HOME Nederlands Latijn Eigenschappen Kwalen Recepten Links Bronnen

Tea Tree


Latijnse naam :Melaleuca Alternifolia

Gebruikt deel :blad

Normaal Gebruik :

Beschrijving :

Wondermiddelen bestaan jammer genoeg niet. Toch zou je de etherische olie van de Tea Tree een wondermiddel kunnen noemen. De Tea Tree, Melaleuca alternifolia is een kleine boom of struik met bladeren die op naalden lijken. De boom groeit alleen in AustraliŽ, hoofdzakelijk in New South Wales en behoort tot de Mirte achtigen evenals de Mirte, Niaouli, Kruidnagel, Cajeputi en Eucalyptus, waaruit eveneens essentiŽle oliŽn gewonnen worden. De etherische olie wordt verkregen door stoomdestillatie. Er zijn tientallen kilo`s bladeren nodig om enkele druppels etherische olie te verkrijgen.

Tea Tree olie heeft een indrukwekkende geschiedenis. Eeuwen voordat Captain Cook, de ontdekker van AustraliŽ, zijn thee uit de bladeren van de Tea Tree (theeboom) maakte, kenden de Aboriginals de genezende werking van de bladeren. Ze werden fijngewreven en met klei tot pakkingen gevormd, waarmee huidaandoeningen en ontstekingen werden behandeld.

Tea Tree etherische olie is ontsmettend, krampstillend, pijnstillend, schimmelwerend, schimmeldodend, stimulerend, zweetuitdrijvend, pusoplossend, bacteriedodend, insectenwerend: voorkomt de vorming van lelijk littekenweefsel. Neutraliseert het gif van de meeste kleine insecten. Tea Tree olie heeft een enigzins verdovende, dus pijnstillende werking, die vooral tot uiting komt bij behandeling van snij-, schaaf- en brandwonden. De antiseptische werking is twaalf maal sterker dan die van Fenol, een chemisch desinfectans, dat algemeen wordt gebruikt. Werkt zeer effectief tegen bacteriŽn, schimmels en virussen en doodt alle stammen van de dodelijke Staphylococcus Aureas evenals van de Pseudomonas Aerginosa, Proteus Vulgaris, Escherischia Coli en o.a. de schimmels Aspergillus Niger, Candida Albicans, Trichophyton Mentagrophytes en Legionella SPP (veteranenziekte). Ook heeft de olie een sterke immuunstimulans, d.w.z. het stimuleert het eigen afweersysteem, daarom wordt in AustraliŽ intensief onderzocht of Tea Tree bij de behandeling van `aids` gebruikt kan worden.
Tea Tree olie is een ingewikkeld mengsel van 48 werkstoffen, waaronder tot 60 % alpha-terpenen, gamma-terpenen, cymene alpha-terpineol, sesqui`terpenen, sesqui`terpenen alcohol en tot 6% teroÔnenol en cineol.

gebruik Tea Tree onverdund of gemengd met een basisolie
De olie kan onverdund worden aangebracht op infecties, puistjes, steenpuisten, snijwonden, insectenbeten en lichte brandwonden. Neusverstoppingen verminderen snel door Tea Tree olie te inhaleren. Tea Tree olie irriteert de normale huid niet, is niet giftig en toch sterk antiseptisch, kiemdodend en schimmelwerend.
Ook kunt u Tea Tree olie mengen met een vette plantenolie, een z.g. basis-olie. Dit mengsel kan gebruikt worden, als massage-olie, om grotere aandoeningen in te smeren of bij personen die de pure Tea Tree olie niet verdragen.
Tea Tree olie tast het gezonde weefsel niet aan en bevordert normale celgroei en celvernieuwing. Nooit op eigen houtje inwendig gebruiken maar uitsluitend in overleg met een (homeopatische) arts. Houd etherische oliŽn altijd buiten het bereik van kinderen.

een paar recepten
acne; jeugdpuistjes; 1- 2 druppels op een vochtig watje doen en hiermee 3x daags de puistjes deppen OF stip vurige puistjes aan met pure Tea Tree.
berg; meng 5 druppels met 1 eetlepel Amandel olie, wrijf dit mengsel op de hoofdhuid en laat 5 minuten inwerken. Daarna het haar wassen. Vermijd contact met de ogen !
huidirritaties; jeuk, schurft, allergie; aangetaste plekken naar behoefte dagelijks met pure olie deppen OF 8 druppels mengen in 10ml. Jojoba olie en hiermee de betreffende plaatsen meermaals per dag insmeren.
insecten steek/beet; 1-2 druppels op de wond laat de jeuk verdwijnen en verzacht de pijn.
karbonkels; 3 druppels op een vochtig watje doen en hiermee 2x dagelijks deppen
littekens; masseer het litteken dagelijks met een paar druppels Tea Tree. Om bij een verse wond vorming van lelijk littekenweefsel te voorkomen kan dagelijks een kompres (zie bij steenpuisten) gebruikt worden.
onreine huid; meng 6 druppels in 1 liter gekookt, afgekoeld water en spoel hiermee 2x per dag.
schaaf- en snijwonden, infecties; eerst goed schoonmaken met lauw water. Dagelijks 2 druppels op de wond aanbrengen. Eventueel verdunnen met een basisolie. Werkt verzachtend bij schaafwonden.
steenpuisten, likdoorns; 2 druppels op een vochtig watje doen en dit 5-10 minuten op steenpuist/likdoorn leggen. OF maak een kompres met 25 druppels op 1 liter water. Dit 15-30 minuten aanbrengen, er wel voor zorgen dat het kompres vochtig blijft. Voorkomt de vorming van lelijk littekenweefsel
verkoudheid, verstopping, sinusitis; 5 druppels in een schaal warm water en 2 maal per dag dampen OF 2 druppels op een tissue doen en dit meerdere malen per dag opsnuiven.

Werkingsveld :

Klachten en Aandoeningen :

Recepten :

HOME Nederlands Latijn Eigenschappen Kwalen Recepten Links Bronnen