel :blad

Normaal Gebruik :

Beschrijving :

een kleurloze of lichtgele vloeistof met een lichte, frisse, zoete, pittige, specerijachtige geur en een balsemachtige ondertoon.
Mengt goed met bergamot, scharlei, citroen, mekkabalsem, eikenmos, citronella, geranium, hysop en andere 'groene' noten

De naam is waarschijnlijk afkomstig van het Griekse `basileus` wat koning betekent. Basilicum wordt in het zuiden van Frankrijk al sinds de 12e eeuw verbouwd, maar de oorsprong ligt in Voor-IndiŽ. Daar wordt het gezien als een heilig kruid en wordt het gewijd aan de Hindoegoden Krishna en Vishnu. Ook de Egyptenaren kenden de plant, in meerdere grafkamers zijn kransen van Basilicum bladeren gevonden. De Grieken kenden het als geneeskrachtig kruid. Er zijn zeker 150 variŽteiten van dit kleine geurige struikje met witte bloemen. Basilicum is als aromatisch kruid vooral bekend in de keuken, maar heeft eveneens veel aromatherapeutische toepassingen, vooral bij angst, stress en depressies.
Het kruid is verwarmend, geeft nieuwe energie en een beter zicht op de eigen emoties. Ook is Basilicum wondhelend en stimuleert de spijsvertering en bloedcirculatie. De etherische olie wordt verkregen door waterdamp distillatie van bladeren en bloeitoppen, heeft een lichtgroene kleur en ruikt een beetje naar Kamfer. De olie wordt o.a. ook bij de fabricage van parfums benut. Door de monniken van het oude katuizerklooster `La Grande Chartreuse` werd de olie in hun beroemde likeur , de Chartreuse, gebruikt.
Gebruik Basilicum o.a. bij; insectensteken, jicht, spierpijn, reuma, bronchitis, oorpijn, sinusitis, hoesten, aften, buikpijn, wratten, vette huid, niet goed doorzettende menstruatie, reukzin verlies, migraine, nervositeit, prikkelbaarheid, slapeloosheid, stress en vermoeidheid, verminderde eetlust, suikerziekte, duizeligheid, blaas- en nierklachten, krampen. Bevordert de melkafscheiding bij borstvoeding en stimuleert de bijnierschors. Basilicum is misschien wel het beste tonicum voor de zenuwen. U ontvangt van ons bij iedere etherische olie een uitgebreide beschrijving. Hier enige toepassingen van Basilicum:
bij aften, ontstekingen in de mond en gevoelig tandvlees; 5 druppels Basilicum in een glas gekookt water doen en hiermee 2 tot 3 maal per dag gorgelen.
bij buikpijn; 5 druppels Basilicum, 5 druppels Anijs, 5 druppels Munt en 10 druppels Venkel mengen in 50 ml. basis olie. Met dit mengsel de buik meermaals masseren.
bij matte, vette huid: meng 5 druppels Basilicum in een glas gekookt water en dep hiermee 2x daags het gezicht.
bij wratten; 1 druppel Basilicum op een wattenstaafje en de wratten 2x per dag aanstippen, zie ook Citroen, Tea Tree en Thuja
bij insectenbeten; doe 2 druppels Basilicum op een vochtig watje en dep hiermee de beet of steek
bij examenvrees; neem voor het examen een bad met 2 druppels Basilicum en 2 druppels Lavendel. Doe enige druppels Basilicum op een zakdoek en inhaleer tijdens het examen regelmatig.


De meeste etherische oliŽn kunnen niet zonder risico ingenomen worden. Gebruik etherische oliŽn uitsluitend inwendig als u voldoende kennis heeft of raadpleeg een (homeopatische) arts. Over het algemeen is echter de werking bij uitwendig gebruik sterker dan bij inwendig gebruik


Psychisch :
ontspant de zenuwen en heeft een kalmerende invloed op mensen die in angst en stress leven. Deze olie geeft rust aan uitgeputte, zwakke en hysterische persoonlijkheden. Basilicum brengt vrede in huis en verjaagt demonen en negatieve invloeden

Psychologisch :
Het basilicumtype is vaak onderhevig aan onderdrukte gevoelens die zich uiten in emotionele spanningen. Hij zal vaak mensen benaderen met zijn 'hoofd' waardoor hij hun en zijn eigen leven ondergeschikt wil maken aan hetgeen hij zich als ideaal gesteld heeft. Dit type moet leren een evenwicht te vinden tussen gevoelens en gedachten.

Werkingsveld :

Klachten en Aandoeningen :

Recepten :

HOME Nederlands Latijn Eigenschappen Kwalen Recepten Links Bronnen