HOME Nederlands Latijn Eigenschappen Kwalen Recepten Links Bronnen

Pepermunt


Latijnse naam :Mentha Piperita

Gebruikt deel :plant

Normaal Gebruik :

Beschrijving :

Een lichtgele of groenige vloeistof met een zeer penetrante, grasachtige, muntachtige kamfergeur.

Mengt goed met bezoe, rozemarijn, lavendel, marjolein, citroen, eucalyptus en andere muntsoorten.

Pepermunt komt overal op de wereld voor en was al bij de Egyptenaren, Grieken en Romeinen bekend als middel tegen spijsverteringsklachten. Het is een kruising tussen Watermunt, Mentha aquatica en Groene Munt, Mentha viridis. Overal in de geschiedenis duikt Pepermunt weer op; om tanden wit te maken, om gerechten te kruiden etc. Tegenwoordig zit munt in bijna iedere tandpasta en wordt het gebruikt bij migraine en om de kalmerende werking op de huid (menthol).
De etherische olie wordt verkregen door traditionele waterdamp distillatie van de (soms gedeeltelijk gedroogde) bladeren en bloeitoppen. Het tijdstip van oogsten is belangrijk om zeker te zijn van een maximum aan werkzame bestanddelen. Het is een kleurloze tot lichtgele olie, die dikker wordt als hij veroudert.
Pepermunt kan gebruikt worden bij o.a. ringworm, scabies, dermatitis, zenuwpijn, hartkloppingen, maagklachten, hik, verkoudheid, koorts, spastische hoest, astma, flauw vallen, vertigo, slijmvliesontsteking, wintervoeten, gebrek aan eetlust, ingewandsklachten, vermoeidheid, tand en kiespijn, misselijkheid, diarree, reisziekte, sinusitis, slechte adem, shock, acne, verstopte poriŽn, hoofdpijn en migraine. Pepermunt beÔnvloedt de werking van homeopatische geneesmiddelen negatief, daarom niet gebruiken als u deze medicijnen neemt.
Hier een paar toepassingen:
bij slechte adem; 1 druppel Pepermunt op een tandenborstel doen en 2 maal per dag poetsen. OF 5 druppels Pepermunt hydrolaat in een glas water doen en dit drinken.
bij hoofdpijn, migraine; 2 druppels Pepermunt op de slapen smeren.
bij muggenoverlast; voor het slapen 2 tot 3 druppels Pepermunt op het kussen sprenkelen.
bij tand- en kiespijn; 1 druppel Pepermunt op de pijnlijke tand/kies smeren.
verdampen: enige druppels Pepermunt in de auto, verhogen de concentratie tijdens het autorijden.
bij astma; de ontkrampende werking van Pepermunt maakt het tot een waardevol dampbad bij astma. Meng 6 druppels Pepermunt in een schaaltje heet water en damp dagelijks 10 minuten.


De meeste etherische oliŽn kunnen niet zonder risico ingenomen worden. Gebruik etherische oliŽn uitsluitend inwendig als u voldoende kennis heeft of raadpleeg een (homeopatische) arts. Over het algemeen is echter de werking bij uitwendig gebruik sterker dan bij inwendig gebruik.


Psychisch
Pepermuntolie heeft een kalmerende werking als men geestelijk of intellectueel uitgeput is. Verdamp deze olie in de studentenkamer of waar intellectuele arbeid wordt verricht. Deze essence zuivert en geneest de omgeving van onrust en spanningen en heeft een kalmerende invloed op overspannen mensen.

Psychologisch
Het pepermunttype voelt zich bedreigd in zijn individualiteit en heeft te kampen met minderwaardigheidsgevoelens. Deze persoonlijkheid moet zijn zelfvertrouwen terug krijgen. Hij moet eerst leren zich te ontspannen. Daarna kan hij eens gaan kijken of er geen leuke hobby bestaat waarin hij zijn creativiteit kwijt kan en waar hij zich helemaal kan laten gaan.

Spiritueel :
Pepermunt werkt op het ego en verdrijft gevoelens van hoogmoed en eigendunk. Ze helpt ons tevens minderwaardigheidsgevoelens te overwinnen - en dat is niet zo vreemd als het lijkt, omdat achter hoogmoed en arrogantie immers dikwijls een minderwaardigheidscomplex schuilgaat. Pepermunt wordt geassocieerd met reinheid ; als zodanig is ze een steun voor mensen die een ethisch hoogstaand leven wensen te leiden.

Werkingsveld :

Klachten en Aandoeningen :

Recepten :

HOME Nederlands Latijn Eigenschappen Kwalen Recepten Links Bronnen