HOME Nederlands Latijn Eigenschappen Kwalen Recepten Links Bronnen

Niaouli


Latijnse naam :Melaleuca Viridiflora

Gebruikt deel :blad

Normaal Gebruik :

Beschrijving :

Een kleurloze, lichtgele of groenige vloeistof met een zoete, frisse, kamferachtige geur.

De Niaouliboom is oorspronkelijk afkomstig uit Nieuw-CaledoniŽ en AustraliŽ. Hij is nu ook inheems op Madagascar. Het een groenblijvende boom met een sponsachtige bast en gelige bloemen. Van oudsher wordt Niaouli gebruikt ter verzachting van pijnen, bij luchtwegenproblemen en om water te zuiveren. De olie is antiseptisch en wondhelend (brandwonden) en zorgt voor een betere doorbloeding. Niaouli olie wordt gewonnen door distillatie van bladeren en jonge twijgen, de kleur varieŽrt van licht geelgroen tot kleurloos. De aromatische geur doet aan die van Kamfer denken en ook aan die van Eucalyptus en Tea Tree, is echter zachter. De olie wordt ook aangeduid als Gomenol, dit omdat het vroeger verscheept werd vanuit Gomen in Frans Oost-IndiŽ. Wordt gebruikt gorgeldranken, hoestbonbons, mondspray`s etc.
Niaouli wordt o.a. gebruikt bij: acne, steenpuisten, griep, hoesten, koorts, sinusitis, astma, bronchitis, onstekingen, zweren, verbrandingen, fistels, keelpijn, kinkhoest, blaas-ontsteking, infecties urinewegen, diarree, spierpijn, slechte bloedsomloop, reumatische klachten en acute verkoudheid. Werkt ook wormafdrijvend, pijnstillend.
Hier enige toepassingen van Niaouli.
bij puistjes, ontstekingen, wondjes, zweren; meng 15 tot 20 druppels Niaouli in een glas gekookt, afgekoeld water en met dit mengsel dagelijks de aangetaste plekken deppen of de huid afspoelen.
bij keelpijn en acute neusverkoudheid; 10 tot 15 druppels Niaouli in een kom warm water doen en 2 maal per dag 10 min. dampen. Bij acute neusverkoudheid een paar druppels op een zakdoek of tissue en regelmatig snuiven
bij sinusitis (voorhoofdsholte ontsteking), chronische neusverkoudheid; 10 druppels Niaouli in een schaaltje heet water en dagelijks 1 ŗ 2 keer 10 minuten dampen.
bij bronchitis; 20 druppels Niaouli, 10 druppels Mirte en 5 druppels Citroen mengen met 50 ml. basis olie. Met dit mengsel de rug en borst insmeren.
verdampen in de sauna, 15 tot 20 druppels Niaouli in het water doen wat over de stenen wordt gegeoten. Bevordert een gezonde ademhaling. Etherische oliŽn nooit puur op de hete stenen gooien, ze zijn brandbaar.
verdampen in de kinderkamer bij hoesten en verkoudheid; 6 druppels Niaouli, 2 druppels Sinaasappel en 2 druppels Cajeput.


De meeste etherische oliŽn kunnen niet zonder risico ingenomen worden. Gebruik etherische oliŽn uitsluitend inwendig als u voldoende kennis heeft of raadpleeg een (homeopatische) arts. Over het algemeen is echter de werking bij uitwendig gebruik sterker dan bij inwendig gebruik.


Psychisch
Niaouli-essence heeft een rustgevende en kalmerende werking. Deze olie trekt harmonie aan en beschermt tegen negatieve invloeden van buitenaf.

Psychologisch
Het Niaoulitype heeft onder een zware emotionele druk geleefd tijdens de kindertijd. De ouders stelden te grote eisen aan de persoonlijkheid of ze lieten hem opgroeien in een disharmonische en ruzie-achtige sfeer. Deze mens draagt zijn verdriet in stilte en aanvaardt zijn lot met gelatenheid. Hij moet contacten leggen met evenwichtige, vriendelijke mensen en zorgen voor een harmonieuse en kalme sfeer thuis waarin hij tot rust kan komen.

Werkingsveld :

Klachten en Aandoeningen :

Recepten :

HOME Nederlands Latijn Eigenschappen Kwalen Recepten Links Bronnen